Si ndikon vetmia në shëndetin mendor dhe fizik?

Ne të gjithë kemi nevojë për momente shkëputjeje, momente në të cilat të jemi vetëm me veten dhe mendimet tona. Sidoqoftë, ne kemi një nevojë edhe më të madhe për të qenë me të tjerët: në fakt, ne jemi qenie shoqërore. Kur vetmia bëhet konstante dhe nuk është rezultat i një zgjedhjeje por i një domosdoshmërie, bëhet një kërcënim për shëndetin dhe mirëqenien mendore. Dhe në planin afatgjatë, mund të kthehet në një armik edhe për shëndetin fizik.

Izolimi është i dëmshëm për shëndetin

Konfirmimi vjen nga hulumtimet e reja, të cilat treguan se vetmia dhe mbi të gjitha izolimi social favorizojnë shfaqjen e inflamacionit kronik të organizmit, i cili është në thelb të shumë sëmundjeve, siç janë sëmundjet kardiovaskulare dhe demenca.

Studimi u krye nga një grup studiuesish britanikë nga Universiteti Brunel në Londër dhe u botua në revistën “Neuroscience & Biobehavioral Reviews”. Autorët shqyrtuan kërkimin mbi efektet e vetmisë dhe izolimit shoqëror të pranishëm në literaturën shkencore. Në total, ata morën parasysh 30 studime. Qëllimi ishte të kuptohej nëse këto kushte shoqërohen me një rrezik më të madh të inflamacionit kronik të trupit, i cili është baza e shumë sëmundjeve, të tilla si diabeti, demenca, depresioni, tumoret, çrregullimet kardiovaskulare.

Çfarë ndodh tek njerëzit e izoluar

Në të kaluarën, shkenca tashmë kishte treguar se izolimi shoqëror dhe vetmia shoqërohen me shëndet të dobët dhe zvogëlim të jetëgjatësisë. Tani ky hulumtim i ri tregon se ato mund të nxisin inflamacionin kronik dhe, për këtë arsye, gjithashtu ndikojnë në shfaqjen e sëmundjeve të ndryshme, përfshirë ato serioze. Ajo që është veçanërisht e rrezikshme është izolimi social.

Proteina reaktive C dhe fibrinogjeni rriten

Autorët zbuluan, në fakt, se njerëzit që jetojnë të izoluar nga pjesa tjetër e shoqërisë kanë vlera të rritura të proteinës reaktive C dhe fibrinogjenit. E para është një substancë, përqendrimi i së cilës në gjak matet përmes analizave laboratorike dhe ndihmon në zbulimin e gjendjes inflamatore të një personi. Fibrinogeni, nga ana tjetër, është një molekulë që promovon koagulimin e gjakut dhe që ngrihet sa herë që një gjendje inflamatore është e pranishme në trup. Në fakt, vetmia shoqërohet gjithashtu me rritjen e niveleve të këtyre dy substancave, por vetëm pjesërisht.

Shkaktar është stresi

Sipas studiuesve, izolimi shoqëror dhe vetmia shkaktohen kryesisht nga stresi që ata krijojnë. Në fakt, është treguar herë pas here se stresi i tepërt dhe i zgjatur mund të kontribuojë në shfaqjen e mosfunksionimeve të sistemit imunitar dhe në një rritje të niveleve të inflamacionit. Sidoqoftë, izolimi shoqëror dhe vetmia ka të ngjarë të veprojnë edhe në mënyra të tjera negative.

Add Your Comment