Vizatimi në kontekstin ligjor; si të kuptojmë elemente të abuzimeve. Nga Lorela Garuli

Natyra e koklavitur njerëzore e vendos psikologjinë përpara detyrave përherë e më të vështira, kur është fjala për të kuptuar mekanizmat e funksionimit të saj, sidomos brenda mjediseve ligjore. Motivet që shtyjnë dikë të kryejë një krim, të abuzojë me një fëmijë, rastet delikate të marrjes së vendimit mbi vendosjen e kujdestarisë kur prindërit po divorcohen e shumë të tjera,…

Learn More

Terapia e artit dhe fëmijët; aspektet që zhvillon

Nga Mariglena Muci Fëmijët kanë një imagjinatë të gjerë dhe janë shumë krijues, prandaj ata e kanë më të lehtë të vizatojnë ose skicojnë imazhe sesa të të përgjigjen përballë. Shprehja përmes artit i ndihmon fëmijët të tregojnë personalitetin e tyre individual dhe sjellin në vëmendje pikat e tyre më të forta. Artet, zgjojnë imagjinatën dhe krijimtarinë e një fëmije…

Learn More

Vizatimi i pemës tek fëmijët, cili është informacioni që na jep? Nga Lorela Garuli

Pema si një simbol dhe figurë ka qenë përherë e pranishme në çdo kohë përgjatë historisë së zhvillimit njerëzor. Nën një këndvështrim pak metaforik, pema mund të shihet si një manifestim ndërmjetësues mes njeriut dhe natyrës; një element lidhës mes tokës dhe qiellit, por nga ana tjetër me një cikël të vetin jetësor, veçoritë e lindjes, zhvillimit, rigjenerimit, plakjes dhe…

Learn More

Çrregullimi i vëmendjes me hiperaktivitet; çfarë e shkakton? Nga Lorela Garuli

Faktorët shkaktarë Pyetjes se cili është faktori që sjell ADHD, nuk i jepet dot një përgjigje e vetme. Falë përmirësimit të teknikave dhe instrumenteve diagnostikues, neuroimazherisë, risive teknologjike dhe metodologjike, identifikimi i arsyeve dhe shkaktarëve të çrregullimit të vëmendjes me hiperaktivitet, është përherë e më i saktë, empirik dhe shkencor. Shpjegimet aktuale të këtij çrregullimi përfshijnë faktorë neurologjikë, gjenetikë, familjarë,…

Learn More

Belbëzimi, disa teknika për ta eleminuar…! Nga Silvana Gjoni, logopediste

Belbezimi nenkupton nje pengese ne rrjedhen normale te te folurit, ku personi nuk arrin te perfundoje fjalen/fjaline ne menyre te rrjedhshme. Nje pjese shume e madhe e femijeve dhe nje pjese e te rriturve kane kete problematike. Me poshte do te tregojme disa nga teknikat qe mund te perdoren per te minimizuar apo eleminuar belbezimin: Mos shmang te folurit Duke…

Learn More

Çfarë janë çrregullimet e të nxënit dhe si t’i evidentojmë? Nga Lorela Garuli

  Çrregullimet e të nxënit kanë në thelb të gjitha proceset, mekanizmat që janë në themel të të studiuarit dhe të të nxënit, që janë tre: të lexuarit, shkrimi dhe vështirësi në matematikë. Të gjitha këto rezultojnë të jenë detyra komplekse për fëmijët, për shumicën dërrmuese të tyre, por edhe për ata që i mësojnë këto procese pa shumë vështirësi.…

Learn More

Çfarë na tregon vizatimi i familjes për zhvillimin afektiv të fëmijës? Nga Lorela Garuli

Vizatimi i familjes është instrumenti kryesor me anë të të cilit profesionisti që punon me fëmijën mund të hedhë dritë mbi dinamikat familjare, të sjella nën perceptimin e fëmijës. Me anë të këtij vizatimi zbulohen më shumë aspekte të zhvillimit emocional dhe afektiv të fëmijës sesa të atij kognitiv e intelektual. Fëmijët janë shumë më të thjeshtë dhe më të…

Learn More

Ç’është terapia e lojës?

Terapia e lojës është një ndërhyrje psikologjike që përdor lojën, kryesisht me fëmijët, për t’i ndihmuar të zgjidhin konflikte të ndryshme emocionale, e cila mund të përdoret nga mosha 2-vjecare deri në adoleshencë Bazohet tek loja dhe benefitet e shumta që ajo ka në zhvillimin emotiv, kognitiv e social të fëmijëve. Terapistët e lojës përdorin materiale të shumta e të…

Learn More

Komunikimi tek fëmijët me çrregullimin e vëmendjes me hiperaktivitet; çfarë duhet të dimë. Nga Lorela Garuli

Vështirësitë në komunikim dhe në zhvillimin gjuhësor tek fëmijët me ADHD janë të shpeshta. Sipas rezultateve të marra nga protokollet e vlerësimeve për të kuptuar diferencat e mundshme të disa aspekteve të ndryshme të komunikimit mes fëmijëve me ADHD dhe atyre tipikë, dëshmohet për dallime mes këtyre 2 grupeve të fëmijëve (Kim & Kaiser, 2000), ku ata me ADHD kanë…

Learn More

Katër pyetjet që duhet t’ja bëni terapistit për marrëdhëniet në çift

Shumë çifte për të shpëtuar martesën apo marrëdhënien e tyre, zgjedhin që të dy bashkë t’i drejtohen një specialisti për të identifikuar e më pas trajtuar problemet mes tyre. Megjithatë, është shumë e rëndësishme që të zgjidhni terapistin e duhur për marrëdhnëien tuaj. Këto katër pyetje do t’ju ndihmojnë të kuptoni rreth terapistit me të cilin do të ndiqeni: 1.…

Learn More