Lodhja prindërore burim stresi për fëmijët

Ezaurimi fizik dhe mendor i prindërvee është shumë i zakonshëm tek prindërit modernë, të cilët kanë shumë pritshmëri nga roli i tyre si edukatorë, duke shkaktuar pasiguri dhe shkëputje nga fëmijët e tyre. Një lloj stresi emocional i lidhur me jetën e përditshme dhe me presionet e shumta të jetës moderne, aq i ethshëm dhe plot angazhime, saqë i shtyn nënat dhe baballarët të jenë prindër të përsosur dhe me shumë detyra.

Studimi në Belgjikë

Në Belgjikë, mbi 2000 prindër plotësuan një sërë pyetësorësh mbi lodhjen emocionale, pasigurinë dhe distancën prindërore. Rezultatet zbuluan një lidhje intensive midis ezaurimit të prindërve dhe ikjes, braktisjes dhe dhunës fizike, verbale dhe psikologjike. Një lloj rrethi vicioz në i cili çon në rraskapitje, e kështu me radhë.

Pasojat tek prindërit

Një studim i kryer nga studiues të UCLouvain, në Belgjikë, dhe i botuar në “Clinical Psychological Science”, tregoi se efektet e këtij lloj lodhjeje janë shumë negative për prindërit, duke nxitur mendime për arratisje ose braktisje të fëmijëve të tyre. Përpjekja për të qenë prindër të përsosur mund të çojë në rraskapitje, por ky studim sugjeron se çdo gjë që mund të rikarikojë bateritë e nënave dhe baballarëve është e mirë për fëmijët dhe mbi të gjitha shmang rraskapitjen.

Ezaurimi i prindërve = stresi i fëmijëve

Ritmi i furishëm i prindërve dhe presioni i tepërt për të arritur rezultate gjenerojnë simptomat klasike të stresit të fëmijërisë tek fëmijët. Sipas studimeve të tjera, prindërit që rriten dhe jetojnë me nxitim, për shkak të orarit të ngarkuar, janë të parët që presin të njëjtën gjë nga fëmijët e tyre, duke i ekspozuar ata ndaj stresit të fëmijërisë që i bën fëmijët, në varësi të moshës, të vuajnë nga nervozizëm të vazhdueshëm, të qara të shpeshta, frikë të ekzagjeruar, lodhje, dembelizëm, humbje përqendrimi dhe ndryshime në shkollë dhe ushqim.

Ilaçi më i mirë për ezaurimin e prindërve është ulja e nivelit të stresit duke kultivuar qëndrime gëzimi, durimi, qetësie dhe reflektimi.

Add Your Comment