Meditimi jo gjithmonë është zgjidhja e problemeve të shëndetit mendor

Meditim dhe vëmendje. Teknikat e relaksimit dhe vizualizimit konsiderohen si ilaç për të gjitha sëmundjet e shëndetit mendor: depresionin, ankthin dhe stresin. Por nuk është aspak kështu. Sipas rishikimit të parë sistematik mbi këtë temë, rreth një në 12 njerëz që provojnë meditimin e gjejnë veten të përballen me një efekt negativ të padëshiruar, zakonisht një përkeqësim të depresionit ose ankthit apo edhe fillimin e këtyre problemeve për herë të parë.

Hulumtim kundër besimit të përgjithshëm

Hulumtimet nga Universiteti Coventry në Mbretërinë e Bashkuar kanë treguar se në shumicën e rasteve, meditimi funksionon mirë në lehtësimin e ankthit dhe stresit, por fuqia e tij terapeutike në çdo rast është e mbivlerësuar dhe sigurisht jo universale. Ka shumë lloje të meditimit, por një nga më të njohurat është “mindfulness”, një fjalë angleze që do të thotë ndërgjegjësim dhe që tregon një praktikë në të cilën njerëzit mësohen t’i kushtojnë vëmendje momentit aktual, duke u fokusuar në mendimet dhe ndjenjat e tyre, në frymëmarrje dhe në trup për të arritur një gjendje mendore relaksimi thelbësor për mirëqenien dhe qetësinë.

Nuk funksionon gjithmonë

Për fat të keq, ka pasur raporte të njerëzve që kanë parë përkeqësimin e gjendjes së tyre mendore pas praktikave të meditimit, megjithëse nuk është e qartë se cila është arsyeja. Janë 55 studime në këtë drejtim dhe studiuesit kanë mundur të llogarisin se rreth 8% e atyre që i janë përkushtuar meditimit kanë hasur në efekte negative të padëshiruara që variojnë nga rritja e ankthit deri te sulmet e panikut. Dhe nuk mungojnë rastet e psikozës dhe mendimeve për vetëvrasje.

Shmangni “të bërit vetë”

“Bëje vetë” nuk është kurrë plotësisht e këshillueshme, sepse i mungon mundësia e një krahasimi konstruktiv dhe pozitiv me profesionistë të aftë për të mbështetur në kohë nevoje.
Afrohuni me çdo teknikë relaksimi, përfshirë meditimin, gradualisht dhe mbi të gjitha nën drejtimin e njerëzve me përvojë, me të cilët duhet të përballeni me aludimin e parë të situatave të pakëndshme.

Add Your Comment