Komentet e dëmshme nga të rriturit “e pushtetshëm” drejtuar fëmijëve, nga Lorela Garuli

Prej disa ditësh, në rrjet qarkullon një video e shkëputur nga një program televiziv, ku fëmijë të moshave të ndryshme konkurrojnë me njëri-tjetrin në kërcim. Në videon në fjalë kanë tërhequr vëmendjen komentet që dy nga anëtarët e jurisë i bëjnë një vogëlusheje lidhur me peshën dhe marrëdhënien e saj me ushqimin. Ditën e sotme, psikologia Lorela Garuli ka publikuar…

Learn More

Lirinë apo bukën? Reflektim nga Skerdjan Dhuli

Shoqëritë në zhvillim një nga treguesit esencialë të tyre kanë edhe bjerrjen e lirive themelore të njeriut. Në tentativën për zhvillim ku rruga vjen nga mjerimi, liria është një luks i tepërt për këto shoqëri dhe rëndom i panjohur e aty ku njihet, nënvlerësohet. Shqipëria është mbase shembulli tipik sesi varësia nga ekonomia që rrënohet gjithnjë e më tepër i…

Learn More

1 në 3 gra dhe vajza të dhunuara në Shqipëri, deri kur?!

Raporti i fundit nga Instituti i Statistikave (INSTAT) mbi dhunën e përjetuar nga gratë në Shqipëri, rezulton në disa shifra, të cilat mund të ngrenë sërish kambanat e alarmit për shoqërinë. Një në tre gra në Shqipëri përjetojnë aktualisht dhunën, ndërsa mbi gjysma e tyre, e kanë përjetuar të paktën një herë. Sipas raportit, dy, janë kategoritë në të cilat…

Learn More

Ikja nga realiteti i përditshëm e fokusi në rrjetet sociale; rastet kur kthehet në problem

Nga Majre Levenishti, psikologe A keni dëshiruar ndonjëherë të jeni dikush tjetër? – Kjo është pyetja që shumica e njerëzve i përgjigjen me PO. E kush nga ne, nuk ka pasur ndonjë moment të tillë në jetë që nuk ka dëshiruar të ishte dikush tjetër? Le ta zemë p.sh., të kishte aftësitë e Bruce Lee në artet marciale, apo të…

Learn More

8 marsi: historia, simboli, origjina dhe reflektimet e kësaj dite

Nga Orilda Kalami, sociologe 8 marsi – Dita Botërore e Gruas Eshtë datë shumë e rëndësishme dhe kudo në botë është dita kur: – festohen arritjet sociale, ekonomike, politike, artistike, kulturore të gruas, – bëhet thirrje për aktivizim, për të mbrojtur të drejtat e grave, – kërkohet barazi gjinore, mundësi të barabarta, – reflektohet kundër dhunës ndaj gruas, – protestohet…

Learn More

Si t’ua shpjegojmë festën e 8-Marsit të vegjëlve?

Nga Orilda Kalami, sociologe Le të festojmë. Për t’ua shpjeguar më lehtë fëmijëve mund t’u themi se data 8 mars është si një ditëlindje, një datë e rëndesishme, një festë, por e të gjitha grave në të gjithë botën. (Për ta bërë dhe më festive ditën dhe joshës shpjegimin, mund të përgatisim edhe ëmbëlsira.) Në këtë ditë festohet për të…

Learn More

“Gocat e mira nuk kanë dalë nga moda.” Reflektim mbi median nga Orilda Kalami, sociologe

Sot ndoqa per here te pare programin Just Dance (pas shume kohesh qe nuk ndjek programe televizive argetuese, konkuruese apo te cdo lloji qofshin), per arsye se dy nxenese te miat konkurojne si pjese e nje grupi kercimi. Duke qene se njeren e kam ndjekur prej vitesh, sigurisht performanca e tyre me emocionoi. U ndjeva mire per mundesite qe iu…

Learn More