Tipari më i dëshiruar për të zgjedhur partnerin e ardhshëm

Bukuri? Qëndrueshmëri financiare? Romancë? Asgjë nga këto. Karakteristika që mbizotëron në kërkimin e një partneri është një tjetër: mirësia/xhentilesa. Është prirja ose jo ndaj këtij qëndrimi që na bën të kuptojmë nëse një person mund të jetë i përshtatshëm për një marrëdhënie afatgjatë dhe të lumtur apo jo. Kjo mbështetet nga hulumtimi i kryer nga një ekip studiuesish britanikë nga Universiteti Swansea, botuar në Journal of Personality.

Një studim me afro 2,500 studentë

Në studim u përfshinë 2,477 studentë universitarë nga vende të ndryshme të botës, kryesisht Singapori, Malajzia, Hong Kongu, Mbretëria e Bashkuar, Norvegjia dhe Australia. Të gjithë u ftuan të merrnin pjesë në një eksperiment për gjetjen e partnerit. Në praktikë, autorët zgjodhën tetë karakteristika – fizike, karakteriale dhe vlerat – dhe i atribuan një çmim virtual secilës prej tyre: tërheqje fizike, perspektiva të mira financiare, xhentilesë, humor, dëlirësi, fetarizëm, dëshirë për fëmijë dhe kreativitet. Pastaj, ata i pajisën pjesëmarrësit me një buxhet fiks dhe u kërkuan atyre të “blinin” tiparet që ata mendonin se ishin kritike për të dashurin e tyre ideal potencial. Qëllimi ishte të kuptonit cilat janë aspektet më të kërkuara në një person me të cilin dëshironi të ndërtoni një marrëdhënie serioze.

Mirësia fiton mbi gjithçka

Duke analizuar zgjedhjet e studentëve, autorët zbuluan se kishte disa ndryshime, por edhe shumë ngjashmëri, midis të rinjve nga vendet perëndimore dhe lindore. Në fakt, të gjithë pjesëmarrësit zgjodhën të shpenzojnë pjesën më të madhe të buxhetit (në një përqindje të ndryshueshme midis 22 dhe 26%) për xhentilesën. Ndër tiparet më të njohura, gjithashtu atraktiviteti fizik dhe perspektivat e mira financiare. Aspektet më pak të kërkuara ishin krijimtaria dhe dëlirësia, për të cilën u caktua më pak se 10% e buxhetit.

Dallimet midis meshkujve dhe femrave

Ekspertët gjetën ndryshime në përgjigjet e dhëna nga të dy gjinitë. Djemtë, pavarësisht nga origjina e tyre, i dhanë më shumë peshë pamjes fizike sesa vajzat (22% e buxhetit kundrejt 16%), ndërsa këto të fundit i kushtuan më shumë buxhetit të tyre aspektit financiar sesa burrat (18% kundrejt 12%),

Mirësia është një qëndrim që duhet të kultivohet në gjeste të vogla të përditshme. Të jesh xhentil dhe i sjellshëm do të thotë t’i kushtosh vëmendje shtesë partnerit tënd, ta pyesësh më shpesh se si është, të jesh gati ta dëgjosh, ta përkëdhelësh, t’i japësh ujë, të ofrosh të bësh diçka për të.

Add Your Comment