Si t’i themi fëmijës së madh se po vjen në jetë një motër ose vëlla?

Të gjithë fëmijët do të donin të kishin “ekskluzivitet” për nënën dhe babain. Për këtë arsye, kur të vijë një vëlla ose motër e vogël, keni nevojë për shumë delikatesë dhe durim. Prindërit duhet t’i shpjegojnë fëmijës se çfarë do të ndodhë që nga shtatzënia, në mënyrë që gradualisht ta përgatisin atë për lindjen e foshnjës së re.

Flisni hapur për të

Pas tre muajve të parë të shtatzënisë, atyre që rrezikohen më shumë nga aborti, është mirë të filloni të flisni hapur për lajmin. Prindërit duhet të shpjegojnë me fjalë të thjeshta dhe të kuptueshme për foshnjën se një vëlla/motër i/e vogël është rrugës. Natyrisht, gjuha dhe shpjegimet do të kalibrohen sipas moshës së të fëmijës. Në çdo rast, është mirë t’i tregoni se një bebe po rritet në barkun e nënës, që në pak muaj do të lindë dhe do të bëhet pjesë e familjes.

Një shok i ri i loje

Mami dhe babi mund të komentojnë për të gjitha fazat e shtatzënisë, në mënyrë që foshnja të fillojë të kuptojë se çfarë po ndodh me trupin e nënës dhe se një vëlla ose motër është rrugës. Për më tepër, ata duhet të parashikojnë se çfarë do të ndodhë më pas: që i vogli të ketë një shok të ri të lojës, ai vetë do të bëhet vëllai/motra më i madh dhe do të jetë ndihmësi i “të rriturve”.

Përfshijeni sa më shumë që të jetë e mundur

Është e rëndësishme të përfshini fëmijën në përgatitjet për lindjen e foshnjës. Merrni atë për pazar, kërkoni ndihmë për të sistemuar dhomën, zgjidhni me të emrin dhe kështu me radhë. Në këtë mënyrë, fëmija nuk ndihet i përjashtuar dhe, përkundrazi, mund të ndiejë gëzim për atë që po ndodh. Nëse është mjaft i rritur, gjithashtu mund të merret me vete gjatë vizitave.

Jepini siguri me fjalë dhe gjeste

Është e rëndësishme ta siguroni fëmijën se asgjë nuk do të ndryshojë mes tij dhe prindërve, se dashuria dhe përkujdesi mund të ndahen midis disa njerëzve pa u prekur nga askush dhe t’i jepni shumë përkëdhelje dhe dashuri të voglit, edhe pas lindjes së dytë.

Add Your Comment