Si t’i ndihmojmë fëmijët me Çrregullime të Spektrit të Autizmit të luajnë? 5 orientime për prindërit

Nga Mariglena Muci, pedagogji e specializuar Loja ka një rëndësi të veçantë në jetën e fëmijëve. Që në moshë të hershme ata preferojnë të luajnë, të eksplorojnë lodra, të imitojnë të tjerët, të pyesin, të bashkëpunojnë për të fituar aftësi të lojës etj. Fëmijët me çrregullime të spektrit të autizmit luajnë “ndryshe” nga fëmijët e tjerë. Ata nuk mund ose…

Learn More

Etapat e vizatimit dhe aftësitë motorike në fëmijëri. Nga Lorela Garuli

Përtej përdorimeve që vizatimi ka brenda dhomës së terapisë me psikologun apo figura të tjera, është njëkohësisht një aktivitet që fëmija zgjedh ta bëjë me dëshirë dhe iniciativën e vet të lirë. Pra, përtej vlerës që ka si një teknikë psikodiagnostike, është një nga argëtimet e fëmijëve, që ata e zhvillojnë me qëllim loje dhe kënaqësie, pikërisht për natyrën që…

Learn More

Barbie vjen me një sirenë mashkull, personazhi i ri që sfidon stereotipat

Barbie thyen stereotipin e krijesës klasike femërore të deteve dhe paraqet Ken Triton, versionin mashkullor të kukullës detare. Ajo ka flokë të gjatë ngjyrë kafe, një bisht me luspa rozë të ylbertë, një fin të ylbertë dhe një parzmore të artë në formë guaske. Gjithçka është kujdesur në detajet më të vogla dhe sirena e re Ken tashmë është bërë…

Learn More

Sporti që ndihmon fëmijët me autizëm

Promovon gjithëpërfshirjen, mëson respektimin e rregullave, promovon shoqërinë dhe punën në grup, stërvit për t’u angazhuar: regbi është një sport vërtet përfitues nga shumë pikëpamje. Në të vërtetë, mund të jetë një ndihmë edhe për autizmin. Ato nuk janë të papajtueshme Në pamje të parë, regbi dhe autizmi janë të kundërta të skajshme. Në fakt, i pari është sporti që…

Learn More

Pse fëmijët duhet të luajnë sa më shumë? Nga Sidorela Karaj, psikologe.

Loja është veprimtari e rëndësishme për fëmijen, por edhe një komponent thelbësor për zhvillim. I ofron mundësi  fëmijës të argëtohet, zbavitet, eksplorojë mjedisin, ndjesitë, duke zhvilluar aftësitë e nevojshme për jetën shoqërore. Nëpermjet saj fëmija zhvillon aftësi fizike, sociale-emocionale, komunikimi apo kognitive. Çfarë mësojnë fëmijët nëpërmjet lojës? Të angazhohen në mënyrë efektive në botën përreth tyre Të shprehin mendimet dhe …

Learn More

5 Lojëra për t’u zhvilluar në shtëpi për fëmijët 3-4-5 vjeç

Në këtë shkrim gjeni disa ide për të organizuar lojëra të thjeshta të cilat krijohen vetë dhe mund të përdoren gjatë periudhave të gjata të qëndrimit me fëmijët në shtëpi. Qëllimi kryesor është të argëtohen fëmijët, por njëkohësisht dhe për prindërit që do të zhvillojnë këto lojëra me ta, janë aktivitete dinamike!   Tregimi i një përralle Është një lojë…

Learn More

Loja me flluska, 9 përfitime për zhvillimin e të vegjëlve

Nga Klaudia Sinani, logopede Loja me flluska ARGËTUESE , E THJESHTË , PLOT PËRFITIME 🔎 Një ndër aktivitetet më të preferuara për të realizuar një sërë objektivash, veçanërisht në stimulimin e fjalëve të para. Pse e përdorim lojën me flluska në terapi? 1️⃣ Përfshin fëmijën në aktivitetet, krijimi i flluskave nxit interesin e fëmijës 2️⃣ Stimulon vëmendjen dhe rrit përqëndrimin…

Learn More

8 aftësitë që fëmijët mësojnë nga lojërat me LEGO

Nga Daniela Luku   Aftësi Motorike Përdorimi i kubave LEGO është mundësia e përsosur për ndërtimin e aftësive të shkëlqyera motorike! Kubat LEGO janë një menyre manipuluese e shkëlqyeshme për të punuar me gishtat ndërsa fëmijët ndërtojnë dhe madje marrin copa LEGO. Fëmijët e duan krijimin e ndërtesës dhe ata mund ta bëjnë këtë për orë të tëra, duke ndërtuar…

Learn More

Pse fëmijët duhet të luajnë sa më shumë? Nga Mariglena Muçi, pedagogji speciale

Fëmijëria është një nga periudhat më të rëndësishme në jetën e çdo individi. Secili prej nesh mund të kujtojë lodrat e preferuara, të cilat i donte më shumë se çdo gjë tjetër. Por ajo që është më e rëndësishme, ka të bëjë me ndikimin që ato kanë në zhvillimin dhe përmirësimin e aftësive të fëmijëve, duke i bërë ata të…

Learn More