Përse i harrojmë ëndrrat që kemi parë gjatë natës?

Arsyet pse dikush është i prirur të zgjohet në mes të natës: pavarësisht nëse janë pak a shumë të rëndësishme apo urgjente, të gjithë mund të kenë një gjë të përbashkët: ju bëjnë të harroni ëndrrat. Dhe përpjekjet për t’i kujtuar ato janë të padobishme. Kjo del nga një studim i kryer nga James Pagel, një ekspert në mjekësinë e gjumit në Universitetin e Kolorados në Denver (Shtetet e Bashkuara) dhe i raportuar në librin “Big Dreams The Science of Dreaming and the Origins of Religion” nga Kelly Bulkeley ( Shtypi i Universitetit të Oksfordit).

Ankthi dhe stresi

Sipas studimit të Pagel, ka edhe kushte të tjera në origjinën e harrimit të ëndrrave, duke përfshirë ankthin dhe stresin, praninë e disa çrregullimeve të gjumit siç janë apneat dhe konsumimi i alkoolit dhe drogës.

Alarmi

Praktikat kulturore gjithashtu mund të ndikojnë në kujtesë: në fakt, studimi tregon se pengesa kryesore për të kujtuar ëndrrat është ora me zile, fajtore për ndërprerjen e papritur, dhe për më tepër shpesh me një tingull jo pikërisht të këndshëm, nga kujtimi i asaj që keni ëndërruar vetëm një moment më parë.

Nuk është e njëjtë për të gjithë

Sidoqoftë, studimi gjithashtu tregon se jo gjithçka është e humbur për dashamirët e ëndrrave: motivimi dhe interesi i njerëzve favorizon, të paktën në një masë të caktuar, një prirje më të madhe për të kujtuar ëndrrat. Studiuesit, në fakt, kanë gjetur se njerëzit më të interesuar për të kujtuar ëndrrat kanë një shans më të mirë për të pasur sukses.

Testet e kryera treguan se është e mundur të “stërviteni” për të kujtuar ëndrrat: studimi zbuloi se përqindja e atyre që nuk i mbajnë mend ëndrrat e tyre u ul ndjeshëm pasi kishin kaluar një “trajnim” special.

Add Your Comment