6 Llojet e Vampirëve emocionalë e si “të mbrohemi” prej tyre. Nga Eduart Tafa, psikolog

 

  1. Narcizisti: Motoja e tyre është “Unë së pari”. Gjithçka ka të bëjë me ta. Ata kanë një ndjenjë madhështore të vetë-rëndësisë dhe të drejtës, vëmendjes dhe admirimit të guximshëm. Ata janë të rrezikshëm sepse u mungon empatia dhe kanë një kapacitet të kufizuar për dashuri të pakushtëzuar. Nëse nuk i bëni gjërat në mënyrën e tyre, ata bëhen ndëshkues, të përmbajtur ose të ftohte.

 

Si të Mbroni veten: Mbani shpresat tuaja realiste. Këta janë njerëz të kufizuar emocionalisht. Mundohuni të mos bini në dashuri me një ose mos prisni që ata të jenë vetëmohues ose të dashurohen. Asnjëherë mos e vini vlerën tuaj vetjake të varur prej tyre ose mos u besoni ndjenjave tuaja më të thella ndaj tyre. Për të komunikuar me sukses, e vërteta e vështirë është se ju duhet të tregoni sesi diçka do të jetë në dobi të tyre.

 

  1. Viktima

Këto vampirë ju falënderojnë me qëndrimin e tyre “të dobët”. Bota është kundër tyre, kjo është arsyeja e pakënaqësisë së tyre. Kur ju ofroni një zgjidhje për problemet e tyre ata thonë: “Po, por …” Përfundimisht, ju mund të përfundoni shqyrtimin e thirrjeve tuaja ose shmangien me qëllim të tyre. Si mik, ju mund të dëshironi të ndihmoni, por përrallat e tyre të mjerimit ju mposhtin.

Si të mbroni veten: Vendosni kufij të butë, por të vendosur. Dëgjoni shkurt mikun ose të afërmin, por pastaj thuaji: “Unë të dua por mund të dëgjoj vetëm për disa minuta, përveç nëse dëshiron të diskutosh zgjidhje.” Me një bashkëpunëtor, simpatizoni duke thënë: “Do të vazhdoj të kem mendime të mira që gjërat të funksionojnë”. Pastaj shtoni, “Shpresoj të kuptoni, por unë jam në afatin e fundit dhe duhet të kthehem në punë”. Gjuha e trupit që telegrafët “Kjo nuk është një kohë e mirë”, të tilla si kalimi i krahëve dhe prishja e kontaktit me sy, mund të ndihmojnë në zbatimin e këtyre kufijve të shëndetshëm.

 

  1. Kontrolluesi

Këta njerëz në mënyrë obsesive përpiqen të kontrollojnë ty dhe të diktojnë se si duhet të jesh dhe të ndjehesh. Ata kanë një mendim për gjithçka. Ata do t’ju kontrollojnë duke zhvlerësuar emocionet tuaja kur ato nuk futen në librin e tyre të rregullave. Ata shpesh fillojnë fjalitë me “Une e dini se çfarë keni nevojë?” dhe pastaj vazhdojne t’ju flasin. Përfundoni duke u ndjere të dominuar, të sjellshëm ose të ulur.

Si të mbroni veten: Sekreti i suksesit është që të mos përpiqeni kurrë të kontrolloni një kontrollues. Jini sa më të sigurt, por mos u tregoni atyre se çfarë të bëjnë. Ju mund të thoni: “Unë i vlerësoj këshillat tuaja, por me të vërtetë duhet të punoj vetë përmes kësaj”.

 

  1. Folësi i vazhdueshëm

Këta njerëz nuk janë të interesuar për ndjenjat tuaja. Ata shqetësohen vetëm me veten e tyre. Ju mund të prisni një hapje për të marrë një fjalë në skaj, por ajo kurrë nuk vjen. Ose ata fizikisht mund të lëvizin aq afër saqë ata praktikisht marrin frymë mbi ju.

Si të mbroheni: Këta individë nuk u përgjigjen shenjave joverbale. Ju duhet të flisni qarte dhe të ndërprisni. Dëgjoni për disa minuta, pastaj me mirësjellje thoni, “Unë e urrej të ndërpres, por më duhet të flas me këta njerëz të tjerë / të shkoj në një takim / të shkoj në banjë”. (Eshtë një taktikë shumë më konstruktive sesa të thuash: “Hesht, po më bezdis!”) Nëse ky është një anëtar i familjes, thuaj me edukatë, “Do të më pëlqente po të më lejonit ca kohë të flas, kështu që unë mund të shtoj ne bisedë… “.

 

  1. Mbretëresha e Dramës

Këta njerëz kanë një dhunti për incidente të vogla në drama.

Si të mbroni veten: Një mbretëreshë drama nuk mund të tërheqe energji nga barazia. Qëndroni të qetë dhe merrni disa here frymë thellë. Vendosni kufij të butë por të fortë. Thuaj, për shembull, “Ju duhet të jeni këtu në kohë për të mbajtur punën tuaj. Më vjen keq për të gjitha gabimet tuaja, por puna vjen e para”.

Për të përmirësuar marrëdhëniet tuaja dhe për të rritur nivelin tuaj të energjisë, unë sugjeroj të merrni një inventar të njerëzve që ju japin energji dhe atyre që ju marrin. Mundohuni të kaloni kohë me njerëzit e dashur, duke ushqyer dhe të mësoni të vendosni kufij me ata që ju stresojne. Kjo do të përmirësojë cilësinë e jetës tuaj.

 

  1. Personaliteti ndarës ose kufitar

Splitters i shohin gjërat si të mira ose të këqija dhe kanë marrëdhënie dashurie / urrejtje. Një minutë ju idealizojnë, tjetra ju jeni armiku nëse i mërzitni. Ata kanë një sens të gjashtë për të ditur se si të gropojnë njerëzit kundër njëri-tjetrit dhe do të hakmerren nëse mendojnë se ju keni bërë padrejtësi ndaj tyre. Ata janë njerëz të dëmtuar thelbësisht – nga brenda ndjehen sikur nuk ekzistojnë dhe bëhen të gjallë kur zemërohen. Ata do t’ju mbajnë në një karrige emocionale dhe ju mund të ecni në guaska, për të shmangur zemërimin e tyre.

Si të mbroni emocionet tuaja: qëndroni të qetë. Mos reagoni kur butonat tuaja shtypen. Ndarësit ushqehen nga zemërimi. Ata i përgjigjen më së miri strukturës dhe përcaktimit të kufijve. Nëse dikush hyn në zemërim, i thuaji personit, “Unë po lë derisa të qetësohesh. Atëherë mund të flasim ”. Refuzoni të merrni anët kur ai ose ajo përpiqet t’ju kthejë kundër dikujt tjetër. Me anëtarët e familjes, është më mirë të tregoni një front të bashkuar dhe të mos lejoni që mendimet helmuese të një ndarësi të helmojnë marrëdhëniet tuaja.

 

Eduart Tafa, psikolog klinik

Kontakt: 0696361006

Add Your Comment