Bashkëprindërim me ish-partnerin; 7 këshilla për të qenë prindër të mirë edhe pas divorcit

Nga Eduart Tafa, psikolog   Këshilla për bashkë-prindërimin me ish partnerin Nëse ky është divorci juaj i parë, do të dëgjoni fjalët “bashkë-prind” mjaft shpesh. Por çfarë do të thotë kjo? Dhe si është e mundur ta bësh atë me dikë që të ka lënduar, tradhtuar ose thjesht ka ndaluar të të dojë? Ndoshta edhe ju keni ndaluar së dashuruari…

Learn More

Çfarë duhet të dinë prindërit dhe mësuesit për ADHD?

Çrregullimi i vëmendjes me hiperaktivitet (Attention Deficit Hyperactivity Disorder ADHD) përcaktohet si shfaqja e një grupi sjelljesh ku fëmija paraqet nivele impulsiviteti, mungesë vëmendjeje dhe hiperaktiviteti më të larta sesa fëmijët e tjerë të së njëjtës moshë. ADHD konsiderohet crregullimi më i përhapur i periudhës së fëmijërisë së hershme dhe prek më shumë djemtë se vajzat. Problematikat e fëmijëve me…

Learn More

Këshilla prindërimi: çfarë duhet pasur parasysh kur zgjedhim emrin e fëmijës?

Ka disa dekada që u bë e zakonshme që fëmijët të mbanin emrat e ndonjë të afërmi ose të gjyshërve të tyre, duke krijuar krenari dhe iluzion tek ata që e kishin emrin me të porsalindurin. Por, kjo praktikë nuk është aq e mirë sa duket. Edhe pse është e vërtetë se zgjedhja e emrit për fëmijët nuk është e…

Learn More

Shkëputja dhe rikthimi i fëmijës në çerdhe për shkak të virozave, analizë psikologjike nga Lorela Garuli

Periudha e vjeshtës është koha kur shumë nëna vendosin të çojnë për herë të parë vogëlushët e tyre në çerdhe, gjë që shoqërohet me ankthin e ndarjes, pasiguritë nëse kanë bërë zgjedhjen e duhur, frikën për përshtatjen e fëmijës me ambientin e ri, edukatoret, bashkëmoshatarët e shumë dilema të tjera. Por, duke qenë hera e parë që fëmija ekspozohet në…

Learn More

Fëmijët e kanë të vështirë të fitojnë pavarësinë, faji i prindërve

Rruga drejt pavarësisë së adoleshentëve është e gjitha e vështirë. Faji? Është kryesisht nga prindërit. Kjo u zbulua nga një sondazh i kryer mbi 900 prindër me të paktën një fëmijë të moshës 14 deri në 18 vjeç të kryer nga Spitali i Fëmijëve Mott në Michigan, në Shtetet e Bashkuara. Të dhënat flasin vetë: edhe nëse 97% e prindërve…

Learn More

Si t’i themi fëmijës së madh se po vjen në jetë një motër ose vëlla?

Të gjithë fëmijët do të donin të kishin “ekskluzivitet” për nënën dhe babain. Për këtë arsye, kur të vijë një vëlla ose motër e vogël, keni nevojë për shumë delikatesë dhe durim. Prindërit duhet t’i shpjegojnë fëmijës se çfarë do të ndodhë që nga shtatzënia, në mënyrë që gradualisht ta përgatisin atë për lindjen e foshnjës së re. Flisni hapur…

Learn More

Sa “të vendosur” duhet të jenë prindërit kur thonë “jo”?

  Edukimi i fëmijëve përfshin disiplinën dhe vendosjen e limiteve, për mirërritjen e tyre fizike dhe ke. Kjo do të thotë që shpeshherë prindërve u duhet të thonë jo, por mbajtja deri në fund e jo-së bëhet e vështirë përballë këmbënguljes, të qarave dhe zemërimit të fëmijës. Nëse prindi e kthen përgjigjen e tij nga jo në po, kjo realisht…

Learn More

Si t’i qetësojmë fëmijët kur kanë parë filma horror?

Nga Lorela Garuli   Filmat horror, si rrjedhojë e elementëvë shumë të fortë që përmbajnë dhe emocioneve të forta që shkaktojnë, mbeten gjatë në kujtesën dhe mendjen tonë; ndërsa në mendjen e fëmijëve, akoma më gjatë. Ndër të tjera, shkaktojnë frikë, ankth, pagjumësi, e deri në fobi. Patjetër që i duhet folur rreth faktit që filmat horror nuk pasqyrojnë të…

Learn More

Si të flasim me fëmijët për ndjenjat?

Përveҫ nevojave dhe interesave, sjellja njerëzore drejtohet shpeshherë nga ndjenjat dhe emocionet, të cilat ashtu si shumë elementë të tjerë që i japin jetë marrëdhënieve njerëzore, do të edukohen dhe mësohen që në fëmijëri. Për këtë arsye, për të kuptuar sjelljen e fëmijëve dhe për të negociuar me ta, është e nevojshme që prindërit të kenë në vëmendje përjetimet ndjesore…

Learn More

Avantazhet e fëmijëve me diferencë të vogël moshe në familje

A ka një diferencë idale mes motrave dhe vëllezërve? Si për diferencat e mëdha në moshë dhe për ato të vogla, ka gjithmonë argumente pro dhe kundër. Në këtë artikull po përmendim përfitimet e fëmijëve me diferencë të vogël moshe Do bëhen shokë të ngushtë Ata i mësojnë gjërat pothuajse njëkohësisht. Gjithmonë kanë dikë me të cilin mund të luajnë.…

Learn More