Hipokondria, gjendja e shqetesimit ekstrem per shendetin. Çfare duhet te dime? Nga Eduart Tafa

Hipokondria, ose hipokondriaza, është një gjendje e shqetësimit ekstrem, preokupues për të pasur një sëmundje mjekësore ose zhvillimin e një sëmundjeje. Personat përjetojnë jo vetëm shqetësime somatike shqetësuese (ankesa trupore) që janë të pashpjegueshme nga pikëpamja mjekësore, por edhe mendime, ndjenja dhe sjellje jonormale. Për shembull, klientet zakonisht kanë besime të vazhdueshme për seriozitetin e ndjesive normale trupore dhe shpenzojnë sasi të tepërt të kohës duke ndjekur një diagnozë të shqetësimeve të tyre fizike. Shqetësimi i tyre është i vërtetë. Megjithëse hipokondria është një term i kuptuar gjerësisht, ai nuk është një term i përcaktuar zyrtarisht. Në vend të kësaj, emri Çrregullimi i ankthit të sëmundjes përdoret kur simptomat janë kryesisht shqetësime të përgjithësuara për shëndetin dhe ndjesitë normale të trupit interpretohen si sëmundje shqetësuese ose kërcënuese klientet janë të preokupuar me idenë se mund të jenë ose të sëmuren. Çrregullimi i simptomave somatike shfaqet kur shqetësimi shfaqet në simptoma trupore që shoqërojnë besimin se një sëmundje fizike është e pranishme, nëse vetëm mjeku i duhur mund ta gjente atë. Pacientët janë të preokupuar me një çrregullim specifik. Në të dyja rastet, shqetësimi psikologjik kërkon shprehje në simptoma dhe ndjesi fizike, dhe të dy llojet e pacientëve janë përdorues të shpeshtë të sistemit të kujdesit mjekësor, megjithëse një nëngrup i atyre me ankth sëmundjeje mund t’i shmangin mjekët krejtësisht, në mënyrë që frika e tyre më e keqe të mbetet e pakonfirmuar. Përafërsisht 5 përqind e të gjitha vizitave të përgjithshme mjekësore ambulatore i atribuohen hipokondrisë.

Çfarë e shkakton hipokondrinë?

· Kanë pasur stres të madh, sëmundje ose vdekje në familje

· Janë lënë pas dore ose abuzuar si fëmijë

· Kanë një sëmundje të rëndë fizike

· Keni një problem të shëndetit mendor si ankthi, depresioni, një çrregullim kompulsiv ose një sëmundje psikotike

· Keni një personalitet që tenton të bëjë gjithçka të duket më keq sesa është.

Disa aktivitete mund të shkaktojnë një episod shqetësimi serioz tek dikush që është i ndjeshëm ndaj hipokondriazës, duke përfshirë:

· Duke lexuar për sëmundjet në internet

· Duke parë diçka në televizor

· Njohja e dikujt me një gjendje të rëndë mjekësore

· Ndjeheni keq ose vëreni gunga ose gunga

Cilat janë simptomat e Hipokondriazes?

Njerëzit me hipokondrizë përjetojnë ndjesi fizike që të gjithë kanë, megjithëse përqendrohen tek to. Ky akt i përqendrimit te vetja rrit zgjimin dhe bën që ndjesitë fizike të jenë me intensitet më të madh. Përveç kësaj rritje të intensitetit, duke menduar se ndjesitë janë simptoma të sëmundjes, ato rrisin edhe më shumë intensitetin e ndjesive. Simptomat e saj të shpeshta janë:

· Shmangia e njerëzve ose vendeve për shkak të shqetësimit për kapjen e një sëmundjeje.

· Hulumton vazhdimisht sëmundjet dhe simptomat.

· Simptomat e ekzagjeruara dhe ashpërsia e tyre (për shembull, një kollë bëhet shenjë e kancerit të mushkërive).

· Niveli i lartë i ankthit për shëndetin personal.

· Obsesioni me funksionet normale të trupit, si rrahjet e zemrës.

· Ndarja e tepërt e simptomave dhe statusit tuaj shëndetësor me të tjerët.

· Kontrollimi i përsëritur për shenja të sëmundjes, të tilla si matja e presionit të gjakut ose temperaturës.

· Kërkoni siguri nga të dashurit tuaj për simptomat ose shëndetin tuaj.

· Shqetësimi me funksionet e trupit të shëndetshëm si gazi ose djersitja.

Trajtimi

Ne plan te prare do te ishte Psikoterapia. Psikoterapia – e quajtur edhe terapi bisede – mund të jetë e dobishme për çrregullimin e ankthit të sëmundjes. Qëllimi i trajtimit është t’ju ndihmojë të menaxhoni ankthin për shëndetin tuaj dhe të përmirësoni aftësinë tuaj për të funksionuar në jetën e përditshme. Për shkak se ndjesitë fizike mund të lidhen me shqetësimin emocional dhe ankthin shëndetësor, psikoterapia veçanërisht terapia konjitive e sjelljes (CBT) mund të jetë një trajtim efektiv. CBT ju ndihmon të mësoni aftësi për të menaxhuar çrregullimin e ankthit të sëmundjes dhe të gjeni mënyra të ndryshme për të menaxhuar shqetësimet tuaja, përveç testimit të tepërt mjekësor ose shmangies së kujdesit mjekësor.

Add Your Comment