Si e kemi kujtesën të lidhur me dhimbjet që kemi përjetuar në të shkuarën?

Sipas një studimi të fundit kanadez nga Universiteti McGill dhe Universiteti i Torontos, i botuar në revistën shkencore “Current Biology”, gratë kanë tendencë të mbajnë mend momentet e dhimbjes më të madhe më rrallë dhe të menaxhojnë stresin më mirë se burrat.

Kujtime më të gjalla

Sipas hulumtimit, burrat mbajnë mend më qartë episodet e dhimbshme në jetën e tyre: pjesëmarrësit meshkuj, në fakt, kur u kthyen në vendin ku kishin përjetuar përvoja të dhimbshme ishin shumë më të stresuar dhe më të ndjeshëm se gratë, të cilat, nuk treguan të njëjtin reagim. Qëllimi i studiuesve është të jenë në gjendje të zbulojnë trajtime të reja për format kronike të dhimbjes.

Si u zhvillua kërkimi

Ndër eksperimentet në të cilat morën pjesë burra dhe gra, njëri në veçanti u bazua në dhimbjen e shkaktuar nga një burim i fortë nxehtësie i pozicionuar në parakrah. Në rastin e minjve, ky burim nxehtësie u vendos në një putër. Për njerëzit, niveli i dhimbjes u vlerësua në një termometër me 100 pika, ndërsa tek minjtë “sasia” e dhimbjes u mat nga sa shpejt ata u larguan nga nxehtësia. Më vonë, studiuesit i nënshtruan pjesëmarrësit një stimul më intensiv. Të raportuar në të njëjtin mjedis, burrat e vlerësuan dhimbjen më të lartë se një ditë më parë, duke e vendosur atë në një rezultat më të lartë se ajo e grave. Në mënyrë të ngjashme, minjtë meshkuj, pasi u kthyen në të njëjtin mjedis, zhvilluan një reagim të fortë ndaj burimit të nxehtësisë, ndërsa tek femrat kjo gjë nuk ndodhi. Minjtë e vendosur në një mjedis të ri neutral, nga ana tjetër, nuk shfaqën të njëjtat përgjigje. Kështu për të treguar se kujtimet kishin një ndikim të rëndësishëm në dhimbje, studiuesit administruan një ilaç që pengonte kujtesën tek minjtë meshkuj: minjtë nuk “mbanin mend” vuajtjet, duke konfirmuar tezën e studiuesve.

Burrat e mbajnë mend dhimbjen më shumë se gratë, veçanërisht nëse është e lidhur me një vend të caktuar, edhe nëse është shumë më vonë.

Add Your Comment