Depresioni veror; e vërtetë apo mit? Këshilla si ta menaxhoni më mirë. Nga Eduart Tafa, psikolog

Cfare eshte Depresioni sezonal veror?

Depressioni sezonal nuk ka te beje vetem me stinen e dimrit. Edhe depresioni veror eshte gjithashtu nje problem serioz. Për shkak se rrezet e diellit besohet të jenë çelësi i MDD (Major Depresive Disorder) Mendohet se rastet që ndodhin gjatë muajve të verës mund të vijnë nga dielli i tepërt. Rrezet e diellit te shumta çaktivizojnë prodhimin e melatoninës. Melatonin është hormoni që drejton ciklin tuaj të zgjimit të gjumit. Edhe ndezja e dritës në mes të natës për të shkuar në banjë është e mjaftueshme për të ndalur prodhimin e saj. Ditët më të gjata nënkuptojnë më pak orë në fabrikën e trupit tuaj të melatoninës. Përveç gjithë asaj dielli të pafund, verbues, që prishin ritmin tuaj rrethanor, nxehtësia e verës është gjetur të bëjë që ata që jetojnë me MDD me model sezonal të shqetësohen me teper edhe pa arsye dhe të zemërohen ndaj njerezve perrreth tyre .

Shkaqet e depresionit të verës

Depresioni veror mund të burojë nga një sërë faktorësh të ndryshëm mjedisorë, gjenetikë, Biologjik dhe social. Përveç faktorëve social, ekzistojnë një numër faktorësh mjedisorë që mund të shkaktojnë depresion sezonal ose SAD. Për shembull, ndërsa Depresioni sezonal në dimër mendohet se buron nga mungesa e dritës, e kundërta mendohet të jetë e vërtetë për verën Depresionin veror. Lindja e diellit qe ne oret e para te mengjesit dhe ditët më të gjata mund të heqin ritmet cirkiane, ciklin natyror të zgjimit dhe gjumit të nevojshem te trupit duke patur më pak restaurues dhe efekte të tjera anësore të shëndetit fizik dhe mendor. Për disa njerëz që kanë ankth social ose një çrregullim të ngrënies, këto janë padyshim afate kohore te zgjatura për shkak se ka më shumë kohë për të qenë social dhe më shumë kohë për të veshur më pak veshje dhe per tu ushqyer teper apo per tu kequshqyer gjate nje dite. Po ashtu, nëse nuk jeni në një pozite të shkëlqyesheme financiarisht, ka më shumë gjasa për të shpenzuar para për të bërë gjëra dhe per te mbushur diten tuaj.

Disa njerëz janë gjithashtu më pak tolerantë ndaj temperaturave të larta. Nxehtësia dhe lagështia e verës mund t’i bëjë muajt e verës tepër të pakëndshëm dhe të çojnë në humbje të oreksit, humbje peshe dhe ankth. Ndonjëherë ekziston një shkak lehtësisht i identifikueshëm për depresion. Herë të tjera, kjo thjesht ndodh, pa një shpjegim të qartë. Për fat të keq, hulumtimi për Depresionin veror është i kufizuar, dhe ka ende shumë gjasa qe njerezit te apo familjaret që nuk i kuptojnë shenjat e depresionit ne fillimitm të verës dhe si ndikon tek ata që e kanë atë.

8 simptoma të depresionit të verës

Kini kujdes nga këto shenja dhe simptoma të depresionit:
-Probleme me gjumin
-Humbja e oreksit
-Humbje peshe
-Ankthi (përfshirë imazhin e trupit dhe çështjet financiare)
-Shqetesim I shtuar
-Izolimi nga shoqëria
-Mos berja e asnje aktiviteti
-Ndjeheni të pamotivuar për të përfunduar detyrat
-Të mos gjesh kënaqësi për gjërat që dikur të sjellin kënaqësi
-Ndjenjë faji ose mendime vdekjeje ose vetëvrasjeje
Nëse keni probleme të dilni nga shtrati në mëngjes ose nuk mund të kontrolloni mendimet tuaja ose është e vështirë për ju të ndjeheni të lumtur ose të kaloni kohë me të dashurit, është koha për të kërkuar trajtim.

