Loja me flluska, 9 përfitime për zhvillimin e të vegjëlve

Nga Klaudia Sinani, logopede Loja me flluska ARGËTUESE , E THJESHTË , PLOT PËRFITIME 🔎 Një ndër aktivitetet më të preferuara për të realizuar një sërë objektivash, veçanërisht në stimulimin e fjalëve të para. Pse e përdorim lojën me flluska në terapi? 1️⃣ Përfshin fëmijën në aktivitetet, krijimi i flluskave nxit interesin e fëmijës 2️⃣ Stimulon vëmendjen dhe rrit përqëndrimin…

Learn More

Cilat janë lojërat stimuluese për fëmijët nga 6muajsh–1 vjeç? Nga Xhuljana Belishaku, psikologe

Të mësuarit përmes lojës është një nga mënyrat më të rëndësishme që fëmijët mësojnë dhe zhvillojnë. Loja ështënjë aktivitet  ku fëmijët  tregojnë aftësinë e tyre të jashtëzakonshme për eksplorim, imagjinatë dhe vendimmarrje. Foshnja fillon të eksperimentojë botën e tij gjatë 6 muajve të pare të jetës. Por, ai nuk ka bërë  hulumtime, ai sapo e fillon. Tani eksplorimet e tij…

Learn More

8 aftësitë që fëmijët mësojnë nga lojërat me LEGO

Nga Daniela Luku   Aftësi Motorike Përdorimi i kubave LEGO është mundësia e përsosur për ndërtimin e aftësive të shkëlqyera motorike! Kubat LEGO janë një menyre manipuluese e shkëlqyeshme për të punuar me gishtat ndërsa fëmijët ndërtojnë dhe madje marrin copa LEGO. Fëmijët e duan krijimin e ndërtesës dhe ata mund ta bëjnë këtë për orë të tëra, duke ndërtuar…

Learn More

Përfitimet e lojës me flluska sapuni (bubble); argëtim dhe zhvillim!

Nga Mariglena Muçi, psikologe Çdokush që është përgjegjës për aktivitetet e fëmijëve e kupton se loja dhe aktivitetet krijuese (vizatimet) janë në qendër të jetës së tyre dhe janë mjete thelbësore për zhvillimin e tyre fizik, mendor, emocional, social dhe kulturor. Nëpërmjet lojës fëmijët mësojnë shumë gjëra që i japin një kuptim ekzistencës së tyre. Për t’iu përgjigjur në mënyrë…

Learn More

Sugjerime praktike për prindërit; si mund të nxitet loja dhe gjuha në shtëpi. Nga Ertiola Lugji, logopede

  Ju mund të përdorni objekte të përditshmërisë tuaj, për të nxitur dhe mbështetur zhvillimin gjuhësor dhe të të folurit të fëmijës tuaj. Ja disa ide…. Kartoni i letrës së kuzhinës -përdoreni kartonin si një tunel për makinat e fëmijës. Kështu, ju mund të praktikoni zhurmat e makinës, të mësoni fjalë bazike (nisu, ndalo, shpejt, ngadalë), ose të përdorni ndajfoljet…

Learn More

Si t’i ndihmojmë fëmijët me autizëm të luajnë? Nga Marilda Zaçe, psikologe

Shkathtësitë e lojës mund të kenë ardhur shumë lehtë për fëmijën tuaj, por për një fëmijë me autizëm është një histori shumë më ndryshe. Fëmijët me autizëm mund të kërkojnë ndërhyrje të të rriturve ose të një profesionisti për t’i ndihmuar ata të përshtaten me botën në një mënyrë të gjallë dhe sociale.Fëmijët me çrregullim të spektrit të autizmit pëlqejnë…

Learn More

Si të krijojmë një aeroplan në shtëpi për fëmijët me materiale të ricikluara; ideja, materialet dhe foto.

Për fëmijët mësimi shpesh përfshin lojëra. Përdorimi i produkteve dhe objekteve që ndodhen cdo ditë në shtëpitë tona, të tilla si shishe, tapa bidoni, kuti detergjentësh etj, mund të kthehen në “thesar”. E mira është të përfshihen dhe fëmijët në mbledhjen e renditjen e tyre, sepse këto detyra të vogla do të fuqizojnë fëmijën duke e bërë pjesë aktive bashkë…

Learn More