Paragjykimi i trupit në internet, pasojat fizike e sociale

Quhet “turpërimi i trupit” dhe është ndoshta një nga aspektet më të këqija të rrjeteve sociale. Është një fenomen që buron nga ngacmimet e përsëritura, madje edhe ato shumë të rënda, që synojnë pamjen fizike të grave. Pasojat mund të jenë aq negative, saqë turpërimi i trupit madje mund të shkaktojë shfaqjen e çrregullimeve serioze të të ngrënit siç janë…

Learn More

Kur maskuliniteti bëhet toksik? 10 sjelljet tipike

Nga Eduart Tafa, psikolog Burrëria toksike përfshin presione kulturore që burrat të sillen në një mënyrë të caktuar. Dhe ka të ngjarë që kjo të prekë të gjithë djemtë dhe burrat në njëfarë mënyre. Burrëria toksike i referohet nocionit se ideja e disa njerëzve për “burrërinë” përjetëson dominimin, homofobinë dhe agresionin. Kjo ide që burrat duhet të veprojnë ashpër dhe…

Learn More

“Ti vlen më shumë se himeni yt”

Reflektim nga Drilona Abazaj, psikologe Ende virgjëria konsiderohet tempull shenjtërimi nga një masë e individëve ku kryesisht gjinia mashkullore janë trumbetuesit më të mëdhenj të legjitimitetin të këtij fenomeni, ku për pasojë ka vijuar me ngarkimin e përgjegjësisë frustruese te gjinia femërore të cilave u është dashur të sigurojnë me rrugë mjekësore virgjërinë e tyre të humbur, dhe jo rrallë…

Learn More

Deri në cilën moshë mund të lahemi bashkë me fëmijët dhe si të kujdesemi të mos u shkelim privatësinë?

A është e drejtë apo e gabuar të bëjmë dush bashkë me fëmijët, ose të lajmë fëmijët me motrat e vëllezërit? Psikologia Ambra Filipelli, jep përgjigjen e saj për këtë çështje, duke parashtruar argumentet e mëposhtme: Do t’u ketë ndodhur shumë prindërve, për lehtësi ose me dëshirë, të lahen së bashku me fëmijët e tyre. Siç ndodh midis vëllezërve dhe…

Learn More

“Po sikur dhunuesi të jetë fëmija im?” Orientime mbi edukimin seksual për prindërit

Nga Drilona Abazaj, psikologe   Abuzimet seksuale do të vazhdojnë për aq kohë sa shoqëritë frikësohen vetëm që fëmijët e tyre mos të jenë pre e grabitqarëve seksualë dhe askush nuk shqetësohet që dhunuesi mund të jetë vetë fëmija i tyre. ● Edukimi rreth informimit, privatësisë dhe mbrojtjes trupore të fëmijëve duhet të jetë po aq i kujdesshëm sa dhe…

Learn More

Të flasim për dështimet, pse kemi frikë t’i tregojmë?

Nga Drilona Abazaj, psikologe 𝓤𝓷𝓮 𝓴𝓪𝓶 “𝓭𝓮𝓼𝓱𝓽𝓾𝓪𝓻” Pse kemi kaq shumë frikë të flasim për “dështimet” tona?! Pse stepemi të shprehim lirisht një etapë të jetuar e cila është kaq njerëzore dhe normale të na ndodhi…Pse sikletosemi përballë arritjeve “glamoroze” të të tjerëve që i kanë stivuar nëpër rrjetet e tyre sociale ?! Pse askush nuk guxon të rrëfejë pengesat,…

Learn More

Pse ndarjet nuk janë “fatkeqësi”? Nga Drilona Abazaj, psikologe

“Fatkeqësitë” kolektive Promovimi i fjalës fatkeqësi vend e pa vend, ka qenë një ndër arsyet e përhapjes së konfuzionit kolektiv. Masivisht si shoqëri çdo humbje, dështim, diversitet apo ndarje fizike nga një individ tjetër është përkufizuar apo edhe duke dashur për t’u justifikuar si fatkeqësi. Dhe kjo gjë ndeshet shpesh përsa i përket ndarjes, apo shkëputjes të marrëdhënies me të…

Learn More

7 shenjat që tregojnë se marrëdhënia juaj me ushqimin nuk është e mirë

Marrëdhënia që ne ndërtojmë me ushqimin lidhet shumë jo vetëm me pamjen tonë, por edhe me aspekte të tjera të jetës, si shëndeti fizik dhe ai mendor. Pa kuptuar, ndonjëherë mund të krijojmë një marrëdhënie të dëmshme me ushqimin, duke shkaktuar kështu shumë shqetësime. 7 shenjat që tregojnë se marrëdhënia juaj me ushqimin nuk është e mirë 1.Harxhoni shumë kohë…

Learn More

Fëmijët në kontakt me të huaj në internet, nënvlerësohen rreziqet

Termi “grooming” në anglisht tregon një kërkesë të kryer përmes internetit në dëm të fëmijëve, atyre në moshën e para adoleshencës dhe adoleshentëve. Sidoqoftë, ende flitet shumë pak për këtë praktikë, e cila ndodh në rrjetet sociale. Rreziqet e saj janë të nënvlerësuara. Një fenonomen që ndodh shpesh, madje në masën 20% të fëmiëjve, është fakti që ata pranojnë miqësinë…

Learn More

A është e vërtetë që kritikat të rrisin? Reflektim nga Drilona Abazaj, psikologe

𝙆𝙧𝙞𝙩𝙞𝙠𝙖𝙩 𝙩𝙚 𝙧𝙧𝙞𝙨𝙞𝙣… Shpesh ndodhë të hasemi me këtë fjali mbas një shuplake të mirë “rritjeje”, shumë i mëshojnë mendimit që kritikat na i servirin për të na rritur, për të na aftësuar dhe për të na bërë më produktiv. Po sa e rëndësishme është të jemi të kujdesshëm ndaj fjalëve që zgjedhim për të qenë një kritikues pozitiv, duke…

Learn More