Si të menaxhoni një krizë epilepsie kloniko-tonike në klasë? 13 orientime për mësuesit

Nga Mariglena Muci, pedagogji e specializuar   Epilepsia është një çrregullim neurologjik, ku aktiviteti i qelizave nervore në tru përhapet, duke shkaktuar konvulsione, ndjesi ose humbje të vetëdijes. Konvulsionet janë shpërthime jonormale të aktivitetit elektrik në tru, që rezulton me një ndryshim në sjellje ose funksion. Ajo mund të fillojë në çdo moshë, por kryesisht fillon në moshë të hershme.…

Learn More

Si të ndihmojmë fëmijët me Çrregullime të Spektrit të Autizmit të flenë? 10 orientime për prindërit

Nga Mariglena Muci, pedagogji e specializuar   Gjumi është shumë i rëndësishëm për fëmijët. Të gjithë kanë nevojë për gjumë të mirë gjatës sepse ai ndikon në rritjen, zhvillimin dhe shëndetin e tyre. Fëmijët me çrregullime të spektrit të autizmit shfaqin shumë probleme me gjumin. Shpesh këto probleme ndikojnë tek ata dhe kjo bën që të shfaqin sjellje agresive dhe…

Learn More

Autizmi: i hapet rrugë një trajtimi farmakologjik

Një studim italian ka identifikuar numrin e tepërt të sinapseve si shkakun e një forme specifike të autizmit. Ky është një zbulim i rëndësishëm që mund të hapë skenarë të rinj për trajtimin me ilaçe. Kërkimi po bën përparime të mëdha dhe, falë një zbulimi italian, tani hap horizonte dhe shpresa të reja për të gjithë pacientët me autizëm. Në…

Learn More

Ushqyerja me gji ka efekte pozitive edhe në trurin e nënës

Ushqyerja me gji është e mirë jo vetëm për fëmijën, por edhe për nënën. Në veçanti, ushqyerja me gji sjell përfitime shëndetin e trurit të nënës, duke përfaqësuar një mburojë afatgjatë kundër rënies së aftësive njohëse, sipas një studimi të ri amerikan të kryer nga studiuesit në Universitetin e Kalifornisë në Los Angeles (UCLA) Health. Përfitimet njohëse pas moshës 50…

Learn More

Inflamacioni i zorrëve shkakton ankth dhe depresion

Në revistën e njohur shkencore “Science”, një ekip studiuesish nga Humanitas në Milano i koordinuar nga profesoresha Maria Rescigno, drejtuese e Laboratorit të Imunologjisë Mukozale dhe Mikrobiotike dhe profesoreshë e Patologjisë së Përgjithshme në Universitetin Humanitas, ka publikuar rezultatet e një studimi që hap skenare të reja në njohjen e funksionimit të njërës prej barrierave midis qarkullimit të gjakut dhe…

Learn More

Çfarë është frika nga mbytja dhe si ta trajtojmë?

Pseudodisfagia, ose frika e mbytjes, ngatërrohet ndonjëherë me fagofobinë , ose me frikën e gëlltitjes. Pseudodisfagia dhe ushqimi Njerëzit me pseudodisfagia shpesh kanë vështirësi në ngrënien e ushqimeve të ngurta. Ankthi dhe tensioni shkaktojnë ngushtimin e muskujve të fytit, gjë që nga ana tjetër e rrit më shumë mundësinë e mbytjes. Prandaj, personat që vuajnë prej saj, gjithnjë e më…

Learn More

Hipokondria, gjendja e shqetesimit ekstrem per shendetin. Çfare duhet te dime? Nga Eduart Tafa

Hipokondria, ose hipokondriaza, është një gjendje e shqetësimit ekstrem, preokupues për të pasur një sëmundje mjekësore ose zhvillimin e një sëmundjeje. Personat përjetojnë jo vetëm shqetësime somatike shqetësuese (ankesa trupore) që janë të pashpjegueshme nga pikëpamja mjekësore, por edhe mendime, ndjenja dhe sjellje jonormale. Për shembull, klientet zakonisht kanë besime të vazhdueshme për seriozitetin e ndjesive normale trupore dhe shpenzojnë…

Learn More

Përqendrimi te fëmijët dhe adoleshentët, suplementet që ndihmojnë

Procesi i përqendrimit mund të përkufizohet si një aftësi për të vëzhguar gjatë dhe në mënyrë persistente një dukuri, objekt, situatë apo aktivitet. Nga ana tjetër paaftësia për t’u përqëndruar te fëmijët e vegjël si dhe adoleshentët mund të ndikojë në aftësinë e tyre për të mësuar, përfunduar një detyrë si dhe në zhvillimin e aftësive komunikuese. Përqendrimi si aftësi…

Learn More

Frika e fëmijëve nga dentisti; këshilla sesi të ndihmojmë fëmijët

Nga Emine Vardari, psikologe   Shpesh prinderit e perceptojne viziten e femijes se tyre tek dentisti si nje fakt normal. Ata konsiderojne se pergatitja paraprake nuk eshte e nevojshme. Nëse ankthi që shkakton frika nga dentisti nuk zgjidhet gjatë viteve të fëmijërisë së hershme, ka shumë të ngjarë që të vazhdojë të rritet deri sa të kthehet në fobi. Prindërit…

Learn More

Vaksinimi i studentëve, Lorela Garuli: Të synojmë bindjen dhe jo imponimin

Vaksinimi i detyruar i studentëve ka ngjallur shumë pakënaqësi e kundërshti si në radhët e tyre, edhe në radhët e profesionistëve të ndryshëm si ata të shëndetit fizik, ashtu edhe ata të shëndetit mendor, apo të çështjeve sociale. Për këtë temë u diskutua në emisionin e mbrëmshëm “Quo Vadis” në Vizion Plus duke i dhënë zë të gjitha palëve. Ne…

Learn More