Si të zhvillojmë aftësitë e të shkruarit tek fëmijët e moshës shkollore? 10 aktivitete për t’u praktikuar

Nga Lorela Garuli Të shkruarit është veprimtaria me anë të së cilës materializohet dhe merr formë mendimi. Shkrimi është një formë komunikimi dhe si i tillë dallon në individë të ndryshëm, ku bashkë me gjuhën e folur përbëjnë mënyrat kryesore të komunikimit joverbal. Megjithatë, të shkruarit dallon cilësisht nga gjuha e folur; si për nga forma e të shprehurit ashtu…

Learn More

Këshilla për prindërit se si të mbështesin fëmijët me Mutizëm Selektiv nga logopede Igresa Duka

Mutizmi selektiv është një dështim i vazhdueshëm për të folur në situata specifike sociale (p.sh. në parashkollor ose shkollë), pavarësisht se flet rrjedhshëm në situata të njohura. Kur fëmijët nuk janë në gjendje të flasin rreth njerëzve të caktuar ose në mjedise të caktuara, ata mund të kenë një çrregullim ankthi të quajtur mutizëm selektiv (SM). Është e zakonshme që…

Learn More

4 mënyra për të rritur elasticitetin ndaj vështirësive

Askush nuk e ka jetën pa vështirësi, pavarësisht nëse ato janë të mëdha apo të vogla. Megjithatë, ajo që ka rëndësi është mënyra sesi ne i përballojmë sfidat e vështirësitë. Rritja e elasticitetit ndaj vështirësive, na e lehtëson jetën dhe më poshtë janë disa mënyra për ta bërë këtë. Rikornizoni këndvështrimin tuaj për atë që ndodh Njerëzit elastikë gjejnë një…

Learn More

Gjuha e vetëkujdesit; fjalët që i duhen përditshmërisë tonë

Nga Epirot Ferati, psikolog Gjuha e vetëkujdesit Vetëkujdesi është përgjigja jonë ndaj nevojave të përditshme që trupi dhe mendja i kërkon nga ne. E kujt do t’i përgjigjemi kur veten e lëmë anash? Në mënyrë të ngjashme ashtu sikur nuk e injorojmë dritën e vajit në veturë, nuk duhet t’i injorojmë sinjalet që i kuptojmë nga trupi jonë. Si një…

Learn More

Pse na “tremb” intervista e punës dhe si ta menaxhojmë?

Natyrisht që intervistat e punës nuk janë gjithmonë të lehta, sepse bëhet fjalë për një lloj “testimi” apo vënieje në provë. Po të sjellim në mend procesin e testimeve dhe provimeve nëpër të cilin kalojmë të gjithë që nga koha e arsimit fillor, me shumë gjasa do të kujtojmë dhe ato ndjesitë që i shoqëronin; një lloj frike, ankthi, apo…

Learn More

Të duash veten: programi me 7 hapa për të praktikuar vetë-dashurinë. Nga Eduart Tafa, psikolog

Çfarë është dashuria për veten? Të duash veten është një proces i përjetshëm, një ndërthurje e vetëdijes, pranimit të vetes, respektit dhe mirësisë ndaj vetvetes. Dashuria për veten nuk është thjesht një gjendje e të ndjerit mirë. Eshtë një gjendje vlerësimi për veten që rritet nga veprimet që mbështesin rritjen tonë fizike, psikologjike dhe shpirtërore. Dashuria për veten është dinamike,…

Learn More

Si të ndryshojmë mënyrat stresante të të menduarit? Disa teknika nga Anjeza Livanaj, psikologe

Të gjithë në momente të caktuara ndihemi të stresuar, apo themi që “Jam në stres”. Ai mund të jetë në formën e ndryshimeve trupore, ndryshimeve emocionale dhe ndryshmeve të sjelljes. Edhe pse duken të ndryshme, të treja këto mundësi mund të shfaqen në çastin kur ju përballeni me një situatë stresante.   Trupi juaj reagon Kur ju jeni në gjendje…

Learn More