Çfarë është Çrregullimi Obsesiv Kompulsiv (OCD)? Nga Eduart Tafa, psikolog

Çrregullimi Obsesiv-Kompulsiv (OCD) është një gjendje e shëndetit mendor e karakterizuar nga fiksime dhe detyrime që ndërhyjnë në jetën e përditshme. OCD ishte klasifikuar më parë si një çrregullim ankthi, sepse njerëzit e prekur nga kjo sëmundje mendore shpesh përjetojnë ankth të rëndë si rezultat i mendimeve obsesive. Ata gjithashtu mund të përfshihen në rituale të gjera në një përpjekje për të zvogëluar ankthin e shkaktuar nga fiksimet. Simptomat e OCD zakonisht shfaqen gradualisht dhe mund të jenë afatgjata nëse nuk trajtohen. Njerëzit me OCD mund të përjetojnë simptoma të fiksimeve, detyrimeve ose të dyjave. Simptoma të tilla ndërhyjnë në shumë fusha të jetës duke përfshirë shkollën, punën, marrëdhëniet dhe funksionimin normal të përditshëm.

 

Obsesionet

Obsesionet janë mendime, imazhe ose ide që nuk do të zhduken, janë të padëshiruara dhe janë jashtëzakonisht shqetësuese ose shqetësuese (“Po sikur të infektohem me një sëmundje vdekjeprurëse?” Ose “Po sikur të lëndoja dikë?”). Disa simptoma të zakonshme të fiksimeve përfshijnë:

-Mendime agresive për njerëzit e tjerë ose për veten e tyre

-Një nevojë për të pasur gjithçka në një rend të caktuar

-Frika nga mikrobet

-Mendime të padëshiruara për tema të ndaluara ose tabu të tilla si seksi, feja ose dëmtimi i të tjerëve

 

Kompulsionet

Detyrimet janë sjellje që duhen bërë pa pushim për të lehtësuar ankthin. Detyrimet shpesh lidhen me fiksimet. Për shembull, nëse jeni të fiksuar pas ndotjes, mund të ndiheni të detyruar të lani duart në mënyrë të përsëritur. Sidoqoftë, nuk është gjithmonë kështu.  Disa detyrime të zakonshme përfshijnë:

-Numërimi i gjërave pa pushim

-Larja ose pastrimi i tepërt

-Renditja e gjërave në një mënyrë të veçantë ose simetrike

-Kontroll i përsëritur (si p.sh. kontrollimi nëse dera është mbyllur ose furra është e fikur)

 

Çrregullimi Obsesiv Kompulsiv (OCD) dhe Perfeksionizmi

A ju ka akuzuar dikush ndonjëherë se jeni përpjekur të jeni më mirë sesa perfekt? Vetëm perfeksionizmi është mjaft i vështirë për tu përballuar, por gjithashtu është menduar prej kohësh që të luajë një rol në zhvillimin dhe mirëmbajtjen e çrregullimit obsesiv kompulsiv (OCD) dhe formave të tjera të crregullimeve mendore. Le të shqyrtojmë marrëdhëniet midis OCD dhe perfeksionizmit. Nga grumbullimi tek larja e duarve deri tek kontrolli i përhershëm i sobës, çrregullimi obsesiv-kompulsiv (OCD) merr shumë forma. Eshtë një çrregullim ankthi që bllokon njerëzit në mendime të përsëritura dhe rituale të sjelljes që mund të jenë plotësisht paaftësi. Para se të flasim për perfeksionizmin dhe OCD, është e rëndësishme të përcaktohet perfeksionizmi. Perfeksionizmi, në një farë mase, mund të jetë i dobishëm. Kur vihen në kontrast me skajin tjetër të spektrit, tendencat perfeksioniste janë zakonisht shume shqetesuese ne jeten tone. Forma jo e shëndetshme e perfeksionizmit ka qenë e lidhur fort me çrregullimin obsesiv-kompulsiv (OCD) . Perfeksionizmi duket të jetë veçanërisht i fortë nëse keni një nevojë të fortë që gjërat të bëhen “ashtu si duhet” ose të kërkojnë siguri. Për shembull, perfeksionizmi jo i shëndetshëm priret të jetë shumë i lartë nëse mendoni se detyrimet tuaja duhet të bëhen saktësisht në mënyrën e duhur. Perfeksionizmi jo i shëndetshëm ka tendencë të jetë i lartë nëse simptomat tuaja OCD sillen rreth kontrollit. Konkretisht, nëse nuk mendoni se keni siguri të përsosur se keni mbyllur derën ose keni fikur sobën, mund të ktheheni për të kontrolluar këto artikuj pa pushim. E lidhur me këtë është frika e tepruar për të bërë një gabim katastrofik. Ju mund të shqetësoheni për gjëra të tilla si lënia e derës hapur gjatë gjithë ditës ose djegia e shtëpisë duke lënë sobën të ndezur. Kontrollimi pa pushim përforcon idenë se nuk jeni perfekt ose ndoshta edhe “po humbni mendjen tuaj”. Kjo mund të ju bëjë të ndiheni edhe më keq dhe më pak të sigurt në vetvete, e cila më pas mund të përkeqësojë sjelljet kontrolluese. Perfeksionizmi jo i shëndetshëm i OCD mund të intensifikojë Obsesionet si dhe mund të ndihmojë për të përjetësuar fiksimet. Atëherë, si mund ta dini se çfarë është e mirë (dhe jo vetëm e mirë por ideale) dhe çfarë nuk është? Hulumtimi mbi perfeksionizmin ka treguar se ekzistojnë dy lloje kryesore të perfeksionizmit: perfeksionizmi adaptues / shëndetësor dhe perfeksionizmi keq adaptues / jo i shëndetshëm.

