Si të dallojmë sjelljen pasiv-agresive; buzëqeshja që fsheh inat dhe zemërim! Nga Eduart Tafa, psikolog

Njerëzit pasivë-agresivë veprojnë në mënyrë pasive, por janë fshehtësisht agresivë. Ata në thelb janë njerëz që vonojnë ose parandalojnë dhe përpiqen të bllokojnë çfarë ju dëshironi. Zemërimi i tyre i pavetëdijshëm transferohet mbi ju dhe ju bëheni të irrituar dhe të zemëruar. Zemërimi juaj është i tyre, ndërsa ata me qetësi mund të pyesin: Pse po zemërohesh kaq shumë? Dhe ju fajësojnë për zemërimin që po provokojnë.

Partnerët pasivë-agresivë janë përgjithësisht të pavarur, vuajnë nga turpi dhe vetëvlerësimi i ulët. Sjellja e tyre është krijuar për të kënaqur dhe qetësuar kontrollin. Ju mund të jeni duke përjetuar abuzim, por jo ta kuptoni atë, sepse strategjia e tyre për të shprehur armiqësi është e fshehtë dhe manipuluese, duke çuar në probleme konflikti dhe intimiteti. Në vend që të zemërohen dukshëm, disa njerëz shprehin armiqësinë e tyre në mënyra pasive-agresive të krijuara për të dëmtuar dhe ngatërruar objektivin e tyre. Shumica e njerëzve do të duhet të merren me agresion pasiv nga të tjerët në jetën e tyre personale dhe  profesionale. Sjellja pasive-agresive mund të jetë jashtëzakonisht zhgënjyese, sepse është e vështirë të identifikohet, e vështirë për t’u provuar dhe madje mund të jetë e paqëllimtë. Agresioni pasiv mund të çojë në më shumë çështje konflikti dhe intimiteti, sepse shumë njerëz luftojnë të kenë një bisedë të drejtpërdrejtë dhe të ndershme për problemin në fjalë. Agresiviteti pasiv shpesh buron nga zemërimi, trishtimi ose pasiguria, për të cilat personi mund ose nuk mund të jetë i vetëdijshëm. Sjellja pasive-agresive mund të jetë një shprehje e atyre emocioneve ose një përpjekje për të fituar kontrollin në një marrëdhënie.

 

Disa nga gjërat, që njerëzit pasivë-agresivë bëjnë:

  1. Me qëllim “Harrojnë” të bëjnë gjërat: Njerëzit pasivë-agresivë preferojnë të shihen si “mungesë të mendimit” e jo të pakënaqur. Në vend që të mos pranojë të punojë në një projekt, një bashkëpunëtor pasiv-agresiv mund të pretendojë se ka harruar afatin. Ose një mik pasiv agresiv mund të thotë që ajo harroi të bënte rezervim për restorantin për të cilin po flisje sepse nuk dëshironte të shkonte.
  2. Ata thonë “PO” edhe kur nuk kanë e kanë me të vërtetë: Në përpjekje për t’u dukur si njerëz të pëlqyeshëm, njerëzit pasivë-agresivë rrallë thonë jo. Ata mund të injorojnë një ftesë krejt vetëm për të pretenduar më vonë se ata kurrë nuk e morën atë. Ata shpesh pranojnë me forcë që ftesat ballë për ballë madje edhe për gjëra që nuk kanë dëshirë të bëjnë. Për t’i shpëtuar detyrimeve të tyre, ata mund të anulojnë planet në minutën e fundit duke krijuar një sëmundje ose urgjencë.
  3. Manipulojnë njerëzit: Njerëzit pasivë-agresivë luftojnë të kërkojnë atë që duan dhe përdorin taktikat manipuluese për të përmbushur nevojat e tyre. Në vend që të kërkojnë ndihmë për të mbajtur një pako apo ҫantë shpine, një person pasiv agresiv mund të ankohet: “Unë me siguri do të lëndoj shpinën time, duke mbajtur të gjithë këtë”. Ata nuk shqetësohen se të tjerët ndihen keq për ta ose i mëshirojnë, për sa kohë që kjo funksionon për të përmbushur nevojat e tyre.
  4. Janë joefikas për qëllimin: Njerëzit pasivë-agresivë janë kokëfortë. Kur ata nuk duan të bëjnë diçka, ata shpesh bëhen aq të paefektshëm sa të munden për të shmangur kryerjen e punës. Në vend që të thonë: “Unë kam probleme me këtë projekt, një person pasiv-agresiv mund të vonojë me qëllim me shpresën se dikush tjetër do të marrë përsipër.”
  5. Maskojnë pakënaqësinë e tyre me një buzëqeshje: Njerëzit pasivë agresivë nuk e shprehin zemërimin ose pakënaqësinë e tyre në mënyrë të hapur. Shumë prej tyre kanë vite të zemëruara dhe të hidhura të krijuara, shpesh duke përgjëruar vetëm nën një buzëqeshje të trishtuar. Pavarësisht se sa nuk pajtohen me ato që po thoni, ata do të punojnë shumë për t’u dukur sikur mbështesin plotësisht deklaratat tuaja.
  6. Kërkojne hakmarrjen: Të fshehur nën imazhin e jashtëm e të pëlqyeshëm, kanë një dëshirë për të ndëshkuar ata që i kanë lënduar. Njerëzit pasivë-agresivë shpesh bëjnë përpjekje të mëdha për t’u hakmarrë ndaj individëve për të cilët besojnë se kanë përfituar prej tyre. Komplotet e tyre për hakmarrje janë shpesh indirekte; një e-mail anonim ose një thashetheme e keqe e përhapur nëpër zyra janë vetëm disa nga qasjet që ata mund të marrin.
  7. Pafuqia e Mësuar: Njerëzit pasivë-agresivë nuk besojnë se kanë shumë kontroll mbi ngjarjet në jetën e tyre. Në vend që të ndërmarrin hapa për të zgjidhur problemet, ata bindin veten e tyre se përpjekjet e tyre nuk kanë asnjë vlerë. Kjo qasje pasive i nënshtron ata në më shumë vështirësi dhe për fat të keq, shumë prej parashikimeve të tyre negative shndërrohen në profeci vetë-përmbushëse.
  8. Ikin duke shmangur ballafaqimin: Edhe kur janë ofenduar thellësisht, njerëzit pasivë-agresivë shmangin konfrontimin e drejtpërdrejtë. Ata i lejojnë të tjerët t’i trajtojnë keq dhe nuk pranojnë të pranojnë se ndjenjat e tyre janë lënduar.

 

Eduart Tafa, Psikolog Klinik

Kontakt: eduarttafa2015@gmail.com

                tel 0696361006

 

 

Add Your Comment