Prania e partnerit ka efekt qetësues në dhimbjet fizike

Një grup studiuesish nga Universiteti i Ishujve Balearikë të Palma de Mallorca dhe Universiteti i Shkencave Shëndetësore në Tirol, Austri, zbuluan fuqinë analgjezike të partnerit për të luftuar dhe zvogëluar dhimbjen. Mbështetja nga partneri juaj në momentin e vuajtjes, e cila nuk është domosdoshmërisht një kontakt verbal ose fizik, mund të ketë një efekt lehtësues për dhimbjet.

Studimi i gati 50 çifteve

Studiuesit ekzaminuan ndjeshmërinë ndaj dhimbjeve të presionit në 48 çifte, nga të cilët secili pjesëmarrës ishte testuar individualisht dhe së bashku me partnerin e tyre. Studiuesit më pas u përpoqën të kuptojnë se cili ishte pragu i dhimbjes së pjesëmarrësve duke përdorur një pyetësor.

Partneri si qetësues natyral i dhimbjeve

Nga rezultatet e testit u zbulua se si burrat ashtu edhe gratë, në prani të partnerit të tyre, treguan një tolerancë më të lartë ndaj dhimbjes. Prandaj të kesh një partner pranë teje do të thotë të ndjesh më pak dhimbje pasi empatia e partnerit tënd çon në pakësimin e shqetësimit kur ndodh niveli i vuajtjes.

Pragu i dhimbjes

Pragu i dhimbjes është ndjeshmëria për të duruar ose ndjerë dhimbje, e cila mund të ndryshojë nga personi në person. Ka njerëz që nuk mund të durojnë as një shqetësim të lehtë dhe të tjerë që mund të durojnë dhimbje torturuese. Intensiteti i pragut është pika në të cilën stimuli për secilin subjekt konsiderohet dhimbje. Të kesh një prag më të lartë dhimbjeje të ndihmon të jetosh mirë dhe të përmirësosh cilësinë e jetës tënde në çdo aspekt, nga sentimentale në punë dhe sociale.

Dhimbja mund të jetë kronike, kur simptoma zgjat për një kohë të gjatë, duke cënuar cilësinë e jetës, ose akute, kur shfaqet papritur dhe përfundon me shërimin e gjendjes që e ka shkaktuar atë.

Add Your Comment