Si e përkeqëson shëndetin mendor komunikimi dixhital për punën

Të mos merrje asnjë mesazh dhe email pas orarit zyrtar të punës, dikur ishte qëllimi për shumë punonjës zyre. Por ky mision u bë i pamundur për shumë njerëz që kaluan në punë në distancë gjatë pandemisë dhe u përballën me një sulm të mbledhjeve të “Zoom”, apo platforma të tjera dixhitale.

A mund të marrin në konsideratë faktin se komunikimi në vendin e punës në epokën dixhitale, shkakton nivele të larta stresi dhe ndjenja ankthi? Le të hedhim një vështrim në disa nga sfidat specifike që vijnë nga bashkëpunimi me kolegët dhe mbikëqyrësit nga prapa ekranit, së bashku me këshilla nga ekspertët për vendosjen e kufijve për shëndetin tuaj mendor.

Stresi nga komunikimet dixhitale në punë

Komunikimi në vendin e punës ka qenë një burim stresi dhe ankthi për njerëzit shumë përpara epokës dixhitale.

“Imagjinoni shefin e madh që nxjerr kokën nga zyra dhe ju thërret, ose një menaxher që telefonon për të marrë një raport statusi për një projekt të caktuar. Këto lloj situatash kanë gjeneruar gjithmonë stres”, vëren Kate Hanselman, PMHNP, një infermiere e shëndetit mendor psikiatrik në Thriveworks në Stamford, Connecticut.

Por tani, me kalimin në teknologjinë e re për të lehtësuar bisedat, kufijtë midis jetës sonë profesionale dhe private janë thyer. Një punëtor nuk duhet të jetë në zyrë që shefi i tij t’i thërrasë për një takim të papritur – ata mund të gatuajnë darkë ose të fusin fëmijët e tyre në shtrat kur marrin një kërkesë. Dhe kjo ndjenjë e nevojës për të qenë “aktivë” 24/7 mund të jetë e lodhshme.

“Teknologjitë e komunikimit të informacionit mund të krijojnë stres dhe ankth për komunikimin në vendin e punës, sepse ato zgjerojnë kufijtë e asaj që është “punë” dhe çfarë është “shtëpi” për shumë njerëz. Sidomos për ata që mund të kenë laptopë ose celularë të lidhur në punë, presioni për të kontrolluar dhe për t’iu përgjigjur emaileve jashtë orarit tradicional të punës, për shembull, mund të fillojë të shtohet, duke ndikuar në ekuilibrin e punës dhe jetës së dikujt”, – shpjegon Natalie Pennington, PhD. asistente profesore e studimeve të komunikimit në Universitetin e Nevadës, Las Vegas, puna e të cilës përqendrohet në kryqëzimin e komunikimit ndërpersonal dhe teknologjisë së komunikimit.
Teknologjitë e komunikimit të informacionit mund të krijojnë stres dhe ankth për komunikimin në vendin e punës, sepse ato zgjerojnë kufijtë e asaj që është “punë” dhe çfarë është “shtëpi” për shumë njerëz.

Plus, shpejtësia e komunikimeve dixhitale mund t’i bëjë punëtorët të ndiejnë se çdo mesazh që marrin kërkon një përgjigje të menjëhershme. Studiuesit kanë zbuluar se kur një punonjës merr një email pas orarit të punës, ata priren të mbivlerësojnë se sa shpejt dërguesi pret një përgjigje. Fenomeni, i quajtur “paragjykimi i urgjencës së emailit”, është lidhur me ndjenjat më të ulëta të mirëqenies dhe nivelet më të larta të stresit të perceptuar të punës.

