Kur maskuliniteti bëhet toksik? 10 sjelljet tipike

Nga Eduart Tafa, psikolog

Burrëria toksike përfshin presione kulturore që burrat të sillen në një mënyrë të caktuar. Dhe ka të ngjarë që kjo të prekë të gjithë djemtë dhe burrat në njëfarë mënyre. Burrëria toksike i referohet nocionit se ideja e disa njerëzve për “burrërinë” përjetëson dominimin, homofobinë dhe agresionin. Kjo ide që burrat duhet të veprojnë ashpër dhe të shmangin shfaqjen e të gjitha emocioneve mund të jetë e dëmshme për shëndetin e tyre mendor dhe mund të ketë pasoja serioze për shoqërinë, e cila u bë e njohur si “maskuliniteti toksik”.

10 sjelljet më toksike të maskulinitetit

1. Të qenit stoik: Burrave u jepet vazhdimisht mesazhi se ata duhet të jenë të mbështetur te vetja, të pavarur, fizikisht të fortë, etj. Burrave u thuhet se të qenit në këtë mënyrë do t’i bëjë ata të suksesshëm në aspektin e biznesit, shoqërisë dhe gjetjes së një partneri. Të qenit i prekshëm do të bëjë që meshkujt të përqeshen.

2. Të qenit imoral: Në mënyrë tipike, burrat do të lavdërohen nga burrat e tjerë për pushtimet seksuale. Ekziston një standard i dyfishtë i mirënjohur në lidhje me perceptimet e pavlefshmërisë mashkullore kundrejt femrës me burrat që lavdërohen nga bashkëmoshatarët e tyre dhe quhen ‘studs’ ndërsa refuzojnë gratë që kanë partnerë të shumtë dhe i quajnë ato ‘zuskë’.

3. Mbështetja e heteroseksualitetit si një normë e pandryshueshme: Shumë burra janë të programuar që të reagojnë negativisht ndaj konceptit të homoseksualitetit pasi është një shenjë e devijimit nga stereotipi tradicional mashkullor. Përmes retorikës popullore dhe që në moshë të re kur djemtë po mësojnë për rolet gjinore, meshkujt mësohen se të jesh homoseksual do të thotë të jesh më pak mashkullor.

4. Të qenit i dhunshëm: Statistikisht, burrat kryejnë krime dukshëm më të dhunshme sesa gratë. Ka shumë arsye për këtë, por ka lidhje të qarta midis dhunës së nxitur nga meshkujt dhe nevojës që burrat duhet të përdorin agresion dhe dhunë për të provuar maskilitetin e tyre dhe për të rritur besimin në identitetin e tyre mashkullor.

5. Duke qenë dominues: Të preokupohesh me pushtetin dhe dominimin deri në atë pikë sa të shkaktojë dëm tek të tjerët, të tilla si ngacmimi verbal, fizik dhe online. Një studim zbuloi se mbi një e katërta e burrave mendonin se duhet të kishin fjalën e fundit në marrëdhënie, mbi një e treta e burrave besonin se kishin të drejtë të dinin se ku ishte partneri i tyre femër në çdo kohë.

6. Agresioni seksual ndaj grave: Burrat që përputhen me standardet toksike të maskulinitetit kanë më shumë gjasa të bëjnë komente seksuale ose shaka seksiste ndaj grave, të bëjnë ngacmime seksuale, të pranojnë mite përdhunimi dhe të sillen sikur të kenë të drejtë në trupin e grave.

7. Mos shfaqja e emocioneve: Emocioni trajtohet si një karakteristikë femërore. Emocioni mbytës shihet si burrëri e vërtetë. Që nga fëmijëria, meshkujt turpërohen të përputhen me standardin që të tregosh emocione është e dobët dhe femërore.

8. Të mos jesh aleate feminist: Nuk është për t’u habitur që burrat tepër mashkullorë do të refuzonin burrat që identifikoheshin si aleatë të feministeve. Hulumtimet tregojnë se burrat që përfshihen në aktivizmin feminist janë objektivat e ngacmimit nga burrat që përshkruajnë maskulinitetin toksik pasi perceptohet si femërore dhe jokonformiste ndaj maskulinitetit toksik.

9. Marrja e rrezikut: Lidhur me dominimin mashkullor, maskuliniteti toksik inkurajon marrjen e rreziqeve për të demonstruar dominimin, burrat që blejnë këtë kanë më shumë gjasa të marrin masa ekstreme të tilla si të ushtrojnë dhunë, të ngasin makina në mënyrë të rrezikshme, të luajnë bixhoz, të abuzojnë me drogat.

10. Mos përfshirja në punët e shtëpisë dhe kujdesi: Përsëri, punët e shtëpisë dhe rritja e fëmijëve shihen si cilësi femërore. Të pyeturit për të bërë një detyrë femërore të konsideruar si punët e shtëpisë, ose më keq, një burrë që kritikohet nga një grua për mos pastrimin e duhur, shpesh interpretohet si një sulm mashtrues dhe provokon një përgjigje të tepërt mashkullore të kompensimit.

Add Your Comment