Si të punojmë me fëmijët me Çrregullime të Spektrit të Autizmit në shkolla? 7 orientime për mësuesit

Nga Mariglena Muci, pedagogji e specializuar  Çrregullimi i Spektrit të Autizmit mund të paraqesë shumë sfida në jetën e përditshme të një fëmije dhe sindomos në mënyrën sesi ata angazhohen në shkolla. Nuk ka statistika të plota lidhur me frekuentimin e shkollës së fëmijëve me ÇSA, por një numër i madh prej tyre kanë filluar të ndjekin shkollat fillore të…

Learn More

Leximi ndihmon nxënësit në rezultatet në shkollë, cilat materiale këshillohen?

Tani dihet mirë se leximi është mjaft i dobishëm për zhvillimin intelektual të fëmijëve. Por që leximi i librave madje mund të përmirësojë notat e adoleshentëve në shkollë është ajo që doli nga një studim i ri i kryer nga Universiteti i Malaga (Spanjë) dhe University College London (Mbretëria e Bashkuar). Librat “aleatë” të shkollës Hulumtimi, i botuar në “Oxford Review…

Learn More

Disortografia, kur gabimet në të shkruar flasin për një çrregullim? Simptoma dhe shkaqe. Nga Lorela Garuli

Çrregullimet e të shkruarit nuk prekin aspektin fonetik të gjuhës, sepse veçoria kryesore e këtij grupi çrregullimesh ka të bëjë vetëm me dëmtime të aftësive të të shkruarit, me drejtshkrimin, ortografinë, rregullat gramatikore, hartimin e fjalive dhe teksteve, qartësinë, transparencën dhe të pasurit e një shkrimi të kuptueshëm. Disortografia jo rrallëherë bashkëshoqëron disleksinë dhe i bashkëngjitet diagnozës së saj duke…

Learn More

Vizatimi në shkollë si mjet psikologjik; çfarë duhet të dimë? Nga Lorela Garuli

Vizatimi mund të konsiderohet si mënyrë e shprehjes së ekzistencës, sepse është një formë të shkruari, të psikologjisë së brendshme së fëmijës, të historive të tij, imazhe që mbeten në fletë. Kur fëmija vizaton dhe pikturon, po tregon për veten dhe mjedisin e tij. Në vizatim fëmija reflekton ndjenjat e veta, zhvillimin intelektual, krijimtarinë, ndjeshmërinë, shqisat, pjekurinë socio-afektive. Përveç se…

Learn More

Origjina e disleksisë lidhet me problemet e ritmit

Studiuesit italianë kanë formuluar një teori mbi marrëdhënien që do të lidhte ritmin dhe disleksinë. Studimi, i koordinuar nga Universiteti i Milanos-Bicocca dhe i kryer në bashkëpunim me Institutin Besta, u botua në Raportin Shkencor dhe thotë se ritmi na lejon të parashikojmë të ardhmen që do të ndodhë menjëherë, afërsisht gjysmë sekondë pas, dhe rrjedhimisht na lejon të veprojmë…

Learn More

Si i ndihmon teknologjia fëmijët disleksikë për të lexuar?

Studimet e fundit mbi disleksinë kanë nxjerrë në pah rëndësinë e integrimit audio dhe viziv si një teknikë e ndihmës së leximit. Duke u nisur nga ky zbulim, lindi bashkëpunimi midis Fondacionit Bruno Kessler dhe Departamentit të Psikologjisë dhe Shkencave Njohëse të Universitetit të Trentos, për një kërkim që përfshiu 40 djem dhe vajza të moshës midis 8 dhe 10…

Learn More

Si të menaxhohet klasa për të luftuar bullizmin? 8 orientime për mësuesit

NGA MARIGLENA MUCI Siç përcaktohet nga Shoqata Psikologjike Amerikane, bullizmi është një lloj sjelljeje agresive, verbale, fizike, sociale ose psikologjike nga një person ose grup drejt një personi ose grupi tjetër më pak të fuqishëm, që ka për qëllim të shkaktojë dëm, shqetësim ose frikë, me dashje në raste të përsëritura. Njerëzit, mund të përjetojnë bulllizmin në çdo fazë të…

Learn More

10 rregulla për ta bërë sa më të lehtë rikthimin e fëmijëve në shkollë

Mbarimi i pushimeve verore i mërzit paksa fëmijët sidomos kur i kujton se duhet t’i kthehen librave dhe shkollës. Më poshtë keni 10 këshilla që duhen ndjekur për të lehtësuar këtë proces delikat dhe të rëndësishëm: 1. Vendosni gradualisht një orar zgjimi të përshtatshëm me atë kur të rifillojë shkolla. 2. Shkoni në shtrat herët në mbrëmje që të flini…

Learn More

A e dini se të gjithë mësojmë ndryshe? Ja cilat janë stilet kryesore të të nxënit

Mënyra se si mendoni reflektohet në mënyrën e studimit. Psikologët, pas vitesh hulumtimesh, kanë identifikuar stile të ndryshme të të mësuarit që korrespondojnë me mënyrat e ndryshme të të nxenit. Njohja e tyre është e rëndësishme për të ndihmuar më mirë studentët, duke shmangur humbjen e kohës dhe energjisë së tyre, duke i dekurajuar ata. Stilet njohëse të të mësuarit:…

Learn More

Si të silleni me një fëmijë belbëzues/ nga logopede Igresa Duka

Qëndrimi i mësuesit dhe i shokëve për këta fëmijë është mjaft i rëndësishëm. Klima negative në shkollë dhe në familje, ndërhyrjet e paorientuara apo mosinteresimi ndaj tyre janë tepërtë dëmshme. Është i rëndësishëm krijimi i një mjedisi pranuesdhe mbështetës për ta. Disa fëmijë, duke pasur frikë se mostallen prej shokëve, evitojnë kontaktet verbale dhe vetizolohennga shoqëria. Përpiquni • Të mos…

Learn More