Çfarë është marrëdhënia dashuri-urrejtje? Nga Eduart Tafa, psikolog

Nëse mendoni se marrëdhënia juaj ka shumë ulje-ngritje dhe ju e urreni partnerin tuaj po aq sa e doni atë, mund të jeni në njëmarrëdhënie dashuri-urrejtje. Njerëzit në marrëdhënie dashuri-urrejtje përjetojnë emocione intensive dhe priren të luhatenmidis njërit skaj të spektrit dashuri-urrejtje në ekstremin tjetër. Studimet thonë se këto marrëdhënie ndihen si slitë, pasi ka edheeksitim dhe rraskapitje, dhe çiftet duhet të lundrojnë në aspektetmë negative të këtyre marrëdhënieve si agresioni dhe zhgënjimipër të korrur përfitime si pasioni dhe emocioni.

Shkaqet e marrëdhënieve dashuri-urrejtje

Njerëzit që kanë marrëdhënie kaotike ose të paqëndrueshme nëvitet e tyre të hershme priren të gjejnë ngushëllim në natyrën e paqëndrueshme të marrëdhënieve dashuri-urrejtje sepse janë tënjohur dhe mund ta konceptojnë konfliktin si një mënyrë për tëshprehur dashurinë. Për këta njerëz, konflikti është një mënyrëpër të vlerësuar interesin e partnerit të tyre për ta përmeskëmbënguljes së tyre për të kërkuar zgjidhje. Afërsia qëpërjetohet pas zgjidhjes pas një këputjeje në marrëdhënie mundtë ndihet më intime sesa të mos kesh fare. Nga ana tjetër, marrëdhëniet e qëndrueshme dhe të paqëndrueshme mund tëduken të mërzitshme, ose ata shpejt mund të ndihen të dyshimtëpër mënyrën se si ndihet personi tjetër për to. Problemi me marrëdhëniet dashuri-urrejtje është besimi se dhimbja dhetensioni që ato sjellin lidhen me afërsinë në marrëdhënie. Ajo qëkëta njerëz shpesh nuk e kuptojnë është se këto marrëdhënie nukjanë normë dhe se ka mundësi të tjera. Megjithatë, përvoja e kaluar i ka mësuar se kjo është e vetmja mundësi. Ata nuk e kuptojnë se ka njerëz që do të marrin parasysh ndjenjat e tyre, tëcilët do të jenë të sjellshëm ndaj preferencave të tyre dhe që do të komunikojnë hapur dhe efektivisht. Për më tepër, e mira nëkëto marrëdhënie ose mënyra se si çifti funksionon mirë sëbashku do të zmadhohet në krahasim me të keqen, kështu qëshumë çifte kanë një perceptim të shtrembër se si marrëdhëniaështë dhe nuk funksionon për ta, sepse ata janë vazhdimishtduke lundruar në ekstreme.

Disa hapa mund t’ju ndihmojnë lundroni njëmarrëdhënie dashuri-urrejtje.

Jini vetëdijshëm për emocionet tuaja: Bëhuni mëaktiv dhe mësoni rreth ciklit toksik të marrëdhënies tuaj nëvend që ta pranoni atë në mënyrë pasive. Filloni të etiketoniemocionet dhe reagimet tuaja ndaj sjelljes së partnerit tuaj. Filloni të faktorizoni veten në këto modele duke shkruarndjenjat dhe emocionet tuaja. Pasi të merrni kohë për tëpërpunuar se si ndiheni, do të filloni të merrni perspektivëdhe do të shihni zgjidhje të reja për problemet tuaja që nuki keni marrë në konsideratë më parë.
Vendosni kufijtë: Bëni inventarin saktësisht se çfarë nukfunksionon për ju, në mënyrë që të mund të përcaktonihapat e veprimit që duhet të ndërmerrni kur ato të ndodhinnë të ardhmen. Rimerrni fuqinë tuaj duke vendosur kufij nëmarrëdhëniet tuaja dhe në aspektet që nuk jeni më tëgatshëm t’i toleroni.


Kërkoni ndihmë: Njerëzit në këto marrëdhënie priren të jenëtë izoluar dhe u mungon mbështetja sociale nga familja dhemiqtë që mund të vërtetojnë përvojat e tyre dhe t’indihmojnë ata të menaxhojnë problemet. Me shumëmundësi, ju nuk keni një perspektivë të qartë dhe pozicionijuaj në marrëdhënie po ju bën të jeni të njëanshëm nëqasjen tuaj për ta menaxhuar atë.

Vendosni se si dëshironi vazhdoni: Ju nuk keni nevojëdomosdoshmërisht t’i jepni fund marrëdhënies ose tëndaheni, por ju keni kontroll mbi mënyrën se si merrnipjesë në marrëdhënie. Njihni rolin që luani në aspektet e padëshiruara të marrëdhënies dhe filloni të futni ndryshimetë vogla ose ndryshime në mënyrën se si i përgjigjenikonfliktit dhe vini re se si partneri juaj ndryshon ose nukndryshon në reagim.

Add Your Comment