Paragjykimi i trupit në internet, pasojat fizike e sociale

Quhet “turpërimi i trupit” dhe është ndoshta një nga aspektet më të këqija të rrjeteve sociale. Është një fenomen që buron nga ngacmimet e përsëritura, madje edhe ato shumë të rënda, që synojnë pamjen fizike të grave. Pasojat mund të jenë aq negative, saqë turpërimi i trupit madje mund të shkaktojë shfaqjen e çrregullimeve serioze të të ngrënit siç janë anoreksia dhe bulimia.

Një sondazh i kohëve të fundit i kryer nga “Nutrimente Onlus” zbuloi se 1 në 2 gra ndihen të ngacmuara dhe tallen për kilogramët e tyre të tepërt. Ky lloj “turpi” ndikon në nivelin e vetëvlerësimit, por jo vetëm. Turpërimi i trupit gjithashtu bojkoton suksesin e qëllimeve personale (shkollë, sport, marrëdhënie) tek adoleshentët.

Kush janë viktimat

Vajzat midis 18 dhe 21 vjeç do të “paguanin çmimin” për efektet më të këqija të turpërimit të trupit, të ndjekur nga gratë midis 25 dhe 30. Në këto raste, argumentet e talljes do të lidheshin me problemet e peshës. Situata këto që do të shkaktonin dieta të pamatura, shumë të pabalancuara dhe do të shkaktonin çrregullime serioze të të ngrënit. Te gratë e moshuara, megjithatë, turpërimi i trupit do të reflektohej në shenjat e prekshme të plakjes, siç janë rrudhat dhe celuliti.

Në kërkim të trupit perfekt

Problemi shoqëror që i vendos gratë dhe burrat para modeleve fizike të paarritshme dhe shpesh artificiale ka krijuar një rreth të tmerrshëm vicioz. Në fakt, gratë kanë tendencë të ndiejnë turp për disa pjesë të trupit (këmbët, barkun, pjesën e poshtme të shpinës, por edhe krahët mbi moshën 40 vjeç) deri në ndjekjen e dietave drastike, duke vënë gjithashtu në rrezik shëndetin e tyre.

Thyerja e spirales së turpit të trupit është një detyrë shoqërore. Aq sa ka shumë blogerë, shkrimtarë dhe gazetarë që po ndërmarrin veprime në këtë drejtim.

Add Your Comment