Vizatimi në shkollë si mjet psikologjik; çfarë duhet të dimë? Nga Lorela Garuli

Vizatimi mund të konsiderohet si mënyrë e shprehjes së ekzistencës, sepse është një formë të shkruari, të psikologjisë së brendshme së fëmijës, të historive të tij, imazhe që mbeten në fletë. Kur fëmija vizaton dhe pikturon, po tregon për veten dhe mjedisin e tij. Në vizatim fëmija reflekton ndjenjat e veta, zhvillimin intelektual, krijimtarinë, ndjeshmërinë, shqisat, pjekurinë socio-afektive. Përveç se…

Learn More

Si të menaxhohet klasa për të luftuar bullizmin? 8 orientime për mësuesit

NGA MARIGLENA MUCI Siç përcaktohet nga Shoqata Psikologjike Amerikane, bullizmi është një lloj sjelljeje agresive, verbale, fizike, sociale ose psikologjike nga një person ose grup drejt një personi ose grupi tjetër më pak të fuqishëm, që ka për qëllim të shkaktojë dëm, shqetësim ose frikë, me dashje në raste të përsëritura. Njerëzit, mund të përjetojnë bulllizmin në çdo fazë të…

Learn More

Shkolla u shkakton fëmijëve dhimbje koke? A ka bazë shkencore?

Shkolla shkakton dhimbje? A ankohet fëmija juaj shpesh nga dhimbja e kokes? Ndoshta ky nuk është një justifikim për të qëndruar në shtëpi nga shkolla. Është provuar se dhimbja e kokës, shkaktuar nga shkolla ekziston. Kjo u zbulua nga një studim i kryer në Spitalin e Fëmijëve Nationwide në Columbus, Ohajo (Shtetet e Bashkuara) nga një pediatër, i cili vuri…

Learn More