Trajtimi i çrregullimi i përpunimit të gjuhës. Nga Igresa Duka, logopede

Terapia e gjuhës së folur për LPD përfshin ushtrime të fokusuara në përmirësimin e aftësive njohëse të nevojshme për të përdorur gjuhën. Terapisti i gjuhës dhe të folurit ka të ngjarë të fillojë me aftësitë themelore njohëse, të tilla si: • të kuptuarit e dëgjimit • saktësia e dëgjimit • kujtesa • vëmendja afatshkurtër. Më tej, në vijim të këtyre…

Learn More

Si të dallojme fëmijët me Çrregullime të Përpunimit të Gjuhës? Nga Igresa Duka, logopede

Si të dallojme fëmijët me Çrregullime të Përpunimit të Gjuhës (LPD) LPD është një paaftësi e të mësuarit që ndikon në përpunimin e gjuhës në tru. Çrregullimi mund të ndikojë në gjuhën e kuptuar (receptive ) dhe/ose gjuhën e folur ( ekspresive ). Çrregullimi mund të ndikojë në formën, përmbajtjen dhe/ose funksionin e gjuhës. • Llojet e çrregullimit të përpunimit…

Learn More

18 pyetje për partnerin në vend të “Si kalove?”

Jeta intensive e ditëve të sotme bën që zakonisht partnerët të kalojnë pak kohë me njëri-tjetrin. Për këtë arsye është mirë që kur bëheni bashkë, të zhvilloni biseda cilësore, të cilat mund të gjenerohen nga pyetjet që i bëni partnerit. Më poshtë keni disa mënyra alternative se si të flisni me të, pa i thënë “Si kalove?”. A dëgjove diçka…

Learn More

Si të nxisim gjuhën tek fëmija? Këshilla për prindërit

Nga SILVANA GJONI LOGOPEDISTE & TERAPISTE ABA   Shpesh, përgjatë punës, përballemi me prindër, fëmija i të cilëve nuk flet apo ka një fjalor shumë të kufizuar, jo në përputhje me moshën e tij kronologjike, pa ndonjë çrregullim zhvillimi. Kjo vjen për arsye të ndryshme, fëmija deshiron të komunikojë me gjeste, modeli prindëror është i tillë që nuk nxit mjaftueshëm ekspozimin…

Learn More

Këshillat e logopedëve: nëse doni që fëmija të mësojë një gjuhë të re, largojeni nga ekranet!

Sfida e dygjuhësisë Një nga shqetësimet më të mëdha të prindërve sot, është ndikimi i një gjuhe të dytë në të folurin e fëmijës. Shpesh dëgjojmë fraza si: “Po, fëmija im ka mësuar nga TV alfabetin/numrat në anglisht por nuk i thotë në shqip” ose si “Kur luan në telefon e hap vetë çfarë do në YouTube, por nuk di…

Learn More

Vlerësimi logopedik: Çfarë duhet të dinë prindërit?

Zhvillimi i të folurit dhe komunikimit është një nga hallkat e zhvillimit të përgjithshëm të fëmijës. Prindërit nisur nga shqetësimet në lidhje me fëmijën e tyre i drejtohen specialistit logoped për një vlerësim të detajuar të zhvillimit gjuhësor. Çfarë duhet të dinë prindërit para se të paraqiten për vlerësimin logopedik të fëmijës së tyre? 1. Logopedi/ja do t’ju drejtojë një…

Learn More

Pse duhet të zhvillojmë një fjalor emocional?

Identifikimi i gjendjeve të ndryshme emocionale na ndihmon të kemi një vetëdijësim më të lartë të ndjenjave tona dhe të dimë të përcaktojmë më shumë sesa thjesht “mirë” apo “keq”. Ky polarizim i mënyrës sesi ndihemi, nuk bën gjë tjetër vetëm se nxit ndjenjat e turpit dhe fajit. Kështuqë, është shumë e shëndetshme që të dimë të dallojmë dhe emërtojmë…

Learn More

Si të rinisim komunikimin me partnerin pasi kemi kaluar kohë pa folur

Çdo marrëdhënie ka probleme, defekte e kriza dhe i vetmi çelës që zgjidh çdo keqkuptim është komunikimi. Prandaj, mes gjithë problemeve, nëse arrini në mungesë komunikimi, kjo duhet të jetë gjëja që duhet t’ju shqetësojë më shumë. Nëse e ndjeni se në marrëdhënien tuaj në çift ka një ngërç komunikimi, përpiquni ta rregulloni sa më parë, duke ndërtuar sërish ura…

Learn More

Përdorimi i gjesteve teksa flasin, zhvillon imagjinatën e fëmijëve

Shoqërimi i fjalëve me gjeste ka një efekt pozitiv në zhvillimin mendor të fëmijës, duke i vënë në punë krijimtarinë. Duke marrë parasysh këtë avantazh, do të ishte e këshillueshme që t’i inkurajoni fëmijët tauj që komunikimin verbal ta shoqërojnë edhe me gjeste. Ky sugjerim vjen nga një grup studiuesish nga Universiteti i York-ut, botuar në revistën Psychological Science. Grupmosha…

Learn More

“Sa vjeçe je? Ke fëmijë? A punon?” Si duhet t’u përgjigjemi “gërrmuesve kureshtarë”

Nga Drilona Abazaj, psikologe Prej disa vitesh pyetjet më të shpeshta që më bëjnë janë: – Sa vjeçe je? Ke fëmijë? Çfarë i ke? Dhe pyetja tipike e cila nuk mungon kurrë në “skaletën” e shoqërisë sonë: – A punon? Dhe ku? E më pas vërshojnë pyetjet kureshtare për të ditur rreth profesionit…etj etj etj. Dhe unë u përgjigjem po…

Learn More