Si të sillem kur dikush qorton fëmijën tim?

Asnjë prindi nuk do i pëlqente të gjendej në pozitën që dikush tjetër t’i qortojë e të përpiqet t’i disiplinojë fëmijën. Megjithatë, është e rëndësishme të ruani qetësinë, në mënyrë që të reagoni siç duhet ndaj fëmijës. Bëjeni të ndihet i sigurt se jeni aty për të dhe e kuptoni Është shumë e rëndësishme që fëmija të ndihet i mbrojtur.…

Learn More

Si është të rritesh në një familje toksike? Njihuni me dëmet emocionale nga prindërimi difunksional

Nga Sonila Luzi, psikologe edukimi   Si jeton një fëmijë në një familje toksike?   Në një familje funksionale ekziston një stil komunikimi i hapur dhe pohues dhe një aftësi për t’u përshtatur me ndryshimet: komponentë themelorë për të favorizuar një mjedis harmonik me të gjithë ata që janë pjesë e tij. Në një familje jofunksionale ekzistojnë modele të sjelljes…

Learn More

A duhet të shohin TV fëmijët me Çrregullime të Spektrit të Autizmit? 10 këshilla për prindërit

Nga Mariglena Muci, pedagogji e specializuar Mjetet e komunikimit masiv, veçanërisht televizori, zë një pjesë të madhe të ditës së fëmijëve. Shumë prej tyre shohin para ekranit të televizorit, programet, emisionet apo filmat vizatimore të preferuar. Po kështu dhe shume fëmijë me çrregullime të spektrit të autizmit mund të kalojnë kohë para ekranit të televizorit. Shpesh, prindërit mund të jenë…

Learn More

Disa mënyra si t’i ndihmojnë fëmijët të komunikojne pozitivisht me veten

Çfarë është komunikimi pozitiv me veten? Në thelb, komunikimi pozitiv me veten është një mekanizëm përballues që i fuqizon fëmijët të riformulojnë të menduarit e tyre, ushqen elasticitetin dhe ndërton vetëvlerësimin. Si një pjesë thelbësore e të mësuarit social-emocional, komunikimi pozitiv me veten ka të bëjë shumë më tepër sesa nxitja e një qëndrimi pozitiv. Në përgjithësi, qëllimi i kësaj…

Learn More

Si ndikojnë pushimet e dimrit (Krishtlindjeve dhe Vitit te Ri) tek fëmijët me Çrregullime të Spektrit të Autizmit? 8 orientime për prindërit

Pushimet e festave të Krishtlindjeve dhe Vitit të Ri janë më të bukurat dhe të veçantat e të gjithë vitit. Ato përfshijnë emocione dhe surpriza të mëdha. Por gjithashtu, pushimet nënkuptojnë ndryshime në orare, në rutina, vizitorë, zhurma etj. Në këte mënyrë ato bëhen stresuese dhe ankthioze, për fëmijët me ÇSA të cilët, kanë vështirësi me ndryshimin e rutinave. Nga…

Learn More

Lodhja prindërore burim stresi për fëmijët

Ezaurimi fizik dhe mendor i prindërvee është shumë i zakonshëm tek prindërit modernë, të cilët kanë shumë pritshmëri nga roli i tyre si edukatorë, duke shkaktuar pasiguri dhe shkëputje nga fëmijët e tyre. Një lloj stresi emocional i lidhur me jetën e përditshme dhe me presionet e shumta të jetës moderne, aq i ethshëm dhe plot angazhime, saqë i shtyn…

Learn More

Kur prindërit nuk janë dakord me njëri-tjetrin për disiplinimin e fëmijëve

Ndërsa detyra e zgjidhjes së mosmarrëveshjeve disiplinore mund të duket e frikshme, këto 8 strategji do t’ju vënë ju dhe bashkëshortin tuaj në rrugën e suksesit. Me këto udhëzime, me kohë dhe përpjekje, nuk do të kalojë shumë kohë përpara se debati i madh i disiplinës të mbetet në të kaluarën. Hapi i parë: Gjeni të përbashkëta mes jush Filloni…

Learn More

Dhjetë gjërat që mund të bëni për të parandaluar abuzimin e fëmijëve

Jepni vullnetarisht kohën tuaj. Përfshihuni me prindërit e tjerë në komunitetin tuaj. Ndihmoni fëmijët në nevojë dhe familjet e tyre. Filloni një grup lojërash. Disiplinoni fëmijët tuaj me mendje tw kthjellwt. Asnjëherë mos e disiplinoni fëmijën tuaj kur jeni të mërzitur. Jepini vetes kohë për t’u qetësuar. Mos harroni se disiplina është një mënyrë për të mësuar fëmijën tuaj. Përdorni…

Learn More

Prindërit hiperprotektivë – ankthi i tepërt ul zhvillimin e autonomisë te fëmijët

Kujdesi për fëmijët tuaj është pjesë e natyrës së prindërimit. Por një gjë është të shqetësohesh në një mënyrë normale, tjetër gjë është ta bësh atë në mënyrë të tepruar. Mund të ketë pasoja. Fëmijët me prindër “helikopterë”, të cilët janë tepër mbrojtës dhe të shqetësuar, do të ishin më pak të aftë të përballonin emocionet dhe marrëdhëniet. Për të…

Learn More

Fëmijët që ndihen të përkrahur kanë më pak gjasa të preken nga depresioni kur rriten

Mbështetja dhe dëgjimi i fëmijëve, shfaqja e interesit për jetën e tyre të përditshme dhe ndihma e tyre në kohë të vështira mund t’i ndihmojë ata të kenë një zhvillim të shëndetshëm psiko-emocional. Sipas një studimi të botuar në “Jama Pediatrics”, fëmijët që ndihen të mbështetur dhe të dëgjuar nga familja dhe shkolla do të kenë më pak gjasa të…

Learn More