Si manifestohen ankthi dhe depresioni te fëmijët? Kujdes nga këto shenja

Edhe pse shumë besojnë se ankthi dhe depresioni janë çrregullime të zakonshme, veçanërisht në moshën madhore, në realitet nuk është kështu: ato janë gjithnjë e më të zakonshme edhe tek fëmijët dhe adoleshentët. Pandemia e Covid-19 vetëm sa i ka përkeqësuar gjërat, mes bllokimeve, kufizimeve, izolimit. Për të ndihmuar fëmijët e tyre të përmirësohen, prindërit mund të ndjekin strategji të ndryshme: ndër to përdorin edhe suplemente specifike.

Pandemia ka përkeqësuar shëndetin mendor të fëmijëve

Reduktimi dhe në disa raste edhe mungesa e shkollës, aktiviteteve shplodhëse, rekreative dhe sportive kanë pasur dhe po sjellin pasoja të mëdha tek fëmijët dhe të rinjtë, pothuajse të detyruar të qëndrojnë në shtëpi. Rezultati? Prania e simptomave depresive dhe ankthit në fëmijëri dhe adoleshencë duket se është dyfishuar. Sipas një meta analize të publikuar në “Jama Pediatrics”, e cila analizoi 29 studime që përfshinin 80,879 të rinj në mbarë botën, 25.2% e fëmijëve dhe adoleshentëve vuajnë nga depresioni dhe 20.5% nga ankthi.

Simptomat më të shpeshta

Por si manifestohen ankthi dhe depresioni në fëmijëri? Dhimbja e barkut, dhimbja e kokës, ankthet, urinimi në shtrat, nervozizmi dhe shqetësimi, shtimi ose humbja e peshës mund të shfaqen tek fëmijët deri në 12 vjeç. “Nga ana tjetër, tek paraadoleshentët dhe adoleshentët vërehen më shumë sindromat psikiatrike dhe të sjelljes si tërheqja në familje, fenomeni i quajtur “Hikikomori”, izolimi social, vetëdëmtimi, sjelljet kundërshtuese dhe simptomat obsesive-kompulsive që theksohen dhe më pas çojnë në anoreksi ose bulimi dhe vetëvrasje”, shpjegon Agnese Onofri, psikologe klinike e Universitetit L’Aquila.

Këshilla për prindërit

Padyshim që prindërit luajnë një rol themelor edhe në këto situata. Fillimisht, në njohjen e shqetësimeve të fëmijës: nëse vërejnë se fëmija/adoleshenti ka siklet duhet të dëgjojnë menjëherë dhe të kontaktojnë pediatrin ose mjekun e familjes, i cili mund t’i referojë në shërbimin e neuropsikiatrisë së fëmijëve ose t’i sugjerojë konsultën me një psikolog.

Shembuj të suplementeve

Për të mbështetur fëmijët në rast ankthi, stresi, depresioni dhe çrregullimesh të humorit, është gjithashtu e mundur që të përdoren suplemente specifike, për shembull ato që kombinojnë:

– α-kazezepinë, një proteinë e hidrolizuar, e cila ka veti relaksuese. Është një molekulë që lirohet natyrshëm në traktin tretës të të porsalindurit (vetëm në 6 muajt e parë të jetës) pas gëlltitjes së qumështit të gjirit;
– grifonia, një bimë, ekstrakti i thatë i së cilës i marrë nga farat e pjekura është pararendës i serotoninës, neurotransmetuesi i humorit të mirë dhe mirëqenies mendore.

Ankthi dhe depresioni mund të shfaqen në çdo kontekst: në familje, në shkollë, në marrëdhëniet me miqtë. Kjo është arsyeja pse prindërit duhet t’i kushtojnë vëmendje dhe të vëzhgojnë fëmijën e tyre në situata të ndryshme, në mënyrë që të kapin ndonjë shenjë shqetësimi.

Add Your Comment