Çfarë e shkakton disleksinë? Nga Lorela Garuli

Është e vështirë të specifikohet një shkak i vetëm në rastet e disleksisë, pasi në përgjithësi shfaqja e disleksisë tek fëmijët vjen si rrjedhojë e kombinimit të dy faktorëve kryesorë: o   Faktori neurologjik o   Faktori kognitiv Sipas faktorit neurologjik ekziston një lidhje mes gabimeve që shfaqin fëmijët disleksikë në të shkruar e në të lexuar, me dominimin e njërës hemisferë…

Learn More

Si i ndihmon teknologjia fëmijët disleksikë për të lexuar?

Studimet e fundit mbi disleksinë kanë nxjerrë në pah rëndësinë e integrimit audio dhe viziv si një teknikë e ndihmës së leximit. Duke u nisur nga ky zbulim, lindi bashkëpunimi midis Fondacionit Bruno Kessler dhe Departamentit të Psikologjisë dhe Shkencave Njohëse të Universitetit të Trentos, për një kërkim që përfshiu 40 djem dhe vajza të moshës midis 8 dhe 10…

Learn More