Edhe gjatë orarit të punës, përvoja e komunikimit bazë me kolegët është reduktuar në pafundësi në platformë të brendshme të komunikimit. Në vend që të bisedoni personalisht për projektet si në zyrë, gjithçka dërgohet me mesazhe të menjëhershme, gjë që shton një shtresë krejtësisht të re kompleksiteti. Pra, në vend që të shkoni personalisht te tavolina e dikujt për të folur shpejt për një problem, komunikimi bëhet virtualisht.
Pastaj është niveli shtesë i ankthit që zakonisht rezervohet për botën e takimeve: ato tre pika të vogla që tregojnë se dikush po shkruan. Kur ato pika shfaqen pranë emrit të shefit tuaj, ju jep kohë për të mbianalizuar atë që mund të thonë, dhe për shkak se ata e dinë që jeni në linjë, ka presion për t’iu përgjigjur sa më shpejt, edhe nëse jeni në mes të të bërit të diçkaje tjetër.
Megjithatë, urgjenca e një mesazhi nuk është e vetmja pjesë e paqartë e komunikimit dixhital që streson punëtorët. Toni dhe qëllimi i mesazhit gjithashtu mund të lihen në interpretim, duke i bërë njerëzit të shqetësohen nëse po e lexojnë saktë.
“Megjithëse qëllimi i synuar i komunikimit dixhital është të rrisë efikasitetin, ndonjëherë mund të rrisë kohën e shpenzuar nga një person për të deshifruar mesazhet që nuk janë të qarta ose të keqkuptuara”, thotë Desreen N. Dudley, PsyD, një konsulent për cilësinë e shëndetit mendor dhe psikolog klinik. në Teladoc. “Kur është ky rasti, nivelet e stresit rriten pasi disa punonjës mund të fillojnë të mendojnë për interpretimin e perceptuar të një mesazhi, të shpenzojnë shumë kohë duke redaktuar përgjigjen e tyre dhe të vlerësojnë veten negativisht nëse mendojnë se nuk u përgjigjën mjaft shpejt nga frika e gjykimit negativ nga të tjerët”.
E gjithë kjo, e kombinuar me ndërprerjet e vazhdueshme të mesazheve të reja, i bën komunikimet dixhitale një burim të rëndësishëm stresi për shumë punëtorë.

Strategjitë e komunikimit pa stres për punëtorët

Midis pandemisë që ende mban mbyllur disa zyra dhe njerëzve që kërkojnë gjerësisht fleksibilitetin për të punuar në distancë, këto mjete komunikimi dixhitale do të vazhdojnë të jenë një prani kryesore në jetën e shumë punëtorëve – pavarësisht stresit që mund të shkaktojnë. Lajmi i mirë është se ka disa mënyra se si punëtorët mund të zvogëlojnë barrën emocionale të hiperlidhjes.
“Vendosni orët tuaja joproduktive, komunikojini ato me ekipin tuaj nëse është e nevojshme dhe sigurohuni që njoftimet tuaja dixhitale të çaktivizohen gjatë kësaj kohe. Kujtojini vetes se puna nuk do të quhet kurrë e përfunduar, kështu që merrni kohë për veten tuaj sa të mundeni”, thotë Hanselman.

Edhe ndërsa jeni duke punuar, përpiquni t’i kujtoni vetes se nuk kërkohen përgjigje të menjëhershme për çdo mesazh që merrni.
“Mos iu përgjigj menjëherë çdo mesazhi që lidhet me punën. Punonjësit mund të strukturojnë menaxhimin e tyre të kohës duke rezervuar një kohë gjatë ditës në të cilën ata u përgjigjen mesazheve”, sugjeron Dr. Dudley.
Nëse nuk mund të hiqni dorë nga zakoni i hartimit të një përgjigjeje të menjëhershme, merrni parasysh ta dërgoni atë disa orë më vonë dhe jo menjëherë.

Vendosja e normave të reja të vendit të punës

Punëdhënësit mund të luajnë gjithashtu një rol të rëndësishëm në bërjen e komunikimit në vendin e punës më pak të dëmshëm për shëndetin mendor të stafit të tyre dhe në fund të fundit reduktimin e rrezikut të ezaurimit të plotë fizik dhe mendor.
“Një pjesë e kësaj është modelimi i atyre sjelljeve (mos dërgimi i emaileve me vonesë apo dërgimi i mesazheve shumë herët dikujt) dhe një pjesë e saj është të jesh i qartë për praktikat më të mira,” thotë Dr. Pennington. “Për shembull, disa njerëz mund të stresohen nga elementi vizual i telefonatave të Zoom ndërsa punojnë nga shtëpia, kështu që lejimi i atyre punëtorëve për të fikur kamerën ose të përdorin funksionin e thirrjes telefonike mund të jetë më se e mjaftueshme për të marrë pjesë në takim dhe për të kryer detyrat e plota”.
Një tjetër gjë që mund të bëjnë shefat është të thjeshtojnë numrin e mjeteve të komunikimit që u kërkojnë punonjësve të përdorin. Zvogëlimi i mënyrave në të cilat njerëzit mund të dërgojnë dhe marrin mesazhe mund të “ulë barrën e punonjësve që kontrollojnë platforma të shumta për komunikime të lidhura me punën”, thotë Dr. Dudley.
Së fundi, duke u siguruar që të gjithë punëtorët janë të qartë se çfarë duhet bërë kur, dhe cilat detyra janë prioriteti më i lartë, mund të ndihmojë në rritjen e produktivitetit dhe t’i bëjë punonjësit të ndihen më të sigurt se po bëjnë gjënë e duhur – pavarësisht presioneve nga emaili dhe mesazhe të tjera.

Add Your Comment