Rëndësia e ushqyerjes në shëndetin mendor të fëmijëve

Mendje e shëndoshë në trup të shëndoshë…. Një lidhje e dukshme, por ende për t’u eksploruar, bashkon zgjedhjet e ushqimit dhe mirëqenien mendore. Dhe në rastin e shumë të rinjve duket se ka një rëndësi thelbësore. Lidhur me këtë tematikë është kryer një hulumtim me rreth 9000 nxënës në 50 shkolla angleze, që tregon sesi fëmijët dhe të rinjtë që…

Learn More

Përse gënjejnë fëmijët dhe si të sillemi kur ndodh kjo?

Pse gënjejnë fëmijët? Fëmijët mund të gënjejnë: • që të mbulojnë diçka që të mos hyjnë në telashe; • të shikojnë se si do të përgjigjeni; • për të bërë një histori më emocionuese; • për të eksperimentuar – për shembull, duke pretenduar se diçka që ndodhi në një histori ishte e vërtetë; • të tërheqin vëmendjen ose ta bëjnë…

Learn More

Rreziqet e TikTok-ut për fëmijët

TikTok është një ndër rrjetet sociale më të përfolur e më të përdorur sot, sidomos nga fëmijët dhe adoleshentët. Me të drejtë prindërve u lind pyetja a është i dëmshëm ky aplikacion? A përbën rreziqe për fëmijët? Me gjithë avantazhet dhe argëtimin që ofron për fëmijët, ja rreziqet dhe disavantazhet e TikTok-ut: •TikTok është ndër kanalet më kryesore me anë…

Learn More

Prezantimi i fëmijëve shumë herët me pajisjet dixhitale, kujdes nga këto rreziqe

Teknologjia është pjesë e jetës sonë, por është e rëndësishme që ajo të mos hyjë shumë herët në jetën e fëmijëve tanë. Mirëpo, pajisjet dixhitale për fëmijët, nga ana tjetër, janë shumë të përhapura që në moshë të hershme dhe kjo mund të shkaktojë probleme fizike dhe madje edhe sëmundje mendore. PC dhe telefonat inteligjentë tashmë në shkollën fillore Kjo…

Learn More

Rritja emocionale e nevojshme për të mësuar fëmijën të shkojë vetë në tualet

Për shumë prindër, gatishmëria emocionale e një fëmije për të mësuar të shkojë në tualet është më e vështira për t’u njohur. Çështjet emocionale që mund të ndikojnë thellësisht në trajnimin e tualetit përfshijnë dëshirën për pavarësi dhe zotërim të vetvetes, nevojën e fëmijës për të kontrolluar disa aspekte të mjedisit të tij, testimin e kufijve dhe rregullave, dëshirën e…

Learn More

Përdorimi i ngjyrave në vizatimet e fëmijës

Përtej përdorimeve që vizatimi ka brenda dhomës së terapisë me psikologun apo figura të tjera, është njëkohësisht një aktivitet që fëmija zgjedh ta bëjë me dëshirë dhe iniciativën e vet të lirë. Pra, përtej vlerës që ka si një teknikë psikodiagnostike, është një nga argëtimet e fëmijëve, që ata e zhvillojnë me qëllim loje dhe kënaqësie, pikërisht për natyrën që…

Learn More

Çfarë duhet të dinë prindërit dhe mësuesit për ADHD?

Çrregullimi i vëmendjes me hiperaktivitet (Attention Deficit Hyperactivity Disorder ADHD) përcaktohet si shfaqja e një grupi sjelljesh ku fëmija paraqet nivele impulsiviteti, mungesë vëmendjeje dhe hiperaktiviteti më të larta sesa fëmijët e tjerë të së njëjtës moshë. ADHD konsiderohet crregullimi më i përhapur i periudhës së fëmijërisë së hershme dhe prek më shumë djemtë se vajzat. Problematikat e fëmijëve me…

Learn More

Kujtesa e hershme e fëmijëve, si mund ta ndihmojnë prindërit? Nga Lorela Garuli

Tipikisht është menduar gjithmonë dhe në bazë të studimeve, që kujtimet e para nuk datojnë përpara se fëmija të jetë tre vjeç. Megjithatë, ka një lloj dallimi. Pavarësisht që fëmija mund të mbajë mend në tre vitet e para të jetës, ajo që ndodh dhe që është e vërtetë, referuar edhe evidencave të fundit shkencore është që fëmija krijon kujtime…

Learn More

Vizatimi i figurës njerëzore nga fëmijët, detaje dhe interpretime

Pjesë nga libri “Interpretimi i vizatimeve të fëmijëve”, Lorela Garuli  Në tërësinë e vizatimit që fëmija paraqet u kushtohet vëmendje si përmbajtjes, ashtu edhe formës. Do të thotë se mund të lexohet si ka vizatuar dhe më pas çfarë ka vizatuar. Do të analizohet pra në dy drejtime, aspektet formale dhe përmbajtja simbolike. Aspektet formale. Është fjala për të vlerësuar…

Learn More

Domethënia e vizatimit të kafshëve të ndryshme nga fëmijët e moshës 5-6 vjeçare

Në moshën 5-6 vjeçare, si rrjedhojë e zhvillimit kognitiv, fëmija aftësohet duke qenë më vëzhgues, më i vëmendshëm, më i saktë dhe zotëron një gjuhë më të pasur, që do të thotë se arrin të perceptojë lehtësisht diferencat në atë që shikon. Megjithatë, në këtë moshë dhe ndër vitet e tjerë që pasojnë, fëmija vazhdon të vizatojë jo atë që…

Learn More