A ka predispozita gjenetike depresioni? Mund të trashëgohet nga nëna te fëmija?

Depresioni është një nga ato sëmundje që kanë qenë “në hije” për një kohë të gjatë. Megjithatë, sot depresioni është në qendër të vëmendjes pikërisht sepse shkaqet e tij kërkohen edhe në gjenetikë dhe predispozita familjare.

Në qendër të shumë studimeve

Në fakt, ka kërkime të shumta që kanë treguar se sa mund të jetë i trashëgueshëm depresioni. Kjo lloj patologjie tenton të përsëritet në të njëjtën familje, sikur të ishte trashëguar nga prindërit dhe, në veçanti, një rrezik 2-3 herë më i madh për të vuajtur nga depresioni është vërejtur nëse një prind preket prej tij.

Nga nëna tek vajza

Në veçanti, duket se ekziston një linjë precize “gjenetike” e transmetimit të depresionit nga nëna tek vajza. Kjo trashëgimi tërësisht femërore u demonstrua nga hulumtimet në Kaliforni, të publikuara në “Journal of Neurosciences”. Rezultatet vërtetuan se qarku i trurit përgjegjës për emocionet, ndryshimet e humorit dhe, për fat të keq, edhe predispozita për forma depresive trashëgohet nga nëna.

Faktorët e rrezikut

Megjithatë, faktorët e parë të rrezikut për depresionin janë të tjerë: niveli i stresit, konteksti socio-ekonomik, marrëdhëniet, arritja (ose jo) e qëllimeve dhe objektivave të caktuara. Përkundër kësaj, korrelacioni midis trashëgimisë emocionale të trurit të nënës dhe predispozitave emocionale të vajzave mund të ketë një rëndësi të madhe për studimin e ndryshimeve të humorit dhe gjithashtu, për shembull, sindromën bipolare.

Ky lloj studimi jo vetëm që shërben për të kuptuar më mirë dinamikën e depresionit (edhe pse rastet e studiuara kishin të bënin me familjet e shëndosha), por gjithashtu për të kuptuar më qartë mekanizmat e trashëguar të trurit që qëndrojnë në themel të autizmit ose, për shembull, disleksisë.

Add Your Comment