Cilat janë rreziqet e ndrydhjes së emocioneve?

Mbajtja e emocioneve për vete shpesh mund të ndihet më e sigurt, por nuk është gjithmonë mënyra më e shëndetshme për të ecur në jetë. Kjo qasje na pengon të diskutojmë nevojat tona (të cilat mund të kthehen në një çështje ciklike) dhe na pengon të lidhemi vërtet me të tjerët. Në një afat të gjatë, ndrydhja e emocioneve mund të dështojë edhe në mënyra të papritura që lidhen me shëndetin tonë mendor dhe fizik.

Pse priremi t’i ndrydhim emocionet tona?

Ka kaq shumë skenarë në të cilët ne ndihemi të detyruar të shtypim ndjenjat tona. Për shembull, ne thjesht mund të duam ta kalojmë ditën, i themi vetes se do të përballemi me emocionin më vonë, mendojmë se ndjenja nuk ia vlen të eksplorohet, ose përpiqemi të fshehim ndjenjat tona në mënyrë që një marrëdhënie të funksionojë”.

Në fund të fundit, megjithatë, ne priremi t’i ndrydhim ndjenjat tona për një arsye kryesore: duket më e lehtë dhe më e sigurt për ta bërë këtë.

“Arsyet që ndonjëherë – ose në shumicën e rasteve – ndrydhim emocionet tona mund të ndryshojnë, por të gjitha duket se rrjedhin nga frika e cenueshmërisë. Nga kjo frikë, ne reagojmë përmes masave emocionale vetë-mbrojtëse”, thotë Dr. Colleen Mullen, PsyD, LMFT. “Ndrydhja e emocioneve ofron një ndjenjë të rreme të sigurisë emocionale”.

Ajo thotë se disa njerëz mësojnë, ndërsa rriten, se shprehja e emocioneve të tyre nuk është e sigurt. Ka mënyra të ndryshme që kjo mund të shfaqet në fëmijëri.

Për disa, prindi është shpërfillës ose minimizues i emocioneve të tyre, ndërsa për të tjerët, prindi është i frikshëm në shprehjen e tyre të emocioneve ose kërcënues ndaj tyre. Për të tjerët, mund të jetë një ndërgjegjësim i hershëm se prindi është i mbingarkuar dhe nuk përgjigjet mirë nëse fëmija shpreh nevojat ose ndjenjat e tij.

“Këta fëmijë mund të rriten duke u bërë i rrituri që mbytet emocionalisht,” thotë Dr. Mullen. “Ndrydhja ose shmangia e shprehjes emocionale përfundon si një frikë se mos i thuhet ‘jo’, mos braktisen ose gjykohen negativisht”.

Pse fshehja e ndjenjave tona shpesh mund të ketë efekte shumë negative?

Megjithëse ndrydhja e emocioneve tona mund të ndihet si një plan i mirë në afat të shkurtër, mund të ndikojë negativisht në mënyrat e mëposhtme:

Prek shëndetin tonë mendor

Ndrydhja kronike e ndjenjave tona mund të ndikojë përfundimisht në vetëbesimin tonë. Me kalimin e kohës, ne mund të ndihemi sikur askush nuk kujdeset për nevojat apo dëshirat tona dhe se mendimi apo zëri ynë nuk ka rëndësi.

Mund të na shkaktojë gjithashtu të ndihemi të stresuar, të dëshpëruar ose të shqetësuar. Në disa raste, ne madje mund të ndihemi thellësisht të zemëruar ose të tërbuar dhe të zhvillojmë ndjenja pakënaqësie ndaj të tjerëve.

Cënon shëndetin tonë fizik

“Ka disa prova që ndrydhja e emocioneve mund të çojë në stres fizik në trup”, thotë Dr. Mullen. “Stresi i shkaktuar në trup mund të çojë në rritjen e rrezikut të diabetit dhe sëmundjeve të zemrës. Efekte të tjera mund të jenë vështirësi në kujtesë”.

Pengon marrëdhëniet tona sociale

Marrëdhëniet ushqyese shoqërore janë jetike për mirëqenien tonë të përgjithshme. Në fund të fundit, ne jemi krijesa sociale në thelbin tonë. Kur nuk e shprehim veten në mënyrë adekuate, marrëdhëniet tona nuk mund të rriten në mënyra kuptimplota.

“Kontakti njeriu me njeriun mund të ndihmojë në balancimin e sistemit tonë nervor dhe lejon një perspektivë më të gjerë, duke na mbrojtur nga zhytja në sythe frike dhe besimesh të rreme”, thotë Shari Foos, MA, MFT, MS.

Add Your Comment