Konfilktet në çift kanë një efekt pozitiv tek fëmijët e vegjël

Në një situatë pakënaqësie në çift, fëmijët shpesh vuajnë gjithashtu. Por mund të ketë edhe përfitime të papritura, të paktën tek të sapolindurit. Në fakt, kur marrëdhënia e çiftit kalon në krizë, shumë gra kanë tendencë t’i kushtojnë më shumë vëmendje dhe të flasin më shumë me fëmijët e tyre, veçanërisht nëse ata janë vetëm disa muajsh. Kjo doli nga një studim i kryer nga një ekip studiuesish nga Universiteti i Kembrixhit, botuar në “Journal of Family Psychology”.

Studimi i 93 çifteve me fëmijë të vegjël

Hulumtimi përfshiu 93 çifte që kishin një fëmijë rreth shtatë muajsh. Autorët organizuan intervista me secilin pjesëmarrës, për të kuptuar nëse ata ishin të kënaqur me jetën dhe marrëdhënien me partnerin e tyre ose nëse po përjetonin një periudhë krize. Përveç kësaj, ata u bënë thirrje prindërve që të bashkojnë një pajisje regjistrimi në veshjen e fëmijës. Qëllimi ishte të kuptohej sa shpesh nëna dhe babai flisnin me fëmijën e tyre gjatë ditës dhe nëse ky ndërveprim ndikohej në ndonjë mënyrë nga niveli i pakënaqësisë në çift.

Analiza e rezultateve konfirmoi se komunikimi midis prindërve dhe foshnjave në të vërtetë ndryshon sipas marrëdhënies midis prindërve. Në veçanti, ishte marrëdhënia nënë-foshnjë që u ndikua nga niveli i kënaqësisë së çiftit. Si? Sa më shumë që gratë ishin të pakënaqura me jetën e tyre të dashurisë, aq më shumë flisnin me fëmijën e tyre. Në detaje, u zbulua se gratë që kishin një lidhje “me cilësi të ulët” me bashkëmoshatarët e tyre përdornin 35% më shumë fjalë kur bisedonin me fëmijët e tyre gjatë gjithë ditës sesa ata me një marrëdhënie “mesatare”. Mesatarisht, ata filluan rreth 20% më shumë biseda me të rinjtë e tyre, veçanërisht nëse ishin djem.

Një formë kompensimi

“Sipas mendimit tonë është sikur nënat të investojnë energjinë e tyre në marrëdhënien më të afërt mashkullore: marrëdhënia nënë-fëmijë bëhet një vend ku nënat kompensojnë për të pasur një lidhje më të dobët me burrat ose partnerët e tyre”, komentoi Elian Fink, autor i studimit.

Pavarësisht nga marrëdhënia e tyre, nënat dhe baballarët duhet të përpiqen të flasin sa më shumë me fëmijët e tyre, që në moshë të re. Ndërveprimet me prindërit, në fakt, u shërbejnë fëmijëve jo vetëm për të forcuar lidhjen emocionale me ta, por edhe për të “stërvitur” aftësitë gjuhësore.

Add Your Comment