“Fëmija im kupton por nuk flet” Nga Igresa Duka, logopede

Kjo është një fjali që kam dëgjuar shpesh nga prindërit që e sollën fëmijën e tyre për një vlerësim të të folurit dhe gjuhës. Ndërsa në shumicën e rasteve kjo ishte e vërtetë (fëmija e kuptonte në një nivel të përshtatshëm për moshën), kishte disa fëmijë që në fakt nuk e kuptonin se çfarë duhet të kishin. Ka fëmijë që janë të vërtetë…

Learn More

Problemet psikologjike të shkaktuara nga emigracioni

Emigrimi është një proces i vështirë që mund t’ju ndikojë emocionalisht dhe fizikisht. Sindroma e Uliksit është një çrregullim që përfshin shenjat dhe simptomat e pranishme tek emigrantët. Emigracioni si dukuri ka ekzistuar që në kohët më të lashta. Por, studimet aktuale tregojnë se ka një incidencë më të lartë të sëmundjeve mendore në mesin e emigrantëve. Një sëmundje e…

Learn More

Ngacmimi kibernetik, këmbanat e alarmit që prindërit e mësuesit nuk duhet të neglizhojnë

Ngacmimi në vendin tonë e më gjerë po merr forma dhe karakteristika të ndryshme, gjithnjë e më shumë të lidhura me përhapjen e teknologjive të reja, deri në atë që quhet ngacmim kibernetik. Edhe para shkollës së mesme Ky është një abuzim i përsëritur që ndodh përmes mjeteve të reja të komunikimit (e-mail, mesazhe me tekst, telefonata, rrjete sociale dhe…

Learn More

Elementi i të mirës dhe të keqes në përrallat e fëmijëve, nga psikologia Lorela Garuli

Përrallat janë ndër elementet kryesore përmes të cilave rritet një fëmijë. Që të vegjël, prindërit u lexojnë atyre libra që përshtaten me moshën e tyre dhe gjithë fëmijëria është e mbushur me personazhe përrallash. Këta të fundit, janë gjithmonë të paraqitur bardhezi, ose shumë të mirë, ose shumë të këqinj. Si ndikon kjo gjë tek fëmijët dhe te rritja e…

Learn More

Fakte dhe mite për zhvillimin e femijëve dygjuhësh (bilingualë)

Hulumtimet mbi përfitimet e dygjuhësisë është vazhdimisht në rritje. Të bëhesh dygjuhësh i ndihmon fëmijët të mbajnë lidhje të forta me të gjithë familjen, kulturën dhe komunitetin e tyre – pjesë kyçe të një fëmije që zhvillon identitetin e tij/saj. Megjithatë, disa keqkuptime të mëdha rreth mësimit të dy gjuhëve vazhdojnë. Këtu janë disa nga mitet e zakonshme që prindërit…

Learn More

Konfilktet në çift kanë një efekt pozitiv tek fëmijët e vegjël

Në një situatë pakënaqësie në çift, fëmijët shpesh vuajnë gjithashtu. Por mund të ketë edhe përfitime të papritura, të paktën tek të sapolindurit. Në fakt, kur marrëdhënia e çiftit kalon në krizë, shumë gra kanë tendencë t’i kushtojnë më shumë vëmendje dhe të flasin më shumë me fëmijët e tyre, veçanërisht nëse ata janë vetëm disa muajsh. Kjo doli nga…

Learn More

Emocionet negative ndihmojnë fëmijët të zhvillojnë trurin

Ndër prioritetet e prindërve, sigurisht që është t’u garantojnë fëmijëve të tyre një fëmijëri të qetë, duke u shmangur atyre momente të vështira dhe raste të dhimbshme. Në fakt, sipas një studimi të kryer në Shtetet e Bashkuara mbi 200 fëmijë nga mosha 9 deri në 13 vjeç, stresi tek fëmijët gjithashtu mund të ketë një anë pozitive, sepse aktivizon…

Learn More

Diferenca Gjinore në ҫrregullimet psikologjike

Ndërkohe që burrat dhe gratë nuk kanë shumë dallime nga njëri-tjetri sa i përket shifrave të crregullimeve ke, ka disa crregullime të shëndetit mendor, ku ka diferenca gjinore të dukshme.   -Depresioni: Gratë kanë prirjen të vuajnë prej tij dy herë më shumë sesa burrat. Gjithashtu, ato drejtohen më lehtë tek specialisti dhe marrin trajtim më shumë sesa burrat.  …

Learn More

SI NDIKON MEDIA VIRTUALE TEK OPERACIONET PLASTIKE?

Operacionet plastike janë përherë e më shumë në rritje dhe një faktor përcaktues është media sociale. Kirurgët plastikë raportojnë për një shtim të ndërhyrjeve estetike kryesisht në fytyrë dhe gjoks. Ja cilat janë disa nga arsyet e lidhura me median virtuale: Askush nuk i shpëton dot tyre në epokën dixhitale. Filtrat e Instagram dhe Snapchat, të cilët paraqesin tendenca të…

Learn More

Déjà vu

Déjà vu, ose ndjesia që kemi qenë më përpara në një vend të caktuar, apo e kemi përjetuar më herët të njëjtën ndjesi në të njëjtën formë, na ndodh të gjithëve. Por, ndryshe nga cfarë mendohet, kjo nuk ka të bëjë me elementë të parasë, ose thënë ndryshe, nuk është një fenomen që lidhet me të mbinatyrshmen, me supersticionet, apo…

Learn More