Edukimi dygjuhësor; a ndihmohen apo pengohen fëmijët?

NGA IRIDA XHURA Njohja e një gjuhe të re, përveç gjuhës amë, të hap horizontet drejt një kulture tjetër. Gjuhët e huaja jo vetëm përmirësojnë aftësitë gjuhësore, lehtësojnë komunikimin me të huajt, shtojnë mundësinë e punësimit etj., por edhe të ofrojnë mundësinë e të qenit qytetar i botës. Në këtë këndvështrim përvetësimi i një apo më shumë gjuhëve të huaja…

Learn More

Çfarë është hiperprindërimi; kur kujdesi i tepërt dëmton? Nga Lorela Garuli

Eshte fjala per nje stil prinderimi qe karakterizohet nga kujdesi, meraku dhe kontrolli i tepert nga nena apo babai drejt femijeve. Pasoja kryesore negative e ketij stili edukimi dhe prinderimi eshte pengesa qe krijon ne zhvillimin e autonomise, pavaresise, vetefunksionimit qe jane aspekte aq te rendesishme per mirerritjen e femijes. 〰️〰️〰️ Ka disa lloje prinderish “hiperprinderues”, te cilet renditen me…

Learn More

Çfarë është hiperprindërimi; kur kujdesi i tepërt kthehet në problem? Nga Lorela Garuli

Eshte fjala per nje stil prinderimi qe karakterizohet nga kujdesi, meraku dhe kontrolli i tepert nga nena apo babai drejt femijeve. Pasoja kryesore negative e ketij stili edukimi dhe prinderimi eshte pengesa qe krijon ne zhvillimin e autonomise, pavaresise, vetefunksionimit qe jane aspekte aq te rendesishme per mirerritjen e femijes. 〰️〰️〰️⠀ Ka disa lloje prinderish “hiperprinderues”, te cilet renditen me…

Learn More

Metoda të thjeshta dhe efektive për t’u mësuar fëmijëve vetëkontrollin

Vetëkontrolli është një nga shtyllat e edukimit të fëmijëve. Aftësia për të kontrolluar dëshirat dhe emocionet, si për shembull qëndrimi ulur në parashkollor, mosndërprerja e të tjerëve, të mos shpërthejnë kur nuk ju pëlqen diçka, i përgatit ata për marrëdheniet shoqërore që do të ndërtojnë. Nga studimet e kryera përgjatë viteve, rezulton se fëmijët që nuk kanë vetkontroll kanë pasoja…

Learn More

“Teknika e kontrollit të zemërimit” për të ndihmuar fëmijët në menaxhimin e emocioneve negative. Nga Lorela Garuli

Natyra e crregullimit të vëmendjes me hiperaktivitet shfaqet në një masë të madhe si një disfunksion emocional, që prej fëmijërisë së hershme e deri në moshë të rritur, duke ndikuar negativisht në cilësinë e jetës emocionale dhe të marrëdhënieve të personit që vuan prej këtij crregullimi. Impulsiviteti, reagimet e shumta, përjetimi i vrullshëm apo intensiv i emocioneve të fëmijëve me…

Learn More

Nevojat thelbësore të fëmijëve për t’u rritur të shëndetshëm

Fëmijët duhet të ndjehen të sigurt që mund të ndajnë gjithçka me ju Kur krijoni një mjedis të shëndetshëm komunikues me fëmijët tuaj, atëherë ata do të ndihen të sigurt të komunikojnë me ju për ndjenjat dhe emocionet e tyre. Nëse ata ndajnë diçka të ndjeshme me ju, shpërblejeni atë. Përdorni momentet e mahnitshme kur ata vijnë tek ju me…

Learn More

Katër llojet e bullizmit që duhet të njohë çdo prind

Cilat janë llojet e ndryshme të bullizmit? Është e rëndësishme të kuptojmë saktësisht se çfarë është bullizmi, veçanërisht duke marrë parasysh se sa shpesh përdoret termi këto ditë. “Bulizmi është të synosh vazhdimisht një fëmijë tjetër që është i prekshëm me qëllimin për ta dëmtuar ose lënduar atë në një model të përsëritur,” thotë Jennifer Kolari, një terapiste për fëmijë…

Learn More

Abuzimi virtual tek fëmijët, çfarë duhet të kenë kujdes prindërit?

Nga Majre Levenishti, psikologe Fëmijët, si pasojë e pandemisë janë më aktiv dhe kanë më akses në përdorimin e botës virtuale. Aty ekspozohen ndaj një sëre përfitimesh dhe mundësish, por në të njëjtën kohë ata përballen edhe me një sërë rreziqesh dhe lëndimesh, duke përfshirë qasjen në përmbajtje të dëmshme, shfrytëzimin dhe abuzimin seksual, bullizmin kibernetik dhe keqpërdorimin e të…

Learn More

4 nga 5 prindër mendojnë se fëmijët e tyre nuk janë mirënjohës, a mësohet kjo ndjenjë?

Katër nga pesë prindër mendojnë se fëmijët dhe adoleshentët e sotëm nuk janë mjaftueshëm mirënjohës për atë që kanë dhe tre nga katër prindër pranojnë se u japin shumë fëmijëve të tyre. Ky përfundim del nga një sondazh për shëndetin e fëmijëve të kryer nga studiues të Spitalit të Fëmijëve CS Mott të Universitetit të Miçiganit (Shtetet e Bashkuara), i…

Learn More

Ndëshkimet negative të dëmshme për fëmijët

Shkencëtarët e sjelljes konsiderojnë ndëshkim negativ privimin e fëmijës nga diçka që e do, si mënyrë disiplinimi për një sjellje të pahijshme ose të gabuar të fëmijës. Ndëshkimet negative që prindërit duhet të shmangin Kufizimi i një privilegji kërkon që fëmijët të mos e përdorin atë përmes mjeteve të tjera, përndryshe, pasoja fillestare do të humbasë kuptimin e saj dhe…

Learn More