 

Përsosmëri adaptuese / e shëndetshme

Përsosmëria adaptuese / e shëndetshme tenton të shoqërohet me mirëqenie të mirë psikologjike dhe arritje të larta si në shkollë ashtu edhe në punë. Ky lloj perfeksionizmi karakterizohet nga:

-Ndërgjegjshmëria

-Sjellja e drejtuar nga qëllimi

-Aftësi të mira organizative

-Standarde të larta për veten tuaj dhe të tjerët

-Këmbëngulja përballë vështirësive

Perfeksionizmi keq adaptues / jo i shëndetshëm

Nga ana tjetër, perfeksionizmi keq adaptues / jo i shëndetshëm është shoqëruar me shqetësime, vetëvlerësim të ulët dhe simptoma të sëmundjes mendore. Ky lloj perfeksionizmi karakterizohet nga:

-Të investuarit shumë në pritjet e mëdha të të tjerëve, siç janë prindërit ose punëdhënësit

-Dyshimet nëse po bëni diçka në mënyrë korrekte

-Preokupimi i tepruar me kontrollin

-Preokupim i tepruar me gabimet e së kaluarës

-Frika për të bërë gabime të reja

 

TRAJTIMI I (OCD)

Terapitë psikologjike si Paikoterapia janë trajtime mjaft efektive për uljen e frekuencës dhe intensitetit të simptomave OCD deri ne menaxhimin e plote te kontrollit te sjelljes. Trajtimet efektive psikologjike për OCD theksojnë ndryshimet në sjellje / ose mendime. Kur është e përshtatshme, psikoterapia mund të bëhet vetëm ose e kombinuar me ilaçe. Nese nuk kerkohet trajtmimi ne Kohen e duhur OCD është një gjendje kronike afatgjatë që mund të përkeqësohet me kalimin e kohës, prandaj është e rëndësishme të merrni trajtim profesional. Përveç bisedës me profesionistin e shëndetit mendor ose mjekun tuaj, ka edhe një numër strategjish të vetë-ndihmës që mund të përdorni për të ndihmuar në menaxhimin e simptomave tuaja:

-Praktikoni strategji të mira të kujdesit për veten që do t’ju ndihmojnë të përballoni stresin. Stresi shpesh mund të shkaktojë simptoma të OCD, prandaj është e rëndësishme të mbështeteni në metodat efektive dhe të shëndetshme të përballimit. Hulumtimet kanë treguar se shqetësimet e gjumit janë të lidhura me simptoma më të rënda të OCD.6

-Ushtrimet fizike të rregullta dhe një dietë e shëndetshme janë zgjedhjet e mënyrës së jetesës që mund të bëni që do ta bëjnë më të lehtë menaxhimin e stresit dhe shqetësimeve që jeta ju hedh .

-Provoni teknikat e relaksimit. Shtoni disa mjete efektive të tilla si meditimi, frymëmarrja e thellë, vizualizimi dhe relaksimi progresiv i muskujve në ritualet tuaja të relaksimit.

-Gjeni mbështetje. Mbështetja sociale është e rëndësishme për mirëqenien mendore dhe grupet e mbështetjes mund të jenë një burim i dobishëm.

 

 

 

 

Comments

  • Ujku
    Posted September 5, 2020 11:45 pm 0Likes

    tek kontrolli i përhershëm i sobës ☺️… I dhomës ndoshta?

Add Your Comment