Si mund të dallojmë disa elementë të autizmit? 7 shenja të hershme

Nga Sidorela Ymeri, Aba Center Child Therapy Ja disa nga shenjat që tregojnë se fëmija ka nevojë për një konsultë me një specialist: 1.Mungesa e buzëqeshjeve në fytyrë kundrejt të tjerëve, e shprehjes së kënaqësisë, prej moshës 6-muajsh; 2.Mungesa e shkëmbimit të tingujve vokalë, buzëqeshjes apo shprehjeve të tjera emocionale, prej moshës 9-muajsh; 3.Mungesa e gugave, prej moshës 12-muajsh; 4.Mungesë…

Learn More

Covid-19: çfarë ndikimi emocional ka te fëmijët?

Pse Covid-19 është veçanërisht i keq për shëndetin mendor të fëmijëve? Kjo pandemi ka sjellë me vete kufizime dhe rregulla që kanë ndryshuar në mënyrë të pashmangshme përditshmërinë e secilit prej nesh, duke prekur grupin e ri që e ka gjetur veten duke pësuar ndryshime në një fazë delikate evolucionare. Për fëmijët, loja dhe bashkëveprimi i lirë me bashkëmoshatarët përfaqëson…

Learn More

Realiteti dhe fantazia, a e bëjnë dot dallimin fëmijët?

Fëmijët shpesh zhyten në fantazi dhe kjo i bën të rriturit të mendojnë se  ata janë të paaftë për të dalluar realitetin nga jorealiteti. Në fakt, fëmijët përdorin shumë nga të njëjtat shenja si të rriturit për të vendosur nëse diçka është e vërtetë apo jo. Si ndikon zhvillimi i fëmijëve në të kuptuarit mes fantazisë dhe realitetit? Rreth moshës dy…

Learn More

Shenjat e ndjeshmërisë shqisore tek fëmijët dhe adoleshentët me autizëm. Nga Igresa Duka, logopede

Mjediset tona janë plot me informacione shqisore, duke përfshirë zhurmën, turmat, dritën, veshjet, temperaturën e kështu me radhë. Ne e përpunojmë këtë informacion duke përdorur shqisat tona – shikimin, dëgjimin, prekjen, nuhatjen dhe shijen. Fëmijët autikë nganjëherë janë tepër të ndjeshëm ose të pandjeshëm ndaj informacionit shqisor. Kjo do të thotë se shqisat e tyre marrin ose shumë ose shumë…

Learn More

Përfitimet e fëmijëve nëse i regjistroni në kurse muzike

Do të ishte e vështirë të gjesh një prind që nuk do të bënte gjithçka që mundet për të siguruar bazën më të mirë për rritjen dhe suksesin e fëmijës së tyre. Ndërsa ka shumë mjete dhe rrugë të ndryshme në dispozicion që ndihmojnë në zhvillimin e një fëmije, ka tendencë të jetë një rrugë në veçanti që rrallë merr…

Learn More

Aktivitete për të inkurajuar zhvillimin e të folurit dhe gjuhës nga mosha 4 – 6 vjec, nga logopede Igresa Duka

• Kur fëmija juaj fillon një bisedë, kushtojini vëmendjen tuaj sa herë që të jetë e mundur. • Sigurohuni që të keni vëmendjen e fëmijës suaj para se të flisni. • Pranoni, inkurajoni dhe lavdëroni të gjitha përpjekjet për të folur. • Tregoni se e kuptoni fjalën ose frazën duke përmbushur kërkesën, nëse është e përshtatshme. • Ndaloni pasi flisni.…

Learn More

A është mirë që fëmija të mësojë gjuhë të huaj në moshën 3-4 vjeçare?

Nëse do ta bënit këtë pyetje disa vite më parë, të gjithë do t’ju shikonin çuditshëm. Ishte e paimagjinueshme që fëmijët e moshës tre vjeçare të mësonin një gjuhë të dytë, duke qenë se ata nuk e kanë zotëruar ende gjuhën e tyre amtare. Megjithatë, në ditët e sotme, gjetjet e hulumtimit tregojnë diçka krejtësisht të ndryshme. Studimet nga Universiteti…

Learn More

Karakteristikat e fëmijëve me inteligjencë mbi normalen dhe si t’i trajtojmë?

Fëmijët me IQ (koefiçent inteligjence) mbi mesataren dhe mbindjeshmëri të thellë janë në rritje, por shpesh askush – duke nisur nga prindërit, shkolla e deri te shoqëria – nuk di se si t’i mbështesë siç duhet. Rezultati: fëmijët e talentuar shpesh lihen më vete. Karakteristika unike Prindërit e vëmendshëm vërejnë menjëherë nëse fëmija zotëron karakteristika të veçanta sasiore dhe cilësore:…

Learn More

Autonomia në fëmijërinë e hershme: si ta nxisim tek fëmijët

Nga Lindita Biraçi, psikologe zhvillimi Autonomi do te thote t’i tregosh femijeve, te dine te kene kontroll mbi veten dhe zgjedhjet qe ata bejne, nga aktivitetet ne te cilat marrin pjese deri ne ate sesi ata luajne dhe bashkeveprojne me moshataret. Autonomia luan rol ne gjithcka qe nje femije ben….. Te mesuarit se si te jesh i pavarur eshte nje…

Learn More

Çfarë e shkakton disleksinë? Nga Lorela Garuli

Është e vështirë të specifikohet një shkak i vetëm në rastet e disleksisë, pasi në përgjithësi shfaqja e disleksisë tek fëmijët vjen si rrjedhojë e kombinimit të dy faktorëve kryesorë: o   Faktori neurologjik o   Faktori kognitiv Sipas faktorit neurologjik ekziston një lidhje mes gabimeve që shfaqin fëmijët disleksikë në të shkruar e në të lexuar, me dominimin e njërës hemisferë…

Learn More