Vetëvrasja si simptoma e fundme e vuajtjes psikologjike (te Kastriot Myftaraj) Nga Lorela Garuli

Me ka lene nje shije shume te keqe mllefi dhe pandjeshmeria e nje komuniteti te tere online qe guxon te zhvleresoje humbjen e jetes se dikujt vetem se bindjet politike e fetare jane ne kundershtim me te tyret. Vetevrasja nuk eshte thirrje per vemendje, denim i ndonje fuqie supreme, snobizem apo ku di cfare! Eshte treguesi pa kthim qe individi…

Learn More

Tre faktorët që ndikojnë drejtpërdrejt në shëndetin mendor

Shëndeti mendor është një temë shumë e gjerë dhe janë të shumë faktorët që ndikojnë në mirëqenien e tij, por sipas shkencëtarëve në Universitetin e Otagos, ekzistojnë lidhje të rëndësishme midis mirëqenies psikologjike dhe gjumit, aktivitetit fizik dhe konsumit të frutave dhe perimeve. Përqendrimi në këto zakone është një mënyrë e miratuar nga shkenca për të rritur humorin tuaj dhe…

Learn More

Ndryshimet që pëson truri i fëmijëve që bullizohen për një kohë të gjatë

Dihej që ngacmimi ose bullizmi dëmton fëmijët, por rezulton se mund të dëmtojë edhe trurin e një fëmije të shëndetshëm e të fortë. Një studim i fundit ka treguar se ngacmimi i vazhdueshëm nga grupi i bashkëmoshatarëve mund të ketë pasoja jo vetëm psikologjike, por edhe në tru, dhe për këtë arsye të çojë në probleme të ardhshme të shëndetit…

Learn More

Mbipesha ndikon negativisht në kujtesë

Një hulumtim i kryer nga “CNR di Pozzuoli” dhe “Université Laval di Québec” dhe i botuar në “Nature Communications” studioi mbipeshën dhe efektet e saj në kujtesën episodike. Testet e kryera te minjtë zbuluan se mbipesha ndikon në funksionin e trurit, duke çuar në humbjen e kujtesës. Në fakt është zbuluar se truri i minjve obezë pëson ndryshime, në strukturën…

Learn More

Meditimi jo gjithmonë është zgjidhja e problemeve të shëndetit mendor

Meditim dhe vëmendje. Teknikat e relaksimit dhe vizualizimit konsiderohen si ilaç për të gjitha sëmundjet e shëndetit mendor: depresionin, ankthin dhe stresin. Por nuk është aspak kështu. Sipas rishikimit të parë sistematik mbi këtë temë, rreth një në 12 njerëz që provojnë meditimin e gjejnë veten të përballen me një efekt negativ të padëshiruar, zakonisht një përkeqësim të depresionit ose…

Learn More

Autizmi mund të parandalohet gjatë vitit të parë të jetës

Gjithmonë është menduar se nuk është e mundur të parandalohet autizmi, por sot kërkimet shkencore tregojnë se nuk është kështu. Duke ndërhyrë herët, tashmë tek fëmijët 9-14 muajsh, është e mundur të identifikohen shenjat e hershme të këtij çrregullimi. Kështu prindërit mund të zbatojnë disa sjellje thelbësore për të reduktuar rrezikun e shfaqjes së autizmit në moshën tre vjeçare. Efektiviteti…

Learn More

Si manifestohen ankthi dhe depresioni te fëmijët? Kujdes nga këto shenja

Edhe pse shumë besojnë se ankthi dhe depresioni janë çrregullime të zakonshme, veçanërisht në moshën madhore, në realitet nuk është kështu: ato janë gjithnjë e më të zakonshme edhe tek fëmijët dhe adoleshentët. Pandemia e Covid-19 vetëm sa i ka përkeqësuar gjërat, mes bllokimeve, kufizimeve, izolimit. Për të ndihmuar fëmijët e tyre të përmirësohen, prindërit mund të ndjekin strategji të…

Learn More

Si e ndihmon kërcimi shëndetin mendor?

Disa njerëz preferojnë të kërcejnë vetë me këngët e tyre të preferuara në Spotify ose në radio. Të tjerë duan të mësojnë vallëzimin në salla të posaçme me profesionistë në rryma të ndryshme muzikore. Pavarësisht nëse preferoni vallëzimin solo ose përfshirjen në një program më të formalizuar dhe koreografik, kërcimi ofron pluse të dukshme për shëndetin tuaj fizik. Ju nuk…

Learn More

Si e përkeqëson shëndetin mendor komunikimi dixhital për punën

Të mos merrje asnjë mesazh dhe email pas orarit zyrtar të punës, dikur ishte qëllimi për shumë punonjës zyre. Por ky mision u bë i pamundur për shumë njerëz që kaluan në punë në distancë gjatë pandemisë dhe u përballën me një sulm të mbledhjeve të “Zoom”, apo platforma të tjera dixhitale. A mund të marrin në konsideratë faktin se…

Learn More

Shëndeti mendor, gjysma e të gjitha çrregullimeve zhvillohen para moshës 15 vjeçare

Çrregullimet mendore në 50% të rasteve kanë një origjinë shumë të hershme, duke rezultuar që pacientët të kenë mbushur moshën 15 vjeçare. Shëndeti mendor, të dhëna alarmante Përhapja e hershme e çrregullimeve mendore tashmë tek adoleshentët është një zbulim shqetësues, i shoqëruar me numrin e ulët alarmues të diagnozave, aksesin e dobët në kujdes nga të rinjtë, por edhe mungesën…

Learn More