Bashkëprindërim me ish-partnerin; 7 këshilla për të qenë prindër të mirë edhe pas divorcit

Nga Eduart Tafa, psikolog

 

Këshilla për bashkë-prindërimin me ish partnerin

Nëse ky është divorci juaj i parë, do të dëgjoni fjalët “bashkë-prind” mjaft shpesh. Por çfarë do të thotë kjo? Dhe si është e mundur ta bësh atë me dikë që të ka lënduar, tradhtuar ose thjesht ka ndaluar të të dojë? Ndoshta edhe ju keni ndaluar së dashuruari ish-in tuaj dhe do të preferonit të kishit sa më pak të bënit me të. Ju nuk dini çfarë nuk dini – të paktën jo akoma. Lexo:

Çfarë është bashkë-prindërimi?

Bashkë-prindërimi përcaktohet si “një marrëveshje prindërimi pas divorcit në të cilën të dy prindërit vazhdojnë të marrin pjesë së bashku në edukimin dhe aktivitetet e fëmijëve të tyre. Kjo përfshin një sasi të konsiderueshme të ndërveprimit midis prindërve (si në publik dhe në privat)”.

 

Pse bashkëprindër?

  1. Bëhet fjalë për fëmijët tuaj. Fëmijët tuaj kanë nevojë për ju të dy, edhe nëse ju dhe ish-i juaj nuk jeni dakord për disa gjëra. Ose edhe nëse nuk jeni dakord për shumicën e gjërave. Fëmijët tuaj kanë nevojë për ju të dy sepse një lidhje e fortë me të dy ju është themeli për një të ardhme të shëndetshme dhe të suksesshme për ta. Nëse nuk ka ndonjë arsye serioze pse një prind nuk duhet të përfshihet, i vendosur zakonisht nga një gjykatës, fëmijët tuaj kanë nevojë për ju të dy.
  2. Ka të bëjë me përfundimin e konfliktit. Bashkë-prindërimi do të thotë që ju t’i vendosni fëmijët përpara emocioneve tuaja për ish-in tuaj. Ju dhe ish-i juaj ndoshta jeni dakord për një gjë: Fëmijët tuaj janë njerëzit më të rëndësishëm në jetën tuaj dhe ju doni të bëni atë që është më e mira për ta. Edhe nëse nuk jeni dakord për ndonjë gjë tjetër, një gjë është pothuajse e sigurt: Ju të dy i doni fëmijët tuaj. Pra, për hir të tyre, a mund ta vendosni dashurinë tuaj për fëmijët tuaj dhe mirëqenien e tyre përpara ndjenjave tuaja negative për ish-in tuaj?

 

Si të bashkë-prindëroni:

  1. Bëni një orar për të cilin të dy jeni dakord. Bëni orarin real për të dy, oraret e punës dhe oraret e shkollës së fëmijëve tuaj. Vendoseni me shkrim në mënyrë që të mos ketë keqkuptim për atë për të cilin keni rënë dakord.
  2. Angazhohuni për të paktën komunikim minimal. Minimalisht, komunikimi juaj duhet të ndihmojë në bërjen e tranzicionit pa ndërprerje midis kohës së prindërimit në dhe jashtë shërbimit. Fëmijët tuaj do të ndihen të sigurt duke ditur që prindërit e tyre po punojnë së bashku edhe nëse janë të divorcuar. Komunikimi duhet të jetë i shkurtër, neutral dhe i përqendruar në një temë ose kërkesë specifike.
  3. Edhe me një komunikim të vogël, ju mund ta bëni më të lehtë për fëmijët tuaj. Por çelësi është mbajtja e bezdisë ose zemërimit tuaj nga email-i ose teksti.
  4. Shmangni përdorimin e fëmijëve tuaj si spiunë, lajmëtarë, aleatë ose të besuar. Normalshtë normale të duash të dish se çfarë ndodh në “shtëpinë tjetër”. Por nëse fëmijët tuaj ndjehen sikur po i hetoni me pyetjet tuaja, ata do të ndihen të kapur në mes. Shtë një barrë sepse i vë fëmijët tuaj në një lidhje besnikërie.
  5. Ju nuk duhet të keni të njëjtat rregulla dhe pritshmëri në secilën shtëpi. Nëse jeni në gjendje të keni rregulla të ngjashme, kjo e bën më të lehtë tranzicionin për fëmijët. Por nëse nuk ishe dakord kur ishe martuar, ndoshta nuk do të pajtohesh tani.

a Por kjo është në rregull për sa kohë që ju dhe ish-i juaj nuk po grindeni më. Fëmijët tuaj do të përshtaten me shtëpitë tuaja të ndryshme. Fëmijët mësojnë se disa gjëra janë në rregull në shtëpinë e mamasë, por jo në babanë. Ata mund të mësojnë se nëna pret që ata të bëjnë shtretërit e tyre në mëngjes, por babai nuk e bën këtë.

b Kjo nuk do të shkaktojë dëm të vazhdueshëm të tyre. Por konflikti i vazhdueshëm midis jush dhe ish-vullnetit tuaj.

  1. Lëshimi është thelbësor. Ju dhe ish-i juaj ndoshta mendoni se jeni prindër të mirë. Pothuajse të gjithë prindërit kanë ndryshime në stilin e prindërimit. Për të bashkë-prindëruar me sukses, do të duhet të hiqni dorë nga këto ndryshime kur nuk mund të bini dakord. Merrni frymë, merrni ajrin te një mik (jo fëmijët tuaj) dhe më pas vazhdoni. Ju do të shëroheni më shpejt nga divorci nëse mund ta bëni këtë.
  2. Qëndroni në anën tuaj të gardhit. Ju ose ish-i juaj mund të mendoni se prindi tjetër është kontrollues ose ndërhyrës. Kjo mund të shkaktojë një luftë, por nuk ka pse. Lëre të shkojë. Bën thirrje për përmbajtje. Mos e lejoni ish-in tuaj të dijë kur jeni kritik ndaj prindërve të tij / saj nëse ai / ajo nuk ju kërkon reagimet ose këshillat tuaja. Dhe nëse ish-i juaj po ju jep reagime ose këshilla të padëshiruara, thjesht thoni “faleminderit për kontributin tuaj” dhe lëreni me kaq.

Add Your Comment