Çfarë është kimia mes partnerëve dhe si ka ndryshuar në epokën dixhitale?

Pas çdo takimi, pavarësisht rrethanave, një pyetje bëhet pothuajse gjithmonë: A kishte ndonjë shkëndijë? Kjo “shkëndijë”, ose më në përgjithësi, kimia romantike, është treguesi (aq shumë i kërkuar) se është krijuar një lidhje më e thellë. Dhe ndërsa është e sigurt të thuhet se ne mund ta njohim kiminë romantike kur e ndiejmë, të qenit në gjendje ta përshkruajmë mund të jetë pak më e ndërlikuar. Është më shumë se përshtypjet e para, por me një mbështetje më të madhe në aplikacionet e takimeve për të kërkuar lidhje romantike gjatë pandemisë, ndonjëherë përshtypja e parë është gjithçka që merrni. Për shumë njerëz, kjo ka ndryshuar perceptimin e kimisë dhe mënyrën se si ne e dallojmë.

Çfarë është kimia?

Hulumtimet kanë përkufizuar kiminë ndërpersonale si “lidhje e perceptuar me një person që është e dukshme që në takimin e parë.” Lidhja që ndihet midis dy njerëzve mund të tregojë “ata e përjetojnë ndërveprimin e tyre si diçka më shumë se sa shuma e kontributeve të tyre të veçanta”. Një studim i vitit 2016 mbi këtë temë i referohet dashurisë romantike – pasardhëse e kimisë romantike – si një varësi e natyrshme, shpesh pozitive që evoluoi miliona vjet më parë si një taktikë mbijetese për të promovuar lidhjen dhe riprodhimin. Kur ndërveproni me një person që ju tërheq, hulumtimet tregojnë se trupi rrit prodhimin e tij të dopaminës, neurotransmetuesin e kënaqësisë. Ne mund të ndërtojmë kiminë duke qeshur dhe duke ndarë vlerat e përbashkëta, dikush që flet gjuhën tonë të dashurisë dhe na bën të ndihemi të parë, të dëgjuar dhe të kuptuar.

Kjo mund të shpjegojë pse përvoja e të pasurit kimi me dikë mund të falë ndjesi kaq pozitive. Eksitimi plotëson dëshirën për më shumë kohë të kaluar me atë person. Terapistja dhe punonjësja sociale Alisha Powell, PhD, LCSW, e krahason kiminë me një gjendje euforie. “Ka një nxitim emocionues pafuqie për të kontrolluar ndjenjat tuaja, ndërsa filloni ta njihni më mirë personin dhe ndiheni më të tërhequr prej tij me kalimin e kohës,” thotë ajo.

Kimia lind nga disa faktorë të ndryshëm si tërheqja fizike, stimulimi mendor, vlerat dhe interesat e përbashkëta. Lista vazhdon. Por tërheqja seksuale mund të jetë veçanërisht e rëndësishme, sipas drejtoreshës së Institutit të Intimitetit, Jenni Skyler, PhD, një terapiste seksi, seksologe dhe terapiste për marrëdhënie dhe familje. Ajo tregon për tërheqjen seksuale si “derën që hap romancën”. “Pa të, shumica e marrëdhënieve as nuk do të nisnin, e lëre më për një takim të dytë,” thotë Skyler. Por sigurisht, kimia mund të ndryshojë ndërsa një marrëdhënie evoluon. Skyler thotë se kimia e një marrëdhënieje të re në mënyrë të pashmangshme do të zbehet me kalimin e kohës. “Kur gjërat nuk janë aq të shndritshme, të reja dhe misterioze, kimia duhet të ripërcaktohet… bazuar në perceptimin e çifteve për besimet, preferencat, dëshirat dhe nevojat e përbashkëta seksuale,” thotë Skyler. Për shkak se ajo kimi fillestare fizike ose seksuale mund të zvogëlohet me kalimin e kohës, shumë njerëz kërkojnë lidhje intelektuale dhe emocionale për të arritur atë shkëndijë ose “klikim” të pashpjegueshëm. Kjo lloj lidhjeje autentike ka fuqi më të qëndrueshme, thotë ekspertja e takimeve dhe marrëdhënieve Angela N. Holton.

Kimia në një botë dixhitale

Në çdo ndërveprim për herë të parë mes dy njerëzve, lloji i marrëdhënies që do të ndiqet – pa marrëdhënie, miqësi e rastësishme, miqësi e ngushtë ose marrëdhënie romantike – përcaktohet shpesh në më pak se një orë dhe duhen vetëm pesë minuta për të vlerësuar përputhshmërinë. Përshtypjet e para nuk janë gjithçka, por kanë peshë shumë të rëndësishme kur bëhet fjalë për kiminë romantike. Përshtypjet e para kanë shumë peshë edhe në aplikacionet e takimeve. Ato mund të jenë të ndërthurura, madje. Dhe për shkak se këto aplikacione i japin përparësi pamjes fizike si bazën fillestare të lidhjes romantike, perceptimi i kimisë ka ndryshuar. Aplikacionet e takimeve mund të na bëjnë të humbasim lidhjet e vërteta dhe kiminë romantike për shkak të një fotografie profili.

Add Your Comment