Disa mënyra si t’i ndihmojnë fëmijët të komunikojne pozitivisht me veten

Çfarë është komunikimi pozitiv me veten?

Në thelb, komunikimi pozitiv me veten është një mekanizëm përballues që i fuqizon fëmijët të riformulojnë të menduarit e tyre, ushqen elasticitetin dhe ndërton vetëvlerësimin. Si një pjesë thelbësore e të mësuarit social-emocional, komunikimi pozitiv me veten ka të bëjë shumë më tepër sesa nxitja e një qëndrimi pozitiv. Në përgjithësi, qëllimi i kësaj mënyre komunikimi është të trajnojë trurin për të njohur pikat e forta, mundësitë për përmirësim ose rritje dhe arsyet për të provuar përsëri.

Kur prindërit i mësojnë fëmijët e tyre të flasin me veten që në moshë të hershme, ata jo vetëm që po fuqizojnë fëmijët e tyre, por gjithashtu po ndërtojnë elasticitetin e tyre. Fëmijët mësojnë se nuk duhet të lejojnë pengesat dhe sfidat të prishin qëllimet ose ëndrrat e tyre. Ata gjithashtu fillojnë të kuptojnë se ajo që kanë për t’i ofruar botës është pozitive – se janë unikë me një sërë pikash të forta që mund t’i përdorin në kohë të vështira.

Përfitimet e komunikimit pozitiv me veten

• Ndërton elasticitetin;
• Zhvillon një këndvështrim pozitiv për jetën;
• Ndihmon fëmijët të identifikojnë pikat e tyre të forta;
• Krijon vetëbesimin;
• I shtyn fëmijët të kërkojnë gjëra që mund t’i bëjnë mirë;
• Lejon fëmijët të njohin fushat e përmirësimit;
• I fuqizon fëmijët të përballen me sfidat dhe të ndërmarrin rreziqe;
• U jep fëmijëve kurajo për të shkuar pas ëndrrave dhe për të vendosur qëllime.

Krijoni vetëdije

Biseda pozitive me veten fillon me një ndërgjegjësim ose njohje të mendimeve dhe mesazheve negative që fëmijët po i thonë vetes. Shumë fëmijë nuk janë të vetëdijshëm për komunikimin e tyre negativ me veten dhe ndikimin që ka në jetën e tyre.
Ndihmojini të dallojnë kur mendojnë ose thonë gjëra negative për veten e tyre, thotë Rinehart. Ju gjithashtu duhet t’i ndihmoni ata të kuptojnë se si është një komunikim pozitiv, thotë ajo.
“Përdorni modele, filma dhe libra për t’i ndihmuar ata të kuptojnë se si mund të përdorin fjalë pozitive për të inkurajuar biseda pozitive me veten. Kujtojuni se të mësuarit të komunikimit pozitiv me veten kërkon praktikë dhe disa ditë janë më të lehta se të tjerat”.

Angazhohuni në biseda

Të kesh biseda të rregullta me fëmijën tuaj jo vetëm për komunikimin pozitiv me veten, por edhe për mënyrën se si ndihen ose si shkuan gjërat në shkollë, mund të ndihmojë që të folurit pozitiv me veten të bëhet një zakon ose një praktikë e përditshme. Është shumë e lehtë të mendosh për atë që shkoi keq gjatë gjithë ditës. Biseda pozitive me veten i bën ata të kuptojnë se çfarë shkoi mirë ose çfarë bënë mirë.
Për më tepër, këto biseda ndihmojnë në krijimin e lidhjeve të rëndësishme mes jush dhe fëmijëve tuaj. Ju mund të ndani qëllimet dhe ëndrrat dhe të mbështesni njëri-tjetrin. Kjo është veçanërisht e rëndësishme kur gjërat nuk shkojnë sipas planit.

Normalizoni njohjen e pikave të forta

Shumë herë fëmijët mendojnë se duke njohur dhe duke u mëshuar pikave të forta, ata po mburren ose nuk po tregohen të përulur. Por të dish se ku shkëlqen dhe ku ke nevojë për më shumë punë është një aftësi jetësore që do të përdoret gjatë gjithë jetës. Pyetni fëmijën tuaj se çfarë i pëlqen më shumë tek vetja. Fillimisht, mund t’ju duhet t’i ndihmoni ata të identifikojnë pikat e tyre të forta ose të gjejnë diçka në të cilën janë të mirë. Ata mund të mos jenë në gjendje t’i shohin këto gjëra menjëherë. Ju gjithashtu mund t’i drejtoni ata drejt aktiviteteve që përputhen me interesat e tyre. Përvetësimi i një aftësie është një nxitës i madh i besimit për fëmijët.

Përqendrohuni te përpjekjet e tyre

Është shumë më e dobishme të përqendroheni në përpjekjet e fëmijës tuaj në situata sesa çdo gjë tjetër. Tregohuni të rezervuar me komentet për rezultatin përfundimtar. Për shembull, në vend që të përqendroheni në notën e tyre në matematikë, komentoni se sa shumë kanë studiuar dhe sa punë kanë bërë.

Jepni shembullin tuaj të komunikimit pozitiv me veten

Një pjesë e sfidës është të ndalemi për një minutë dhe t’i hedhim një sy mënyrës se si po komunikojmë përpara fëmijëve tanë. Fëmijët mësojnë shumë duke parë dhe vëzhguar prindërit e tyre. Pra, kur përballeni me një situatë sfiduese ose frustruese, jepni shembullin e komunikimit pozitiv.

Add Your Comment