Si të dallojmë një marrëdhënie toksike? Nga Eduart Tafa, psikolog

Një marrëdhënie toksike është ajo që ju bën të ndiheni të pambështetur, keqkuptuar, nënçmuar ose sulmuar. Në një nivel bazë, çdo marrëdhënie që ju bën të ndiheni më keq sesa më mirë mund të bëhet toksike me kalimin e kohës. Marrëdhëniet toksike mund të ekzistojnë në pothuajse çdo kontekst, nga social, mjedisore, familjare dhe profesional. Një marrëdhënie është toksike kur mirëqenia juaj kërcënohet në një farë mënyre, emocionalisht, psikologjikisht dhe madje edhe fizikisht. Njerëzit me crregullime të tilla si çrregullimi bipolar, depresioni i madh, apo edhe prirjet depresive, mund të jenë veçanërisht të ndjeshëm ndaj marrëdhënieve toksike, pasi ata tashmë janë të ndjeshëm ndaj emocioneve negative. Për shembull, dikush me çrregullime bipolare i cili është në mes të një episodi të përzier ose depresiv mund të ketë një kontroll disi më të dobët të stabilitetit emocional sesa të tjerët, dhe kjo mund ta bëjë atë person një shënjestër më të lehtë për njerëzit toksikë. Sidoqoftë, njerëzit toksikë mund të prekin këdo.

Shenjat e një marrëdhënieje toksike
Vetëm ju mund të kuptoni nëse “toksiciteti” tejkalon të mirën në një marrëdhënie. Por nëse dikush vazhdimisht kërcënon mirëqenien tuaj nga ato që po thonë, bëjnë ose nuk bëjnë, ka të ngjarë të jetë një marrëdhënie toksike.

Marrëdhëniet që përfshijnë abuzim fizik ose verbal klasifikohen përfundimisht si toksike. Por ka shenja të tjera, më delikate, të një marrëdhënie toksike, duke përfshirë:
-Ju jepni më shumë sesa po merrni, gjë që ju bën të ndiheni të zhvlerësuar dhe të varfëruar.
-Ndiheni vazhdimisht i parespektuar ose që nevojat tuaja nuk po plotësohen.
-Ndiheni një dëm në vetëvlerësimin tuaj me kalimin e kohës.
-Ndiheni të pambështetur, keqkuptuar, nënçmuar ose sulmuar.
-Ndiheni në depresion, zemërim ose lodhje pasi flisni ose jeni me personin tjetër.
-Ju nxjerrni më të keqen në njëri-tjetrin. Për shembull, miku juaj konkurrues sjell një varg konkurrues të bazuar në tërbim që nuk është i kënaqshëm për ju.
-Ju nuk jeni vetja juaj më e mirë përreth personit. Për shembull, ata nxjerrin anën e thashethemeve të tua, ose duket se tërheqin një brez mesatar që normalisht nuk e ke.
-Ju ndjeheni sikur duhet të ecni në lëvozhgat e vezëve rreth këtij personi për të mos u bërë një shënjestër e helmit të tyre.
-Ju kaloni shumë kohë dhe forcë emocionale duke u përpjekur t’i gëzoni.
-Gjithmonë keni faj. Ata i kthejnë gjërat kështu që gjërat që mendonit se kishin bërë gabim papritmas janë faji juaj.

Si duhet ta menaxhojme maredhenien toksike?

Ndërsa jo çdo marrëdhënie toksike mund të shmanget, veçanërisht midis bashkëpunëtorëve ose një anëtari të familjes, ato mund të menaxhohen me kufij të shëndetshëm, vetë-kujdes dhe vetëdije. Nëse e gjeni veten në një marrëdhënie toksike ku shfaqni më të keqen në njëri-tjetrin (ose thjesht dështoni të nxirrni më të mirën), ju mund të dëshironi të punoni në marrëdhënie dhe të ndryshoni dinamikën veçanërisht nëse ka përfitime të tjera në marrëdhënie. Komunikimi pohues dhe kufijtë më të shëndetshëm janë shpesh çelësat për të shfaqur më të mirën në njëri-tjetrin, veçanërisht nëse të dy jeni të gatshëm të bëni ndryshime.

Këtu janë disa hapa të tjerë për të përballuar një marrëdhënie toksike:
-Flisni me personin tjetër për atë që po dëshmoni. Bëhuni pohues në lidhje me nevojat dhe ndjenjat tuaja duke marrë gjithashtu përgjegjësi për pjesën tuaj në situatë.
-Diskutoni atë që e shihni si problem dhe vendosni së bashku nëse doni të ndryshoni dinamikën për t’u siguruar që të dy ju plotësoni nevojat tuaja.
-Rivlerësoni marrëdhënien tuaj dhe pyesni veten: A po shkakton ky person dëm të vërtetë për vetëvlerësimin tim dhe shëndetin e përgjithshëm mendor?
-Kufizoni kohën që kaloni me njerëz që sjellin zhgënjim ose pakënaqësi në jetën tuaj. Nëse ky person është dikush me të cilin duhet të bashkëveproni, si një anëtar i familjes ose bashkëpunëtor, mund t’ju duhet të kufizoni ndërveprimet.
-Nëse vendosni të flisni për shqetësimet tuaja, përdorni thëniet “Unë ndiej” kur përshkruani ndjenjat dhe emocionet tuaja. Bërja e kësaj i ndihmon ata të mos ndihen mbrojtës.
-Kuptoni se disa njerëz toksikë thjesht nuk janë të gatshëm të ndryshojnë – veçanërisht ata që nuk kanë vetëdije ose aftësi shoqërore.
-Mundohuni që të mos dilni për konfrontim për veten tuaj kur situata e kërkon atë.

Add Your Comment