Këshilla për fëmijë të gëzuar dhe disiplina e frikës që duhet shmangur. Nga Lindita Biraci, psikologe zhvillimi

KESHILLA PER FEMIJE TE GEZUAR

 

1.Luaj me femijen

Te iniciosh,nxisesh dhe te luash me femijen eshte vertet moment i arte plot vlere per te.

2.Motivo me fjale

Fjalet e embla, inkurajuese jane krahe endrash dhe shkalle arritjesh.

Ata fokusohen dhe ecin me to.

3.Provo gjera te reja

Te jesh me femijen ne eksperiencat e reja e ben ate te perfitoje aftesi te reja,pjekuri e mposhtje te frikes.

4.Lumturohu me te/si ai

Lejoje veten te lumturohesh nga arritjet e femijes.

Luaj,qesh,gezohu,kerce,klith me te

5.Jepi pergjegjesi individuale

Trego besimndaj femijes kur ai ndermerr nje detyre,angazhim personal

6.Kerko mendimin e tij/saj

Trajtoje te rendesishem,merr ne konsiderate ate cfare femija thote

7.Tregohuni te sinqerte

Kur flisni,tregoni apo shpjegoni dicka femija e kupton sinqeritetin tuaj.

Kjo e ben ate besim plote e jo dyshues

  1. Jini te shoqerueshem dhe komunikues

Nxitini femijet te jene te hapur,keshtu ata do te arrijne potencialin e tyre.

 

DISIPLINA E BAZUAR NE  FRIKE

Fjala disipline vjen nga latinoshtja Diciplina{te mesosh dike,te udhezosh,instruktosh ate}

Te disiplinosh do te thote te mesosh dhe shpjegosh,pra fokusohet ne te mesuarit e nje sjelljeje te deshiruar.

Dilemat gjate prinderimit jane te vazhdueshme…

Shpesh prinderit mendojne se  te rrisesh e mesosh nje femije me disipline te rrepte, eshte ajo e duhura.

Disiplina e bazuar ne frike perqendron prindrin  dhe femijen ne ate qe nuk u be apo te ajo qe u be gabim.

Kjo nxit te femijet stres psiko-fizik i cili pengon aftesite e tij per te mesuar prej te rriturit dhe zakonisht nxit ato sjellje te cilat priren te asgjesohen.

Frika eshte e fshehte dhe manipulative dhe si e tille i meson femijeve te ndihen “se nuk jane mjaftueshem te mire”

Kjo ndjenje pafuqishmerie ne menyre te pashmangshme demton te menduarit,sjelljen e per pasoje  marrdhenien e femijeve me te rriturit. E kur kjo mardhenie demtohet atehere disiplina nuk ka funksion..

 

Add Your Comment