Të gjithë adoleshentët në internet, pasojat në shëndetin fizik dhe mendor

Telefonat inteligjentë, tabletët dhe PC-të janë mjete të dobishme, nëse përdoren mirë, por gjithnjë e më shumë adoleshentë (dhe jo vetëm!) i abuzojnë, deri në atë pikë sa rrezikojnë një varësi të vërtetë me pasoja të rënda për shëndetin. Dhe konfirmimi vjen nga studime të shumta. Më i fundit është nga Organizata Botërore e Shëndetësisë. Studimi i OBSH-së Sipas të…

Learn More

Shenjat që nuk duhet të anashkaloni te fëmijët adoleshentë

Nëse jeni prind i një fëmije në fazën e adoleshencës psikiatria, e diplomuar në psikologji klinike, Rosalba Trabalzini, jep disa këshilla lidhur me simptomat psikike që prindërit nuk duhet të nënvlerësojnë tek fëmijët e kësaj moshe. Depresioni: fillon me një ndjenjë të vazhdueshme mërzie dhe humbje të interesit ndaj aktiviteteve, mendon dhe sillet negativisht. Fëmija mund të shfaqë edhe kriza…

Learn More

Gjendja e adoleshentëve në botë: më shumë se 1 në 7 vuajnë nga çrregullime të shëndetit mendor

Më shumë se një në 7 adoleshentë midis 10 dhe 19 vjeç jeton me një çrregullim mendor të diagnostikuar, ndërsa ankthi dhe depresioni përbëjnë 40% të të gjitha diagnozave në këtë grupmoshë. Po flasim për 89 milionë djem dhe 77 milionë vajza. Të dhënat, të cilat paraqiten në tablonë e shëndetit mendor të adoleshentëve në botë, vijnë nga raporti i…

Learn More

Si të ndaloni bulizmin kibernetik: 18 këshilla për prindërit, fëmijët dhe shkollat

Prindërit, fëmijët dhe mwsuesit e shkollave mund të ndërmarrin hapa për të ndaluar bullizmin kibernetik përpara se të fillojë ose të përkeqësohet. Këtu janë hapat praktikë për të parandaluar ngacmimin kibernetik. Është e vështirë të mbroni fëmijën tuaj nëse nuk e kuptoni problemin me ngacmimin kibernetik ose nëse e shihni të ndodhë. Prindërit duhet të jenë ata tek të cilët…

Learn More

Varësia nga interneti, një projekt që ndihmon fëmijët

Në Itali një projekt i ri është duke u zhvilluar, specifik për nxënësit 12-14 vjeç dhe financuar nga Qendra Kombëtare për Parandalimin dhe Kontrollin e Sëmundjeve (QKM) të Ministrisë së Shëndetësisë, për të inkurajuar përdorimin e informuar të internetit dhe parandalimin e varësisë nga ueb-i tek ta. Ekspozimi i tepërt ndaj lojërave të fatit Një nga efektet e përhapjes së…

Learn More

Pagjumësia për shkak të pajisjeve dixhitale, kujdesi që duhet treguar ndaj fëmijëve

Drita e pajisjeve dixhitale është gjithmonë e dëmshme, por sidomos në mbrëmje, sepse mund të shkaktojë shqetësime të gjumit. Deri në atë pikë sa tani ekspertët po flasin për pagjumësinë e smartfonëve edhe për fëmijët. Stimujt elektronikë Stimujt elektronikë dëmtojnë gjumin. Hulumtimet, sot, thellohen në pyetjen duke u fokusuar në nivelet e stresit që mund të shkaktojnë. Sipas studimit, të…

Learn More

Anoreksia: realiteti virtual mund të ndihmojë në shërim

Aspekti fizik dhe imazhi që kemi për veten tonë është shumë personal dhe ndonjëherë jo në përputhje me realitetin. Në fakt, sëmundjet si anoreksia, bulimia dhe të gjitha çrregullimet e të ngrënit në përgjithësi po rriten edhe tek të rinjtë, sepse tendenca është që të duan të jenë të përsosur si modelet e medias. Numrat në rritje Anoreksia numëron 8-9…

Learn More

Stresi dhe ankthi i vazhdueshëm në adoleshencë rrisin rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare

Kur ankthi në adoleshencë si dhe depresioni bëhen një gjendje e qëndrueshme, rreziku i sulmit në zemër në moshën madhore bëhet më i lartë. Hulumtimi nga Shoqata Evropiane e Kardiologjisë Ndryshimet e papritura të humorit, momentet e depresionit, ankthi i fortë janë fenomene të zakonshme në adoleshencë, megjithatë kur bëhen shumë të shpeshta ato mund të kenë pasoja në shëndet,…

Learn More

“Squid Game”, Lorela Garuli: Nxit dehumanizimin, dhuna “përqafohet” dhe imitohet shumë lehtë nga fëmijët

Po t’i bëhet një analizë jo shumë e thellë, por qoftë edhe sipërfaqësore psikologjike dhe sociale, pikërisht synohet që të vihen në pah, është pasqyrimi i kësaj lloj konkurence që ne jetojmë, i dehumanizimit, i faktit që qëllimi justifikon mjetin, i faktit që ka një dilemë morale. Në episodin e fundit, loja mes dy personazheve që kishin qenë shokë të…

Learn More

Pandemia ka ndikuar në pubertetin e hershëm te vajzat

Vitet e fundit, mosha e fillimit të menstruacioneve të para ishte ulur, për shkak të stilit të jetesës sedentare dhe dietës së pasur me yndyrë. Në një vit e gjysmë të fundit, domethënë që nga përhapja e pandemisë, ekspertët kanë regjistruar një rënie të mëtejshme. Duket se pandemia Covid-19 është ndër shkaqet e pubertetit të hershëm te vajzat. Çfarë thonë…

Learn More