Anoreksia dhe çrregullimet e të ngrënit, flasin ekspertët

Anoreksia është një çrregullim i sjelljes në të ngrënë që ndikon në sferën psikike dhe manifestohet kryesisht me refuzimin e ushqimit. Vajzat qëllimisht zgjedhin të ndalojnë së ngrëni. Të qenit në gjendje të diagnostikoni çrregullimin shpejt dhe të ndërhyni me një qasje të saktë mjekësore është thelbësore për të shmangur rreziqet shëndetësore të adoleshentëve. Dr. Pamela Pace, një eksperte në çrregullimet e të ngrënit ka dhënë këtë intervistë në mediat italiane:

Kur flasim për anoreksi i referohemi një sëmundjeje që prek kryesisht seksin femëror?

Po, anoreksia është një sëmundje e shpeshtë sidomos tek vajzat dhe gratë. Fiksimi me imazhin është në fakt veçanërisht i shpeshtë në mesin e grave të të gjitha moshave, ndoshta sepse gratë priten të jenë të bukura, madje edhe para të qenit inteligjente, të aftëa, miqësore, sharmante. Dhe bukuria në ditët tona do të thotë para së gjithash peshë e dobët. Megjithatë, vitet e fundit, janë gjetur raste të anoreksisë gjithashtu edhe te meshkujt.

A është e vërtetë që rastet e anoreksisë në fëmijëri janë rritur vitet e fundit?

Po, vitet e fundit ka pasur një rritje shqetësuese të përdorimit të ushqimit si një mjet për të komunikuar sëmundjen emocionale edhe tek fëmijët shumë të vegjël. Nuk është për t’u habitur, pragu i fillimit të çrregullimeve të të ngrënit ka rënë shumë: sot është rreth 9-10 vjeç, ndërsa deri në një dekadë më parë probleme të ngjashme u shfaqën pothuajse ekskluzivisht pas hyrjes në adoleshencë (rreth 14 vjeç).

Çfarë mund të bëjnë prindërit për të parandaluar problemin?

Para së gjithash, ata duhet të fitojnë vetëdijen e plotë se sjellja e ngrënies ndikon në sferën afektive të jetës e marrëdhënieve. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme t’i kushtohet vëmendje nevojave emocionale të fëmijës, veçanërisht kur qëndrimi i fëmijës ndaj ushqimit bëhet në një farë mënyre anormal. Është e rëndësishme që nga muajt e parë të jetës të mos kthehet ushqimi në një armë shantazhi (nëse nuk ha nuk të dua më) ose në një mjet për të ndëshkuar ose shpërblyer (nëse ha gjithçka që unë të blej një lodër; nëse nuk ha nuk do të kesh dhuratë). Të gjithë prindërit duhet të kujtojnë gjithmonë që këmbëngulja, përveç që prodhon pothuajse gjithmonë efektin e kundërt me atë që shpresohet (insistimi gjeneron rezistencë), krijon bazën për një marrëdhënie të keqe midis fëmijës dhe ushqimit. Natyrshmëria nga ana e prindërve është thelbësore.

Cilat janë simptomat me të cilat ndodhin fillimisht çrregullimet e të ngrënit tek vajzat?

Refuzimi i ushqimit në fëmijëri shprehet pothuajse gjithmonë me këto thënie: “Më përzihet”; “Kam dhimbje barku”. Vajzat e vogla përdorin një shqetësim fizik si një justifikim për të mos ngrënë. Një çrregullim i të ngrënit mund të hipotezohet (i cili duhet të konfirmohet nga një specialist) nëse ekziston gjithashtu shqetësim për imazhin e dikujt dhe ankthin për t’u shëndoshur.

Si duhet të trajtojmë anoreksinë tek fëmijët?

Fatkeqësisht, nuk ka rregulla universale që vlejnë për të gjithë. Në përgjithësi, këshillohet të flisni me pediatrin, sepse në radhë të parë çdo problem shëndetësor në kuptimin e ngushtë duhet të përjashtohet. Pas kësaj, vetë pediatri mund të kërkojë një konsultë me një psikolog zhvillimi.

Add Your Comment