7 fjali që manipuluesit emocionalë (gaslighter) përdorin për të kontrolluar

Teknikat e një manipuluesi synojnë t’i bëjnë të tjerët të dyshojnë në realitetin e tyre, duke dhënë përshtypjen se ai ka gjithmonë të drejtë edhe nëse nuk ëshë vërtet kështu. Taktikat e gaslighterit synojnë ta bëjnë viktimën të vërë në dyshim realitetin e tij, duke e bërë atë të duket si një hero. Këto fraza janë një pjesë thelbësore e…

Learn More

Vëtëdëmtimi me fëmijët dhe adoleshentët, reagim shqetësues gjithnjë në rritje

Vetëdëmtimi është për fat të keq një fenomen në rritje në të gjithë botën, ku gjithnjë e më shumë të rinjtë shkaktojnë vullnetarisht lëndime, kafshime, prerje apo djegie. Vetë-lëndimi në 1 në 5 adoleshentë Hulumtimet e fundit shkencore nga Universiteti i Queensland, Australi, zbuluan se rastet e vetë-dëmtimit tek adoleshentët janë në rritje në mbarë botën. Numrat e fenomenit u…

Learn More

Në cilën moshë arrijmë lumturinë?

Qëllimi më i lartë në jetën tonë është me siguri për të gjithë lumturia. Megjithëse ka teori që thonë se lumturia nuk ekziston, ka vetëm copëza lumturie, ak të tejrë që lumturinë e lidhin me një nocion të së shkuarës. Por, studiuesit e fushës kanë treguar se megjithatë ekziston një periudhë në të cilën njeriu arrin kulmin e lumturisë. Ata…

Learn More

Teknika “Ndalo dhe mendo” me 5 hapa për të punuar vetëkontrollin e fëmijëve

Mungesa e kompetencave social-emocionale që shprehin fëmijët karakterizohet nga: Paaftësia për t’u ndërgjegjësuar mbi pasojat e veprimeve të veta Paaftësia për të kuptuar kur bezdisin të tjerët Mënyra agresive e të shprehurit verbal dhe fizik Paaftësia për të shprehur emocionet dhe nevojat e tyre Mungesa e përqendrimit, vëmendjes, aftësisë për të pritur e duruar Vetëvlerësim i ulët dhe vetëkoncept jorealist…

Learn More

Si ta ndaloj fëmijën të përdorë dhunë ndaj motrës/vëllait?

Nuk është diçka e pazakontë që motrat e vëllezërit mes njëri-tjetrit të kenë zënka që shkojnë edhe në prekje fizike mes tyre, sidomos kur diferenca mes fëmijëve është relativisht e vogël. Shpesh prindërit nuk arrijnë ta ndalojnë përdorimin e dhunës mes fëmijëve, pavarësisht metoave që ata përdorin. Disa mënyra që sugjerojnë psikologët për të ndaluar këto zënka: • Përgëzoni e…

Learn More

“Teknika e breshkës” për t’u mësuar fëmijëve vetëkontrollin

Teknika e breshkës na lejon t’u mësojmë fëmijëve, veçanërisht të grupmoshës 3-7 vjeç, të kontrollojnë zemërimin e tyre dhe shpërthimet e tyre emocionale. Kjo teknikë përbën një formë të parandalimit të sjelljeve të përcaktuara nga emocionet dhe lejon përvetësimin e aftësive themelore për jetën shoqërore.   Teknika fillon nga një histori …   TREGIMI I SALVADORIT Salvador është një breshkë…

Learn More

Si të sillem me fëmijën që më godet sa herë zemërohet

Fëmijët e vegjël zemërohen shumë lehtësisht, për arsye nga më të ndryshmet. Atëherë kur zhgënjimi arrin nivelin e tij të tolerancës personale, fëmija mund të shpërthejë. Disa fëmijë bëjnë skena të paparshtatshme, qajnë e bërtasin, disa shtrihen në dysheme, disa hedhin gjëra dhe të tjerë godasin prindërit. Gjëja e parë që mund të bëjnë prindërit është parandalimi. Kur e shikoni…

Learn More

Sa duhet për t’u ndjerë të lumtur?

Nga Eduart Tafa, psikolog  Sa është e mjaftueshme për t’u ndjerë të lumtur? Një mënyrë për t’u ndjerë më te lumtur dhe më e përmbushur është të kërkoni një ekuilibër më të madh të jetës, duke pranuar se lumturia nuk është diku atje, por përkundrazi është e mundur të jeni të lumtur pikërisht këtu dhe tani. Atëherë, çfarë mjafton, për…

Learn More

Çfarë mund të kuptohet për ndjenjat e fëmijëve nëpërmjet ngjyrave që përdorin në vizatimet e tyre?

Nga Lorela Garuli Rreth moshës 3-vjeçare kur fëmijët fillojnë të kenë interes të veçantë në përdorimin e ngjyrave, pjesa më e madhe e tyre parapëlqejnë ngjyrat e ngrohta dhe të forta ndërsa mungesa totale e ngjyrave tregon një boshllëk emotiv dhe një prirje antisociale. Që prej moshës 3/4-7/8 vjeçare, fëmijët përzgjedhin ngjyrat në vizatimet e tyre sipas emocionalitetit dhe ndjenjave…

Learn More

“Manipuluesit emocionalë”, si t’i dallojmë dhe të përballemi me ta? Nga Eduart Tafa, psikolog

Manipulimi emocional mund të përcaktohet si ushtrim i ndikimit të padrejtë përmes shtrembërimit mendor dhe shfrytëzimit emocional, me synimin për të kapur pushtetin, kontrollin, përfitimet dhe/ose privilegjet në kurriz të viktimës. Manipuluesit emocionalë janë njerëzit që përdorin strategji emocionale shantazhi për t’i bërë të tjerët të bëjnë atë që duan, sikur të ishin kukullat e tyre. Ata bindin dhe ndikojnë…

Learn More