Të gjithë adoleshentët në internet, pasojat në shëndetin fizik dhe mendor

Telefonat inteligjentë, tabletët dhe PC-të janë mjete të dobishme, nëse përdoren mirë, por gjithnjë e më shumë adoleshentë (dhe jo vetëm!) i abuzojnë, deri në atë pikë sa rrezikojnë një varësi të vërtetë me pasoja të rënda për shëndetin. Dhe konfirmimi vjen nga studime të shumta. Më i fundit është nga Organizata Botërore e Shëndetësisë.

Studimi i OBSH-së

Sipas të dhënave të mbledhura nga Hbsc për një studim nga Organizata Botërore e Shëndetësisë dhe ato të një studimi tjetër të publikuar në “The Lancet” për shëndetin e fëmijëve dhe adoleshentëve, më shumë kohë para ekranit dhe më pak aktivitet fizik shoqërohen me probleme më të mëdha mendore dhe fizike.

Mendimi i mjekut pediatër

“Rreziqet që lidhen me përdorimin e telefonave inteligjentë – shpjegon Francesco Andolina, janë të shumta: para se të flini ka një ndikim negativ në ritmin cirkadian, pasi shkakton eksitim dhe vështirësi për të fjetur; vështirësi më të madhe për t’u shpërqendruar në shkollë dhe pavëmendje gjatë ecjes në rrugë me rrezik aksidentesh; një varësi e favorizuar duke qenë në gjendje të aksesoni telefonin inteligjent kudo që jeni dhe në çdo kohë të ditës. Izolimi, në rastet më të rënda, mund të bëhet një sëmundje e vërtetë: në këtë rast bëhet fjalë për një fenomen të quajtur Hikikomori, i cili të ekspozon ndaj rrezikut të zhvillimit të sëmundjeve psikiatrike. Mund të shfaqen format e reja të shqetësimeve vizuale që lidhen me ndriçimin jonormal të ekranit, të shoqëruar me tharje të syve, acarim, lodhje dhe shkëlqim të syve, dhimbje muskulore, veçanërisht në qafë dhe shpatulla, të lidhura me qëndrimin jonormal.

Më pak kohë para ekraneve dhe më shumë sport

Sipas studiuesve që analizuan të dhënat mbi sjelljen shëndetësore te fëmijët e moshës shkollore, të cilët studiuan shëndetin dhe mirëqenien e 577,475 adoleshentëve midis 11 dhe 15 vjeç, nga 42 vende në Evropë dhe Amerikën e Veriut “strategjitë e ardhshme të politikave shëndetësore për të promovuar mirëqenien mendore të adoleshentëve duhet të synojë uljen e kohës para ekranit dhe rritjen e aktivitetit fizik në të njëjtën kohë”.
Duke pasur parasysh rëndësinë e sjelljeve për shëndetin dhe mirëqenien e popullatës, kërkimet e ardhshme duhet të hetojnë shkakun e lidhjes së kohës para ekranit dhe aktivitetit fizik dhe të ekzaminojnë ndërlidhjet midis llojeve të kohës para ekranit, dozës dhe llojeve të aktivitetit fizik.

Së bashku, gjetjet tona ofrojnë mbështetje për rekomandimin aktual për përdorimin rekreativ të ekranit prej dy orësh ose më pak në ditë dhe rekomandimin për aktivitetin fizik prej 60 minutash ose më shumë në ditë shëndet dhe mirëqenie”, duke pasur parasysh se “efektet negative të kohës së ekranit për adoleshentët duket se lidhen me sa kohë ata kaluan para ekraneve, me vajzat që përjetojnë më pak mirëqenie mendore përtej dy orëve të ekranit në ditë dhe djemtë mbi katër orë në ditë”.

“Duhet të kufizohet koha e përdorimit të smartfonëve, tabletave dhe PC-ve gjatë ditës ose në fundjavë, duke vendosur kohë të sakta ndalimi, për shembull gjatë vakteve, detyrave të shtëpisë dhe mbledhjeve familjare”, rekomandon pediatri Francesco Andolina.

Add Your Comment