Anoreksia: realiteti virtual mund të ndihmojë në shërim

Aspekti fizik dhe imazhi që kemi për veten tonë është shumë personal dhe ndonjëherë jo në përputhje me realitetin. Në fakt, sëmundjet si anoreksia, bulimia dhe të gjitha çrregullimet e të ngrënit në përgjithësi po rriten edhe tek të rinjtë, sepse tendenca është që të duan të jenë të përsosur si modelet e medias.

Numrat në rritje

Anoreksia numëron 8-9 raste të reja çdo 100 mijë njerëz çdo vit dhe në 10-20% të rasteve shoqëron të prekurit gjatë gjithë jetës së tyre. Aspekti qendror psikopatologjik është i ashtuquajturi çrregullim i imazhit të trupit. Dhe ndryshimi i sjelljes së të ngrënit nuk është gjë tjetër veçse një korrigjim i atij imazhi të vetes. Përfaqësimi që këta njerëz kanë për trupin e tyre është shumë i saktë, por jo shumë besnik ndaj së vërtetës. Ata e shohin veten mbipeshë, edhe nëse janë të dobët, aq sa dallojnë dy stimuj të prekshëm, por i vlerësojnë më të largët se sa të janë, sikur të kishin sipërfaqe më të mëdha trupore. Këto janë të gjitha zbulimet e fundit që po evoluojnë në mënyrë progresive në teknika të reja terapeutike, të cilat shfrytëzojnë këto mekanizma perceptues, njohës dhe emocionalë që qëndrojnë në themel të çrregullimit.

Hulumtimi mbi realitetin virtual

Me realitetin virtual gjithëpërfshirës që krijon “iluzionin e mishërimit”, ose të ashtuquajturin mishërim, i cili jep perceptimin e zotërimit të një trupi tjetër sepse ju lejon të identifikoheni me një trup që shihet përpara jush, mund të eksperimentoni me një trajtim të ri: rrugët për t’u shëruar nga anoreksia nervore.

Kjo u bë nga një ekip studiuesish i koordinuar nga Ilaria Bufalari nga Universiteti La Sapienza i Romës dhe Fondacioni Santa Lucia IRCCS, të cilët hetuan origjinën e shtrembërimit të imazhit të trupit tek këta pacientë.
Studimi tregoi se në përfshirjen praktike të imazhit “të majmur”, pacientët që vuanin nga anoreksia shfaqën një përvojë të theksuar shqetësimi. Studimi u krye mbi gratë me dhe pa çrregullim; për hulumtimin, u rikrijuan tre avatarë tredimensionale: një që riprodhonte me besnikëri formën dhe madhësinë e trupit të personit, një që përfaqësonte një “version më të hollë” dhe tjetri “version i shëndoshë”. Gratë u ftuan të mbanin helmeta të realitetit virtual përmes të cilave identifikoheshin me avatarët e tyre përkatës. Me teknikën e mishërimit, u krijua iluzioni i perceptimit të trupit të secilit prej tre avatarëve: pjesëmarrësit vëzhguan një prekje në avatar ndërsa e njëjta prekje u bë në pjesën përkatëse të trupit të tyre real.

Rezultatet e studimit

“Rezultatet fillimisht theksojnë rëndësinë e përqendrimit të vëmendjes në aspektet njohëse dhe emocionale të çrregullimit të përfaqësimit të trupit – shpjegoi Ilaria Bufalari – por hapi i mundshëm është drejt përdorimit të këtij mjeti në terapeutikë dhe kërkime të ardhshme: duke mësuar pacientët me një imazh të shëndetshëm të trupit, të përfaqësuar përmes realitetit virtual në një mjedis plotësisht të kontrolluar, është e imagjinueshme që të favorizohet përbrendësimi i një trupi me peshë normale dhe reduktimi i stresit emocional që lidhet me shtimin në peshë. Këto janë hapat themelorë në procesin terapeutik të shërimit nga patologjia”.

Ata që vuajnë nga anoreksia kanë një perceptim të vetes që nuk është në përputhje me të vërtetën. Qasjet më moderne shfrytëzojnë mekanizmat perceptues, njohës dhe emocionalë që qëndrojnë në themel të çrregullimit.

Add Your Comment