Pesë këshilla per te menaxhuar me mire Depresion veror

Një nga gjërat më të mira dhe më pozitive që mund të bëni nëse përjetoni depresion veror është kërkimi i trajtimit. Si çdo lloj depresioni, kjo është e menaxhueshme dhe e trajtueshme. Terapia është e nevojshme, mund t’ju ndihmojnë të ngrini gjendjen shpirtërore dhe të përballeni me episodet depresive në mënyra pozitive.

 

Pavarësisht nëse kërkoni kujdes profesional, ka disa gjëra të lehta që mund të bëni për tu ndier më mirë dhe për të përballuar këtë lloj depresioni të pazakontë.
1.Gjeni nje vend te fresket dhe qëndroni të qetë: Disa studime tregojnë se njerëzit me Depresion të tipit veror mund të luftojnë për shkak të temperaturave të larta dhe faktorëve të tjerë të pakëndshëm mjedisorë, si dielli intensiv ose lagështia e lartë. Do të thotë qe nëse luftoni me depresionin gjatë verës, ndryshimi i mjedisit tuaj mund të ndihmojë. Gjeni vende ku mund të qetësoheni dhe të dilni nga dielli. Qëndrimi në ambiente të mbyllura me ajër të kondicionuar dhe verbon në pjesët më të nxehta të ditës është veçanërisht i dobishëm.
2. Mbani një Program Orar dhe Rutinë: Ndryshimi irutinës, shpesh nga i planifikuari dhe i ngurtë në kaotik, mund të jetë një shkaktar për depresionin e verës. Nëse ju pëlqen programimi dhe rutina, vazhdojeni atë për verën. Vendosni kohë specifike edhe për detyra të rregullta, si të ngriheni, të hani, të bëni dush, të punoni jashtë dhe të bëni punët.
3. Përqendrohuni në gjumin e mjaftueshëm: Gjumi i duhur dhe me cilësi të lartë është thelbësore si për shëndetin fizik ashtu edhe për atë mendor. Për depresionin veror, gjumi është veçanërisht i rëndësishëm. Ndërsa njerëzit me llojin e dimrit kanë tendencë të flenë shumë, SAD verore shpesh shkakton pagjumësi. Bërja e gjumit një përparësi do të ndihmojë në përmirësimin e gjendjes shpirtërore. Ka disa gjëra që mund të përpiqeni të përmirësoni gjumin tuaj gjatë verës: Shmangni kafeinën, alkoolin dhe ushqimet e mëdha para gjumit. Nuk duhet të keni asnjë kafeinë pas mesdite.
4. Bëni Ushtrime, përkundër nxehtësisë: Ushtrimi mund të jetë gjëja e fundit që dëshironi të bëni kur moti nxehet dhe i mjegullt, por qëndrimi aktiv është një mënyrë e fuqishme për të luftuar depresionin në çdo kohë të vitit. Bëni një pikë për të vazhduar me një rutinë të rregullt ushtrimesh. Një palestër është një zgjidhje e shkëlqyeshme, por mund të provoni edhe notin për të stërvitur dhe për të marrë lehtësim nga nxehtësia e verës.
5. Kaloni kohën me njerëzit dhe planifikoni aktivitete argëtuese: Ajo që ju mund të dëshironi të bëni gjatë një depresioni veror është fshehur brenda dhe izolimi nga të tjerët, por është e rëndësishme të jesh social dhe i mbështetur. Bëni një përpjekje për të kaluar kohën me familjen dhe miqtë në çfarëdo lloj situate ju bën të qetë dhe të bëni aktivitete që ju pëlqejnë.

Add Your Comment