Çfarë është kimia mes partnerëve dhe si ka ndryshuar në epokën dixhitale?

Pas çdo takimi, pavarësisht rrethanave, një pyetje bëhet pothuajse gjithmonë: A kishte ndonjë shkëndijë? Kjo “shkëndijë”, ose më në përgjithësi, kimia romantike, është treguesi (aq shumë i kërkuar) se është krijuar një lidhje më e thellë. Dhe ndërsa është e sigurt të thuhet se ne mund ta njohim kiminë romantike kur e ndiejmë, të qenit në gjendje ta përshkruajmë mund…

Learn More

Çfarë është marrëdhënia dashuri-urrejtje? Nga Eduart Tafa, psikolog

Nëse mendoni se marrëdhënia juaj ka shumë ulje-ngritje dhe ju e urreni partnerin tuaj po aq sa e doni atë, mund të jeni në njëmarrëdhënie dashuri-urrejtje. Njerëzit në marrëdhënie dashuri-urrejtje përjetojnë emocione intensive dhe priren të luhatenmidis njërit skaj të spektrit dashuri-urrejtje në ekstremin tjetër. Studimet thonë se këto marrëdhënie ndihen si slitë, pasi ka edheeksitim dhe rraskapitje, dhe çiftet…

Learn More

Pa fat në dashuri? “Faji” mund të jetë i nënës

Nënat me martesa të shumëfishta pas tyre nuk do të ishin në gjendje t’i mësonin fëmijët të lidhen siç duhet, duke ndikuar edhe në marrëdhëniet e tyre të dashurisë. Të paktën këtë sugjeron një studim i kryer nga një ekip studiuesish amerikanë në Universitetin Shtetëror të Ohajos, i botuar në revistën “Plos One”, sipas të cilit nëse nënat kanë më…

Learn More

Shtatë gabimet që bëjmë gjatë mosmarrëveshjeve në çift

Edhe nëse jemi njerëzit më paqësorë në botë e përpiqemi maksimalisht t’i shmangim konfliktet, sidomos me njerëzit që duam, sërish është e pamundur të mos bëhemi pjesë e debateve. Çelësi për një marrëdhënie të shëndetshme dhe të lumtur, nuk është mungesa e konfliktit apo pajtueshmëria e plotë e karakterit, por aftësia për të menaxhuar në mënyrë strategjike, të gjitha dallimet…

Learn More

Çfarë tregon përqafimi për anën emocionale?

Një përqafim është një manifestim i dashurisë dhe afërsisë dhe mund të përdoret për të demonstruar ose theksuar emocione të ndryshme, nga butësia, te miqësia, dashuria dhe simpatia, deri te rehatia. Por a janë përqafimet të gjitha të njëjta? Shkenca thotë jo. Një grup studiuesish nga Universiteti Ruhr i Bochum-it, Gjermani, pasi kanë ekzaminuar rreth dy mijë përqafime në situata…

Learn More

Prania e partnerit ka efekt qetësues në dhimbjet fizike

Një grup studiuesish nga Universiteti i Ishujve Balearikë të Palma de Mallorca dhe Universiteti i Shkencave Shëndetësore në Tirol, Austri, zbuluan fuqinë analgjezike të partnerit për të luftuar dhe zvogëluar dhimbjen. Mbështetja nga partneri juaj në momentin e vuajtjes, e cila nuk është domosdoshmërisht një kontakt verbal ose fizik, mund të ketë një efekt lehtësues për dhimbjet. Studimi i gati…

Learn More

Si të shmangim konfliktet në ambientin e punës?

Edhe nëse jeni personi më pozitiv, në ambientin e punës mund të bëheni pjesë e situatave të pakëndshme, konfliktuale etj, duke marrë parasysh se aty kaloni një pjesë të madhe të ditës dhe rrethoheni nga njerëz me formime të ndryshme nga juaji. Tri këshilla si mund të shmangni konfliktet në ambientin e punës: Bëni një analizë personale të fakteve Vlerësoni…

Learn More

Aroma e bebeve ndikon në trurin e nënës, çfarë efekti ka?

Ka shumë arsye pse një nënë “shpërthen” nga dashuria për fëmijën e saj. Një nga këto është aroma e të porsalindurit, që ndihet që nga momentet e para të jetës. Të paktën ky është përfundimi i arritur nga një studim i kryer nga një ekip studiuesish nga Universiteti i Montrealit në Kanada, botuar në revistën shkencore “Frontiers in psychology”. Shkakton…

Learn More

10 Këshilla për Vendosjen e Kufijve të Shëndetshëm. Nga Eduart Tafa, psikolog

Vendosja e kufijve mund të jetë sfiduese, por është një pjesëthelbësore e respektit për veten. Për të vendosur kufijtë nëmënyrë efektive, duhet të njihni nevojat tuaja dhe t’i pohoni ato. Në mënyrë ideale, ju duhet të pohoni veten në një mënyrë tëqartë, koncize dhe pa falje. Mësimi dhe praktikimi i kësaj aftësiethelbësore mund të përmirësojë vetëvlerësimin tuaj dhe cilësinëe marrëdhënieve…

Learn More

Prindërit bashkëveprues përmirësojnë zhvillimin psikofizik të fëmijës

Cili është prindi perfekt? Nuk ka prind të përsosur as më të mirë se të tjerët, por sigurisht mënyra e kujdesit për fëmijën ndikon në zhvillimin e tij psikofizik. Të qenit ndikues, por jo autoritar, për shembull, ndihmon fëmijën me zhvillim të kufizuar të bëhet më i pavarur dhe bashkëpunues, siç argumenton kërkimi i kryer në Universitetin Brigham Young mbi…

Learn More